Atilla ÖZDEMİR, İstanbul-DHA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2013 13:43
Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu, 2013-2014 Futbol Sezonu'nda Spor Toto Süper Lig maçlarında uygulanmaya başlanacak İlave Yardımcılık Sistemi'ni spor kamuoyu ile paylaştı.
Grand Tarabya Otel'de düzenlenen seminere, TFF Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Zülfikaroğlu, MHK Başkanı Zekeriya Alp, MHK Yönetim Kurulu üyeleri, UEFA Hakem Komitesi Üyesi ve MHK Eğitim Danışmanı Jaap Uilenberg, UEFA Mentörü ve Eğitimcisi Jorn West Larsen, UEFA Yardımcı Hakem Eğitimcisi ve MHK Yardımcı Hakem Eğitim Danışmanı Giovanni Stevanato ile üst klasman hakemler ve yardımcı hakemler katıldı. Seminerin açılış konuşmasını yapan MHK Başkanı Zekeriya Alp, bir
futbol sezonunun daha tamamlandığını belirterek, "Tüm açık yürekliğimle ifade ederim ki, geride bıraktığımız sezon bizler için başarıyla tamamlanmıştır. Türk hakemliği, bir önceki yıla göre başarı çıtasını yükseltmiş, özellikle genç hakem arkadaşlarımızın liglerimizde ve uluslararası turnuvalarda aldıkları görevler, gelecek adına daha da umutlu olmamızı sağlamıştır. Hakem arkadaşımızın göstermiş oldukları azim ve gayretler, hakemlik müessesini Avrupa'da ilk üçe taşımıştır.
Elbette sezon içerisinde bizlerin ve hakem arkadaşlarımızın hataları, yanlışları olmuştur; bundan sonra da olacaktır. Atama yaparken bizler, sahada bir karar verirken hakemlerimiz; aldığımız karar ne olursa olsun, birilerini sevindirirken, birilerini de üzdüğümüzü; herkesi aynı anda mutlu edemeyeceğimizi çok iyi biliyoruz. Bu durum; sadece bizim ülkemize özgü değil, futbolun profesyonel anlamda yönetildiği tüm ülkelerde geçerlidir. O nedenle futbol camiası ve tüm sporseverlerin bilmesini isterim ki, hata dediğimiz olaylar sadece insani nedenlerden, bir anlık karar tercihlerinden kaynaklanmaktadır. Asla ama asla bir art niyet yoktur ve bu konuda vicdanlarımız rahattır" dedi.
Yeni futbol sezonunda Türk hakemliğini daha da ileriye taşımayı arzu ettiklerini ifade eden Alp, şöyle devam etti: "Göreve geldiğimiz günden itibaren teorik-uygulamalı olarak sıklıkla düzenlediğimiz eğitim ve seminerler, başarıda devamlılık ile hedefe ulaşmada büyük katkılar sağladı. MHK bünyesinde ve UEFA işbirliği ile düzenlediğimiz eğitimlerimiz, önümüzdeki sezon da artarak devam edecek. Bu kapsamda; sadece hakemlerimizin değil, hakem eğitimcileri ve gözlemcilerin de kendilerini geliştirmeleri için gerek ülke, gerekse UEFA ile ortak projeler yürütüyoruz.
Eğitimlerimizi, belli bir seviyenin üzerindeki hakemlerimize yönelik değil, tüm kategorideki hakemlerimizi kapsayacak şekilde düzenliyoruz. Bunu rakamlarla ifade etmek gerekirse, son 6 ay içerisinde 12 bin 546 il hakemi, 6 bin 435 il gözlemcisi ve 8 bin 445 HİF hakemi eğitime alındı. Diğer yandan 81 ilimizde hakem olmak isteyen tüm genç arkadaşlarımıza eşit imkan sunmak üzere "uzaktan eğitim" olarak ifade edebileceğimiz bir projeyi ise, Anadolu Üniversitesi ile ortaklaşa hayata geçiriyoruz" Eğitim çalışmalarını yürütürken öncelikli hedeflerinin; sağlam bir hakemlik müessesi oluşturmak ve minimum hata ile futbol organizasyonunun içerisinde yer almak olduğunu kaydeden Alp, "Bizim yaşadığımız sorunların benzerlerinin ve daha fazlasının başka ülkelerde de yaşandığını az önce de ifade etmiştim. Bu nedenledir ki, bizim gibi UEFA da, karşılaşmalarda hakem hatalarının oranını düşürmek adına bugüne kadar birçok arayışa girdi.
İlave yardımcı hakemlik uygulamasını, ilk kez 2008 yılı Ekim ayında Slovenya'da düzenlenen U19 Mini Turnuvası'nda deneyen UEFA, üst düzey organizasyon olan 2009-2010 Sezonu Avrupa Ligi maçlarında gerçek anlamda uygulamaya başladı. Hakem, iki yardımcı ve dördüncü hakemden oluşan sisteme; beşinci ve altıncı diye tabir edilen hakemlerin dahil edilmesini öngören uygulamaya, bugüne kadar olumlu ve olumsuz birçok eleştiri yöneltildi. Pilot denemelerde görülen aksaklıkların giderilmesiyle uygulama, Avrupa finallerinin hemen ardından 5 Haziran 2012'de IFAB tarafından oyun kuralları kitabına dahil edildi.
Türkiye Futbol Federasyonu ve Merkez Hakem Kurulu olarak, önümüzdeki sezondan itibaren
Spor Toto Süper Lig maçlarında, Ziraat Türkiye Kupası grup aşamasından itibaren ve ilk Süper Kupa finalinde ilave yardımcı hakemlik uygulamasına geçeceğiz. Bugün burada toplanmamızın nedeni de, bu konuda, hakemlerimiz başta olmak üzere ilgili birimlere bilgi vermek, hem değerli basın mensuplarımızı, hem de onlar aracılığıyla spor kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik. Umut ediyor ve inanıyorum ki ilave yardımcı hakemlik sistemi, hakemlerimizin maç performanslarını daha da artıracak, ülke futbolunun ve marka değerinin yükselmesine olumlu katkılar sağlayacak" şeklinde konuştu.
Daha sonda UEFA Hakem Komitesi Üyesi ve MHK Eğitim Danışmanı Jaap Uilenberg'in, İlave Yardımcılık Sistemi'nin nasıl uygulanacağını anlattığı seminere geçildi. Uilenberg, bazı ülkelerin karşılamalarda 5. ve 6. Hakem uygulamasını, bazılarının ise, Gol Çizgisi Teknolojisi'ni tercih ettiğini ifade ederek, asla bu iki sisteminin birbirinin alternatifi olmadığını vurguladı. Belki de ileride iki teknolojinin birlikte uygulanabileceğini belirten Uilenberg, futbolun değiştiğini, oyuncuların hızlandığını, akıllandığını, daha profesyonelleştiğinin altını çizerek, bu nedenlerle de yeni sistem arayışlarına gidildiğini kaydetti. Karşılaşmalarda en önemli kararların ceza sahasının içerisinde ve yakınında medyana gelen pozisyonlara ilişkin verildiğini anlatan Uilenberg, çok daha doğru kararlar verebilmek adına ekstra hakem gözüne ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Uilenberg, ilave yardımcı hakemlerin görev aldığı karılaşmalardan oluşan klipler eşliğinde, İlave Yardımcı Hakemlik Sistemi'nin önemini anlattı. Seminerin ikinci bölümü basına kapalı olarak devam edecek.