A.A.
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2012 11:30
Türkiye Boks Federasyonu Başkanı Eyüp Gözgeç, “4 4 4 eğitim sistemi”nin, geleceğin şampiyon boksörlerinin yetişmesine katkı sağlayacağını söyledi.
Gözgeç, göreve geldikleri günden beri geçen zamanda yaptıkları çalışmalara değinerek, projeleri hakkında bilgi verdi.
Trabzon'da geçtiğimiz ay yapılan Avrupa Kıtası Olimpiyat Boks Eleme Müsabakaları'nı başarılı bir şekilde tamamladıklarını belirten Gözgeç, şunları kaydetti:
“Şampiyonanın Türkiye'ye alınması hiç de kolay değil. Bir sene geriye gidiyorum. En son Ankara'da Avrupa Şampiyonası yaptık. Boksta 3 önemli organizasyon vardır; Dünya Şampiyonası, Avrupa Şampiyonası ve olimpiyatlar. Antalya'da genç ve yıldız bayanlarda dünya şampiyonasını düzenledik. Federasyon Başkanlığımın 10. gününde bir organizasyon yaptık. 34 ülkenin katıldığı Başbakanlık turnuvası düzenledik. Bunları yaparken artı para mı aldık? Devletin bize emanet ettiği parayı en iyi şekilde, yerinde kullanarak yapmış olduk.”
Kurumsallaşma
Gözgeç, sportif başarının yanında tesisleşmenin de önemli olduğuna dikkat çekerek, “Mesela federasyonun geçmişine bakın, mal varlığı var mı, yok mu? Bizim eskiden internetle ilgili doğru dürüst sayfamız yoktu. Kurumsallaşma anlamında yavaş yavaş ilerliyoruz” dedi.
Türkiye Boks Federasyonu'nun arşivinin de bulunmadığına değinen Gözgeç, “Biz şimdi bunu yapmaya başladık. Dünyada herkesin hallettiği işi biz daha yeni yapıyoruz” diye konuştu.
Gözgeç, Kastamonu'daki kamp eğitim merkezlerinin Avrupa standartlarının üstünde olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:
“Gören hayranlık içinde kalıyor. 400 çocuğun aynı anda kamp yapacağı yine Kastamonu'da kamp eğitim merkezinde gençlik merkezi yaptık. O da bitti. Kamp merkezimiz 5 yıldızlı otel gibi. 13 kişilik personelimiz var. Aşçı, aşçı yardımcısı, kat temizlikçisi, bahçıvanımız var. Bizim kendi malımız.
Spor salonumuzu daha yeni bir ay önce teslim aldık. Bunlara ekstra para bir yerden bulmadık. Devletin verdiği bütçeden yaptık. 2011 yılında borçlu aldığım federasyonu, 2012 yılına borçsuz, 500 küsür milyar lira parayla giren federasyon haline getirdik. Bir yerden para mı bulduk? Hayır parayı, düzgün, dürüst ve yerinde kullandık.”
“4 4 4 eğitim sistemi”
Gözgeç, sporda okullaşmanın büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, “Boks okulu yapmamız lazım. Voleybol okulu olduğu gibi, basketbol olduğu gibi... Yani okullaşmak lazım” dedi.
Boks yapacak çocuğun geçim sıkıntısı, eğitim sıkıntısı çekmeden, kafasında problemi olmadan çalışması gerektiğini dile getiren Gözgeç, şunları konuştu:
“Onun için bizim idealimiz bir boks okulu yapmak. Boks okulu derken şimdi 7 yaşında çocuğu alamayız boksa. 8 yıllık eğitim ne yapıyordu; 7 yaşında başlayıp, 15 yaşında okuldan çıkıyordu. 15'ten sonra zaten bize yaramaz. Niye çünkü 15'ten sonra boksör olan çocuk, günübirlik olur. Fakat bu 4 4 4 bizim için ve düşüncemiz için Türk sporunda devrim niteliğinde bir yenilik. Çocuk birinci dördü okuduktan sonra, ilkokuldan sonra zaten 6 yaşında girip 10 yaşında okulu bitti mi bizim alt minikler dediğimiz 10-12 yaş grubu oluyor. Üst minikler 12-14 yaş grubu. Dolayısıyla 10-14 yaş grubu bizim alt ve üst miniklerimiz. Çocuğun ortaokul dönemi, çocuğun tam kıvamında yani hangi spora daha yatkın, hangi spora daha eğilimli tam o döneme denk geliyor. İşte bu bizim için bulunmaz bir nimet oldu.”
Milli Eğitim Bakanlığı'nın da çocuklara her türlü lojistik desteği sağladığının altını çizen Gözgeç, şöyle devam etti:
“Yani kaygısı olmayacak çocuğun. 14 yaşında ortaokulu bitirdiğinde yani üçüncü 4'e geçtiği zaman bizim de yıldızlar dediğimiz seviyeye geldiği zaman, çocuk tam kıvamında ilerisi için dünya şampiyonu, Avrupa şampiyonu, yıldızlar, gençler, büyükler, olimpiyatlara kadar gitmiş olacak. Biz bugün var, yarın yokuz. Biz faniyiz. Sporun tek çıkar yolu, çaresi bu okullaşma diyorum.”
Gözgeç, son olarak bir boks okulu projelerinin bulunduğuna değinerek, “Melih Gökçek'e çok teşekkür ediyorum. Belediyeden 6.5 dönüm yer aldık. Eryaman'da bilabedel aldık. Türkiye Boks Federasyonu kullanımına tahsis edildi. Orası bizim için bir nimet. Orayla ilgili bir proje yapacağım. Önce bakanımıza, sonra Başbakanımıza sunacağız. İnşallah o arsa üzerinde Ankara'da bir boks okulu yapma hayalini kuruyorum” diye konuştu.