Güncelleme Tarihi:
Türk futbolunda 3 Temmuz'dan itibaren bir numaralı gündem maddesi; Şike davası. Transferler, derbi maçlar, yıldız isimler hep ikinci planda. Diğer yanda UEFA kanadından "Bir an önce karar verilmeli" açıklamaları gelmesine rağmen Futbol Federasyonu, henüz bir karar alabilmiş değil.
Soruşturmanın başladığı ilk günden bu yana "yaptırım" konulu sayısız iddia, spor basınında manşetlere çıktı. Yargı sürecinin sürmesinin de etkisiyle son dönemde ise "gerekirse 3-5 yıl Avrupa'ya gidilmemesi" düşüncesi ortaya atıldı.
Ancak bu olasılık, marka değeri ve maddi kayıplar dışında Avrupa kupalarında daha az takımla yer almak ve daha çok eleme oynamak anlamına geliyor. Öyle ki 3 sezon Avrupa kupalarına katılmamanın karşılığı futbolumuz için adeta dibe vurmak demek.
Şu anda 35.575 puanla 11. sırada bulunan Türkiye, 3 yıl Avrupa kupalarının dışında kalınması halinde, 11.225 puanla 29'uncu sıraya kadar gerileyebilir. Yani şu anda 9.750 puana sahip 30'uncu Macaristan'ın hemen üzerinde bir tabloyla karşı karşıya kalabiliriz.
Nitekim 2010-2011 sezonunda Avrupa'da mücadele eden 5 Türk takımı, ülke puanına 4.6 puanlık katkı sağlamıştı. Bu sezon Avrupa sahnesinde boy gösteren Trabzonspor, Bursaspor, Beşiktaş ve Gaziantepspor ise 6.625 puan toplayabildi.
Avrupa Şampiyonluğu = 19 maç
Komplo teorisi gerçekleşir ve Türkiye 'ülke sıralaması'nda 29'unculuğa gerilerse; Avrupa'ya 5 değil, 4 takımımız gidecek. Süper Lig Şampiyonu, direkt gruplara kalmak yerine 'Kupa 1'e katılım için 2. ön eleme turu, 3. ön eleme turu ve play-off'u geçmek zorunda kalacak. Bir başka deyişle, kupayı kaldırmak için 19 maç oynaması gerekecek.
Avrupa Ligi'nde durum daha vahim. Türkiye Kupası Şampiyonu, UEFA Avrupa Ligi mücadelesine 3. turdan başlayacak. Lig ikincisi, ilk olarak 2. turda mücadele edecek. Süper Lig'in üçüncüsü ise en alt eleme kademesi olan 1. turda boy gösterecek.
Ülke puanı nasıl hesaplanır ve ne işe yarar?
Bir ülkeden, o sezon Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'ne katılan takımların elde ettikleri puanlar toplanır ve Avrupa kupalarına katılan takım sayısına bölünür. Son 5 yıldaki ortalama puan, ülkenin sıralamasını belirler. Bu sıralama ile Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'ne kaç takımın katılacağı belirlenir.