Türk mutfağına “pratik değil” eleştirisi

Güncelleme Tarihi:

Türk mutfağına “pratik değil” eleştirisi
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2004 00:00

Uluslararası Gurme Derneği Ankara Bölge Başkanı Metin Mörfi Menahem, Türk mutfağının çok zengin olmasına rağmen pratik olmadığını söyledi.Uluslararası Gurme Derneği tarafından düzenlenen Gurmeler Toplantısı, Antalya'da yapıldı. Derneğin Ankara Bölge Başkanı Metin Mörfi Menahem, gazetecilere Türk mutfağı hakkında bilgi verdi. Türk mutfağının çok zengin olmasına karşılık pratik olmadığını, bu nedenle de bugünkü hayat standardına ve koşullarına hitap etmediğini belirten Menahem, İtalyan, Çin ve Japon mutfaklarının çok pratik olduğunu söyledi.   Türk mutfağında tencere yemeklerinin layıkıyla yapılması halinde bazı yemeklerin 6-7 saatte kısık ateşte piştiğini anlatan Menahem, şöyle konuştu:   ''Bugünkü hayat koşullarında insanlar kolay ve pratik yemek yemek istiyor. İtalyan mutfağı bu açıdan pratik. Spagetti kısa zamanda hazırlanıyor. Çin ve Japon mutfağında da çiğ yenen birçok yemek bulunuyor. Türk yemeklerinde aynı zamanda yağ oranı çok yüksek. Artık Türk mutfağında da pek yakında yeni bir akım olacak. Mutfaklarda sunum çok önemli. Türk mutfağında genellikle büyük porsiyon yer alıyor. Bu, küçülecek. İkinci olarak Türk mutfağı yabancı mutfaklarla birleştirilecek. 15 dakikada göze ve mideye hitap eden yemekler geliyor.''   Türk mutfağının sorunları da olduğunu ifade eden Menahem, ''Özellikle Türk mutfağında yazılı bilgi yer almıyor. Yöresel ve tarihsel yemekler hakkında doküman yok. Oysa Fransız mutfağı 16 ve 17.yüzyıldan devam ediyor. İnanılmaz yöresel yemek değerlerimiz var. Türk mutfağının tarihine bakarsak dünyanın en zengin mutfağı, ancak bunu güncelleştiremedik'' dedi.   Dünyada Türk zeytinyağının üzerine yağ bulunmadığını, ancak buna sahip çıkılmadığını vurgulayan Metin Mörfi Menahem, Türk zeytinyağının İtalyan markası ve etiketi altında satıldığını belirtti.   Turizmde ''Her şey dahil'' sisteminin Türk mutfağını olumsuz etkilediğini söyleyen Menahem, şöyle devam etti:   ''Her şey dahil sistemiyle Türk yemek sanatı ve endüstrisinde kalite düşüyor. Artık oturup düşünmek lazım. Yemek endüstrisi, turist potansiyeli ve tanıtımı için olumsuzluk yaratıyor. Türk mutfağı pahalı ve ete dayalı.''   Olumsuzluklara rağmen, Türk mutfağının geleceği açısından umutlu olduğunu ifade eden Menahem, ''Umutluyum çünkü, artık yemek endüstrisinde okumuş bilgili insanlar yer almaya başladı. Pırıl pırıl üniversite bitiren aşçılarımız var. Bunların sayısı artıyor. Bunlar, hijyen, sağlık ve malzemenin değerini biliyor'' diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!