Türk boksuna kadınlar yön verecek

Güncelleme Tarihi:

Türk boksuna kadınlar yön verecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2012 15:38

Merkez Hakem Komitesi Başkanı Sever Türk boksuna kadın hakemler yön verecek.


Türkiye Boks Federasyonu Merkez Hakem Komitesi Başkanı Kazım Sever, kadın hakem sayısını artırmak için kurslar düzenlediklerini belirterek, “Hedefimiz, gelecekte hakemlik adına 30 yaşın altında, yüksek tahsilli en az 100 hakem yetiştirmek” dedi.

Sever, AA muhabirine yaptığı açıklamada, düzenlenen kurslar sayesinde kadın hakem sayısının 27'ye ulaştığını söyledi. Kadın hakemlerin çok başarılı müsabakalar yönettiğini belirten Sever, “Dünyada bayan boksunda iyi olduğumuz gibi bayan hakemlerimizin de çok iyi olduğunu söylemek mümkün. Dünyada en fazla bayan boks hakemi ülkemizde bulunuyor” dedi.

Türkiye Bayanlar Boks Şampiyonası'nı kadın hakemlerin yönetmesini istediklerine dikkati çeken Sever, “Bununla ilgili çalışmalarımız var. Çalışmaların başında açtığımız kurslar geliyor. Açılan kurslara katılanların yüzde 25'i bayan. Son açtığımız kursta mezun ettiğimiz bayan boks hakemi sayısı 18 ve bayan hakemlerimize çok önem veriyoruz. Çünkü bayan hakemler çok başarılı” diye konuştu.
Sever, kadın hakemlerin boksa estetik bir görünüm kazandırdığını, kadın boks hakemliğinde daha çok söz sahibi olması adına yapılan çalışmalarda önemli ölçüde başarı sağlandığını ifade etti.
Kadın hakemlerin kötü tezahüratını önlediğini de anlatan Sever, şunları kaydetti:
“Bayanları bu işe daha çok çekmek istiyoruz. Ancak evlilik sonrası eşlerinden boks hakemliği için izin alamamaları nedeniyle durum farklı oluyor. Bokstan uzaklaşıyorlar. Federasyon olarak bayan hakemlerimizi daha iyi yerlerde görmek istiyoruz ve bunun için gayret gösteriyoruz. Bayan hakemler boksa estetik bir görünüm kazandırıyor, seyircilerin kötü tezahüratını önlüyor. Seyirci kötü tezahürat yapacağı zaman bayan hakemi görünce taşkınlık yapmıyor, küfür etmiyor. Bayan hakemlerinin Türk boksuna faydalarını görüyoruz.”

“Hedef yüksek tahsilli hakem yetiştirmek”
Sever, Türkiye Boks Federasyonu olarak hedeflerinin yüksek tahsilli hakemlerin sayısını artırmak olduğunu söyledi. Spor akademilerinin hakem sayısının artmasında önemli rol oynadığını belirten Sever, şöyle konuştu:
“Akademiler açıldıktan sonra hem erkek hem de bayan hakem sayısında önemli bir artış oldu. Özellikle bayanların spor akademilerine gösterdiği ilgi çok fazla. Hedefimiz, gelecekte hakemlik adına 30 yaşın altında, yüksek tahsilli en az 100 hakem yetiştirmek. Türk hakemlerimizden birisi Gençler Dünya Şampiyonası'nda birisi geçen yıl Brezilya'da düzenlenen bir organizasyonda görev aldı. Bu bizim için büyük bir gururdur. Bayan boksunda olduğu gibi boks hakemi kalitesinde dünyada ilk 5'te yer alıyoruz.”
Boksta dünya arenasında her zaman olacaklarını ifade eden Sever, şöyle devam etti:
“Dünya arenasında bayan sporcularımız oldukça bayan hakemlerimiz de hep olacak. Federasyon olarak bayanlarımıza çok destek veriyoruz. Hep yanımızda olacaklar ve onlara her zaman çok iyi görevler vereceğiz. Türk hakemlerimiz, dünyada hangi turnuvaya katılırsa katılsınlar yönettiği müsabakalarda üstün bir başarı sağlıyor ve ilk 3'te final maçı yönetiyor, bu bizim için büyük bir gururdur.”

“İkinci maça çıkmadan hakemliği bırakanlar vardı”
Milli boks hakemlerinden Ayşe Serin de kadın hakemlere müsabakalarda hem sporcuların hem de antrenörlerin çok saygılı davrandıklarını söyledi. Dövüş sporlarının içinde olmayan kadınların hakemlik yapmayı tercih etmediğini belirten Serin, şunları kaydetti:
“Lisanslı ilk bayan boksörlerdenim. Boks hayatımda 2 kez Türkiye şampiyonluğum var. 7 yıldır da hakemlik yapıyorum. Dövüş sporlarıyla alakası olmayan bayanların boks hakemliğine ilgisi yok. Sadece dövüş sporlarıyla ilgilenenler hakem olmak istiyor. İlk yıllarda bazı erkek antrenör ve sporcular tarafından hoş karşılanmıyorduk. Bazı bayan arkadaşlarımız ilk maçta bocalayabiliyordu. İkinci maça çıkmadan hakemliği bırakanlar vardı. Artık eskisi kadar bayan hakemleri yadırgamıyorlar. Eskiden maçı rezil edeceğimizi düşünürlerdi. Fakat başarı olunca herkesin bize karşı bakış açısı da değişti.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!