Güncelleme Tarihi:
Her yıl binlerce turistin kullandığı Yunanistan'ın Atina kentine kadar gelen ağın Türkiye'den de geçmesi için çalışma yürütülüyor. Bu kapsamda Marmaris ve Bodrum ilçelerinin ağa bağlanması için Muğla Belediyesinin öncülüğünde çalışma yapılıyor. Yunanistan'a gelen bisiklet tutkunu turistlerin deniz yoluyla Rodos Adası'ndan Marmaris'e, Kos Adası'ndan ise Bodrum'a giriş yapmaları hedefleniyor.
Marmaris'te rotaları belirlemek için ilçeye gelen EuroVelo Ulusal Koordinatörü Feridun Ekmekçi, yaptığı açıklamada, Muğla Belediyesinin, ağın Marmaris ve Bodrum bağlantısını yaparak bölgedeki bisiklet turizmini geliştirmek amacıyla potansiyel belirleme projesi hazırladığını söyledi. Ekmekçi, proje kapsamında Avrupa Bisiklet Ağı'na dahil olabilecek ana rotaların raporlama çalışmasını yaptıklarını kaydetti.
EuroVelo'nun 8'inci rotasının Atina'ya kadar geldiğine dikkati çeken Ekmekçi, ağın Girit-Rodos-Marmaris'ten ya da Kos üzerinden Bodrum'dan giriş yaparak Muğla merkeze iletilmesi ve buradan da Köyceğiz-Fethiye ve Antalya üzerinden devam etmesinin gündemde olduğunu ifade etti.
İki ülke işbirliği şart
Ağa dahil olabilmek için ulaşımla ilgili bazı kriterlerin bulunduğuna dikkati çeken Ekmekçi, "Mümkün olduğunca trafiğin yoğun olduğu ana yolları kullanmadan, arka yollardan bir rota belirlemek istiyoruz. 20 kilometre içerisinden bir yerleşim yerinin olduğu, yani temel ihtiyaçların karşılanabildiği, 50 kilometre içerisinde yerel ulaşımın desteklendiği, dağ ve yayla köylere ziyaretlerin yapılabildiği güzergahlar tercih ediliyor. Bin metrenin altındaki yerlerde yüzde 8-10 eğim kabul edilebilir olarak sayılıyor" dedi.
Projenin hayata geçebilmesi için iki ülke arasındaki işbirliğinin zorunlu olduğunu dile getiren Ekmekçi, Marmaris ve Bodrum'in sınır ülkesi olan Yunanistan'ın EuroVelo Koordinatörü Yorgo Farfaros ile iyi bir işbirliği içinde olduklarını belirtti.
Yunan koordinatörü daha önce bölgelerine getirerek yerel yöneticilerle tanıştırdıklarını bildiren Ekmekçi, Muğla'daki yerel yöneticilerin de ilerleyen zamanda Yunanistan'a giderek görüşmelerde bulunacaklarını söyledi.
Avrupa yılda 5 milyar avro kazanıyor
Yapılan araştırmalara göre, EuroVelo kapsamında 28 Avrupa ülkesinin bisiklet turizminden yıllık maddi beklentisinin 5 milyar avro olduğunu vurgulayan Ekmekçi, rotanın 2020'ye kadar sürdürülebilir ulaşım ve turizm kapsamında devam ettirilen bir proje olduğunu kaydetti.
Avrupa Birliği vatandaşlarının yüzde 7,4 oranında bisiklet turizmi kapsamında bu rotaları kullandığını tespit edildiğini anlatan Ekmekçi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Avrupa Bisiklet Birliği tarafından bunun maddi karşılığının 200 milyar avro olduğu söyleniyor. Bisiklet kullanım oranını 2020'ye kadar yüzde
15'e yükseltmeye çalışıyorlar. Bu rakam en basitiyle 891 üniversite kurulumuna yetecek kadar bir maddi gelir demek. Muğla'yı bu ağa dahil edebilirsek her yıl milyonlarca turist ve milyonlarca lira gelir elde edebiliriz. Türkiye altyapısını hazırladığında bisikletli turistleri çekebilir. Özellikle ocak ve şubat aylarında bile bisiklete binilen bir coğrafyaya sahibiz."
Marmaris'in hazırladığı 2 rotayla projeye destek olduğunu ifade eden Ekmekçi, bunlardan ana güzergahtakileri EuroVelo ile birleştirmek istediklerini söyledi. Şu anda bile kendilerine ulaşan çok sayıda bisiklet kullanıcısı olduğunu dile getiren Ekmekçi, bu insanların güvenilir dijital bilgi ve konaklama yerleri aradıklarını kaydetti.
Ekmekçi, 5 yılda bir belirlenen ağ rotasına dahil olabilmek için tüm hazırlıkları tamamladıktan sonra 2016'da başvuru yapılacağını sözlerine ekledi.