Güncelleme Tarihi:
2002'de bayanlar 1500 metrede Avrupa şampiyonu olup, 2003 Dünya Atletizm Şampiyonası'nda da aynı dalda final koşan Süreyya Ayhan Kop, bu başarılarıyla adını ilkler listesine yazdırmıştı. 2002'deki şampiyonluğuyla, “Türk atletizm tarihindeki ilk Avrupa şampiyonu", 2003'teki ikinciliğiyle ise “Dünya şampiyonasında final koşan ilk Türk atlet” olan Kop, Türk atletizmine ivme kazandıran isim oldu. Krosta Avrupa'daki başarılarından sonra 2004 yılındaki IAAF Altın Lig'de bayanlar 5000 metrede kırdığı dünya rekoruyla “Dünya rekoru kıran ilk Türk atlet” olarak tarihe geçen Elvan Abeylegesse de Pekin-2008'de 5 bin ve 10 bin metrelerde gümüş madalya kazanmış ve Türkiye'ye ikinci kez bir ilki yaşatma başarısı göstermişti. Başarılarını, Avrupa'daki birçok kupada kürsüye çıkarak süsleyen Abeylegesse, 2007 Dünya Atletizm Şampiyonası'nda da 5000 metrede gümüş madalyayı boynuna takmış ve Türkiye'ye dünya şampiyonasındaki ilk madalyasını kazandırmıştı. Abeylegesse'nin başarıları, bununla sınırlı kalmadı. Etiyopya asıllı milli atlet, 3 yıl sonra İspanya'da düzenlenen Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda 10 bin metrede İstiklal Marşı'nı söyletmiş, 5 bin metrede ise gümüş madalyayı boynuna takmıştı.
Dünya Atletizm Şampiyonası tarihinde Türkiye'nin 3. madalyası, Karin Melis Mey'den geldi. Bayanlar uzun atlamada Türkiye'nin yüzünü güldüren Güney Afrika asıllı milli sporcu, 2009 Dünya Atletizm Şampiyonası'nda 6.80 metreye atlamış ve bronz madalyayı elde etmişti.
Moskova'da madalya gelmedi
Rusya'nın başkenti Moskova'da geçen hafta başlayıp yarın sona erecek 14. Dünya Atletizm Şampiyonası'na 10 sporcuyla katılan ve şampiyonadan önce doping vakaları üzerine federasyon başkanı Mehmet Terzi'nin istifasıyla sarsılan Türk Milli Takımı, madalya umudu İlham Tanui Özbilen'in de 1500 metre yarı finalinde elenmesiyle yurda eli boş dönüyor.
Cirit atmada Fatih Avan, 10 bin metrede Polat Kemboi Arıkan, 3 bin metre su engellide de Tarık Langat Akdağ elemeleri dahi geçemeyerek atletizmseverlerin hayallerini boşa çıkarırken, bayanlar yüksek atlamada Burcu Ayhan, disk atmada Ercüment Olgundeniz, bayanlar gülle atmada Emel Dereli, bayanlar 1500 metrede Tuğba Karakaya Koyuncu, bayanlar maratonda da Ümmü Kiraz ve Sultan Haydar da elemeleri geçemeyip şampiyonaya veda eden diğer Türk sporcular oldu.
2011'de de madalya yoktu
Güney Kore'nin Daegu kentinde düzenlenen 2011 Dünya Atletizm Şampiyonası'nda da madalya alamayan Türk Milli Takımı'nda cirit atmada Fatih Avan 5'inci, bayanlar 3000 metrede Binnaz Uslu 7'inci, bayanlar uzun atlamada Karin Melis Mey ile bayanlar 1500 metrede Tuğba Karakaya 8'inci sırada yer almıştı. Doğrudan final koşan 4 Türk atletten, bayanlar maratonda Bahar Doğan, erkekler 20 kilomotre yürüyüşte Recep Çelik, bayanlar 20 kilometre yürüyüşte Semiha Mutlu ve erkekler maratonda Bekir Karayel başarılı olamamıştı. Bahar Doğan yarışı 35. sırada tamamlamış, Semiha Mutlu ise havanın çok sıcak olması nedeniyle 5. kilometrede yarışı terk etmek zorunda kalmıştı. Recep Çelik 28'inci, Bekir Karayel ise o sezon en iyi derecesini gerçekleştirmesine rağmen 47. olabilmişti.
21 kişilik Türk Milli Takımı'ndan 8 sporcu ise seçmelerde kötü performans sergilemiş ve elenmişti. Erkekler çekiç atmada Eşref Apak ve Fatih Eryıldırım, erkekler disk atmada Ercüment Olgundeniz, bayanlar 400 metrede Pınar Saka, bayanlar 5000 metrede Almitu Bekele Degfa, bayanlar 3000 metrede Gülcan Mıngır, bayanlar 400 metre engellide Nagihan Karadere ve Birsen Engin seçmeleri geçemeyerek şampiyonaya veda etmişti.
Bayanlar 1500 metrede Aslı Çakır Alptekin ve Tuğba Karakaya ise seçmeleri geçmesine karşın Alptekin yarı finalde elenmiş, Karakaya ise finale yükselmişti. Bayanlar 4x400 bayrak yarışında da Nagihan Karadere, Meliz Redif, Birsen Engin ve Pınar Saka'dan oluşan Türk Milli Takımı elemeleri geçemeyerek şampiyona dışında kalmıştı. Bayanlar 100 metre engellide Avrupa şampiyonu Nevin Yanıt elemeleri geçip yarı finale yükselmiş, ancak finale kalamamıştı.