Güncelleme Tarihi:
Yarıcı, yaptığı açıklamada, dünya üzerinde yalnızca 14 dağın 8 bin metreyi aşabildiğini belirtti. Bu zirvelere bugüne kadar yalnızca 12 kişinin ulaşabildiğini ifade eden Yarıcı, söz konusu 14 zirveye tırmanmanın bir tür dünya rekoru olacağını dile getirdi.
Beş yıllık süreç içerisinde bu 14 zirveye tırmanmayı hedeflediğini belirten Yarıcı, dünyada bunu başaran ilk dağcı olmak istediğini söyledi.
Yarıcı, bu “büyük maratonda” 3 ayrı rekora imza atmayı amaçladığını belirterek, “Ülkemi ve temsil ettiğim değerlerimi dünya gündemine taşımak istiyorum” dedi.
Tırmanış maratonuna her şey yolunda giderse 2010 yılının mart ayında Everest'e gerçekleştireceği solo tırmanışla başlayacağını dile getiren Yarıcı, 8 bin 850 metre yüksekliğindeki Everest'in zirvesine bugüne kadar 5 kişinin solo tırmanış gerçekleştirdiğini, başarabilmesi halinde Everest'e solo tırmanışı gerçekleştiren ilk Türk unvanını alacağını kaydetti.
Solo tırmanışın, bir dağcının en yakınındaki kişiyle en az 200 metre mesafeyi koruyarak yaptığı tırmanış olduğunu belirten Yarıcı, genellikle tırmanış esnasında dağcıların etik olarak bu mesafeyi daha da artırdıklarını anlattı. Yarıcı, solo tırmanış sırasında dağcının kimseden yardım almadığına dikkati çekti.
Çalışmalara 4-5 Temmuz'dan itibaren başlayacağını ifade eden Yarıcı, hazırlıkların yaklaşık 1 yıl süreceğini bildirdi. Yarıcı, hazırlıklarını Türkiye'nin en yüksek zirvelerine tırmanarak yapacağını kaydetti. Bu süreçte, ayda 3 tırmanış gerçekleştirmeyi planladığını anlatan Yarıcı, Türkiye coğrafyasının dağcılık sporu için dünyanın en iyi parkurlarına sahip olduğunu söyledi.
“TÜRKİYE'NİN ADINI DUYURMASINA BÜYÜK KATKISI OLACAK”
Everest tırmanışının ardından ikinci olarak filmlere de konu olan 8 bin 611 metre yüksekliğindeki K2 zirvesine tırmanmayı planladığını anlatan Yarıcı, bugüne kadar dünya üzerinde 300 kişinin bu tırmanışı denediğini, ancak 30 dağcının başarabildiğini belirtti. K2 zirvesine daha önce 2001'de Nasuh Mahruki'nin ulaştığını hatırlatan Yarıcı, zirveye ulaşması durumunda orada 7 gün 7 gece kamp yapmayı planladığını anlattı. Yarıcı, bunu gerçekleştirebilirse dünya üzerinde bu yükseklikte en uzun süre yaşayabilen insan olarak kayıtlara gireceğini kaydetti.
Yarıcı, Everest ve K2 tırmanışının ardından sırasıyla Nepal-Hindistan sınırında bulunan 8 bin 586 metre yüksekliğindeki Kangchenjunga, Nepal-Çin sınırında bulunan 8 bin 516 metre yüksekliğindeki Lhotse, 8 bin 463 metre yüksekliğindeki Makalu, 8 bin 201 metre yüksekliğindeki Cho You, Nepal'de bulunan 8 bin 167 metre yüksekliğindeki Dhaulagiri, 8 bin 163 metre yüksekliğindeki Manaslu, Pakistan'da bulunan 8 bin 125 metre yüksekliğindeki Nanga Parbat, Nepal'de bulunan 8 bin 91 metre yüksekliğindeki Annapurna, Pakistan-Çin sınırında bulunan 8 bin 68 metre yüksekliğindeki Gasherbrum, 8 bin 47 metre yüksekliğindeki Broad Peak, Çin'de bulunan 8 bin 46 metre yüksekliğindeki Shishapangma ve Pakistan-Çin sınırında bulunan 8 bin 35 metre yüksekliğindeki Gasherbrum 2 zirvelerine tırmanacağını bildirdi.
Türkiye Dağcılık Federasyonu'nun kendisine çok fazla yardımcı olmadığını savunan Yarıcı, bu projeyi kendi imkanlarıyla gerçekleştirmeye çalıştığını belirtti.
“Tırmanış maratonunun” yaklaşık 1 milyon dolarlık bir maliyeti olacağını kaydeden Yarıcı, bu maliyetin sponsorlar aracılığıyla karşılanacağını söyledi. Yarıcı, şimdiye kadar 194 firmanın sponsorluk talebinde bulunduğunu bildirdi.
Tolga Yarıcı, hedeflediği şekilde dünyanın en yüksek 14 zirvesine çıkması halinde bunun Türkiye'nin adını duyurmasına çok önemli katkısı olacağını söyledi.