Turgay Demirel nasıl fark attı?

Güncelleme Tarihi:

Turgay Demirel nasıl fark attı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2012 17:22

''Ben demiştim'' ya da ''Ben yazmıştım'' demeyi sevmem ama; Ben demiştim ve yazmıştım..

Haberin Devamı

Basketbolun duayen isimleri Ahmet Kurt ile Ünal Özüak'a selam olsun..

 

Hem de bundan 3 hafta önce..

 

Aslında 4 yıl öncesinde Turgay Demirel'in, Selam Gökçe'yi hezimete uğratarak (85'e 51 oy) 5'inci kez seçim kazandığı kongrede yine bu sütunlarda ''Turgay Demirel'i yenmek, onu devirmek istiyorsanız, seçimlerden bir yıl önce çalışmaya başlayacaksınız.. Bir vizyonunuz, sağlam bir programınız, iyi işler yapacağı sinyalini veren bir ekibiniz olacak'' diye yazmıştım..

 

Şimdi ''Turgay Demirel neden bir kez daha kazandı?'' sorusunu irdeleme yerine, ''Ali Doğan neden kaybetti?'' sorusuna cevaplar bulalım..

Haberin Devamı

 

TURGAY DEMİREL, 4 BÜYÜKLERE RAĞMEN KAZANDI

 

Bir kere seçimi Ali Doğan değil, Lütfi Arıboğan kaybetti..

 

Ve Arıboğan'ın Demirel'e karşı ikinci yenilgisi bu. (Bilindiği gibi 2005'in hemen başında yapılan seçimlerde Turgay Demirel 85, Lütfi Arıboğan 82 oy almıştı).

 

Tabii Arıboğan ile birlikte Beşiktaş, Galatasaray ve Anadolu Efes de bu seçimden yenik çıktı.

 

''Fenerbahçe de Ali Doğan'ı destekliyordu, o yenilmedi mi?'' derseniz, ''İşte işin o kısmı biraz karışık..

 

Örneğin 4 büyük kulübün (Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Anadolu Efes) toplam oyu 21 idi.

 

21 oyu bulunan 4 büyükler, Doğan'a sadece 13 oy vermeyi uygun buldular..

 

Seçimden önce bana gelen bilgiler şuydu;

 

-''Ali Doğan'a gerçek desteği sadece Beşiktaş ve Efes veriyor.. Galatasaray, Ülker'den olması nedeniyle Ali Doğan'a sıcak bakmıyor. Fenerbahçe ise sponsorları Ülker Grubu'na ve Murat Ülker'e ayıp olmasın diye 'Destekleyeceğiz' demesine rağmen, Turgay Demirel'den yana. Göreceksiniz Fenerbahçe'nin 6 oyu ve Galatasaray'ın en az 2 oyu Demirel'e gidecek..''

Haberin Devamı

 

Bunu bana söyleyenler, şunu da dile getiriyorlardı;

 

-''Galatasaray, Beşiktaş ve Efes Ali Doğan'ı resmi olarak desteklediklerini deklare ettiler. Bir tek Fenerbahçe resmi açıklamayı yapmadı. Sadece yönetici Semih Özsoy 'Demirel'e hizmetleri için teşekkür ederiz, biz Ali Doğan'ı destekliyoruz' açıklaması yaptı. Bu bile Fenerbahçe'nin Ali Doğan'ın yanında değil, Turgay Demirel'in yanında olduğunu gösterir..''

 

Şimdi genel anlamda oylamaya bakarsak bu durum aynen gerçekleşmiş gözüküyor..

 

Ali Doğan'a çıkan 13 oyun 6'sı Beşiktaş'tan, 3'ü Efes'ten, 4'ü Galatasaray'dan geldi.(Galatasaray'ın 4 oyunun 1'i Lütfi Arıboğan'dan). Fenerbahçe ise oylarının tamamını Turgay Demirel'e verdi..

Haberin Devamı

 

Bu küçük bilgilendirmeden sonra esas konuya geleyim;

 

Yani Ali Doğan neden kaybetti? sorusuna;

 

Madde madde gidelim:

 

1) Ali Doğan aslında başkan adaylığı için uygun bir isim değildi.. Her şeyden önce yaklaşık 6 yıldan bu yana, yani Fenerbahçe-Ülker birleşmesinden bu yana basketboldan uzaktı. (Birleşme öncesi Ülkerspor'un başkanıydı)

 

2) Bu işe birileri tarafından (Ki bu isimler Galatasaray Kulübünün CEO'su Lütfi Arıboğan ve Fenerbahçe'nin basketbol şube direktörü Nedim Karakaş oluyor) resmen itildi. Yani hazırlıksız yakalandı..

 

3) Ortaya aniden çıktığında ne planı, ne programı, ne de ekibi belliydi. Ve bunu uzun süre de açıklayamadı.

 

4) Hazırlıksız olunca uzun süre medyaya konuşacak bir şey bulamadı. Sadece ''Adayım'' demekle yetindi..

Haberin Devamı

 

5) Röportaj vermek için seçtiği televizyon kanalları ve programları yanlıştı. Örneğin geçen pazar günü TRT'de futbolun konuşulduğu PTT 1.Lig programına çıkarak adeta intihar etti.

 

6) Konuşmaya başlayınca söylemleri de daha çok Turgay Demirel'in 20 yıllık görev süresi ile ilgili oldu. Burada net bir tavır koyamadığı gibi, doğru örnekler de veremedi.

 

7) Turgay Demirel gitsin de, kim gelirse gelsinciler bile onun konuşmalarından etkilenmedi.

 

8) Kongre çalışmalarını sadece ve sadece Lütfi Arıboğan ile Nedim Karakaş'ın ellerine bıraktı.. Kendisi hemen hemen hiç bir kulüp yöneticisini aramadığı gibi dün akşam delegelerin toplandığı Ankara Rixos Otel'de bile bire bir temasa girmedi.

Haberin Devamı

 

9) Listesini kendi yapmadı. Sürekli olarak 'Aydın Örs, Yalçın Granit, Hakan Artış benimle birlikte' dedi ama bu isimlerden hiç birini yönetim listesine almayı başaramadı. Kaldı ki yönetim listesi de çok zayıftı.

 

10) Kongrede ondan önce konuşma yapan Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın devleti suçlayan sözleri de aslında Ali Doğan için sonun başlangıcı oldu..

 

11) Yaptığı sert ve suçlayıcı konuşma delegeler arasında tüyler ürpertici bir şekilde karşılandı. ''Bir dakika durun yahu biz kime oy veriyoruz'' yaklaşımıyla algılandı.

 

12) Kongrede Anadolu'nun 61 oyu vardı.. Bu oylarda Turgay Demirel'in çok büyük etkisinin olduğu biliniyordu. Buna rağmen, 61 oyun en azından yarısını kazanmak adına da ne ekibi, ne de kendisi bir çalışma yapmadı.

 

13) Genel müdürün olduğu bir salonda devletin (17 oyu var) ve delegelerin pazarlıkla oy verdiği suçlaması ise her şeyin üstüne tuz biber ekti.

 

Kısacası Ali Doğan ''Millet Turgay Demirel'den bıktı. 20 yıldır başkan. Artık ona oy vermezler. Karşısına kimi koysak seçilir'' diyenlerin ve onu bu işe itenlerin kurbanı oldu..

 

Bu arada bir başka dedikoyu da aktarayım;

 

AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür dün akşam Ankara'da Turgay Demirel'in yeniden seçilmesi için kulis yaparken, ''Ali Doğan'ı CHP destekliyor'' iddiası da seçim öncesi Demirel'e karşı olan ''Devletin'' 17 oyunun da şimdiki başkana gitmesinde etken oldu. Diğer yandan Telekom yöneticisi ve TFF eski başkanı M.Ali Aydınlar'ın adamıM.Akif Üstündağ'ın Ali Doğan'ın listesinde olması da devlet oylarının Turgay Demirel'e gitmesini sağladı..

 

Sonuca gelirsek;

 

En başta yazdığımı, bir kez daha belirteyim:

 

1) Turgay Demirel'e karşı seçim kazanmak için öncelikle genç, dinamik, basketbol camiasının sevdiği, saydığı bir aday bulacaksınız.

 

2) Seçim çalışmalarına, kongreden en az 1 yıl önce başlayacaksınız.

 

3) Delege listesi belirlenirken gerekirse noter huzurunda yapılacak kura çekimi için federasyonda bulunacaksınız. (Ki sonradan bunlar da nereden çıktı. O niye var, bu niye yok dememek için)

 

4) Söylemleriniz geleceğe dönük olacak..

 

5) Yönetim listenizi iş yapacak isimlerden oluşturacaksınız..

 

Bunları yapmazsanız Demirel seçimlere girdiği sürece kazanma şansınız yok..

 

Düşünün ki, 4 yıl önce 3 günde karar verip seçime giren Selam Gökçe bile Turgay Demirel'den sadece 34 oy fark yemişti.. 1 aydır hazırlanan Ali Doğan ise 38 oy fark yedi.

 

Aslında benim dışımda bu seçimi Demirel'in kazanacağını duayen Ahmet Kurt da görmüş, 2 gün önce ''Seçime girme Turgay'' diye yazmıştı..

 

Ama Turgay Demirel girdi ve beklenildiği gibi kazandı..

 

Bundan sonra neler olur, bilemem..

 

Ama bildiğim bir şey var;

 

Ahmet Kurt ve Ünal Özüak'a selam 2016'ya kadar devam..

 

NOT: Az önce Turgay Demirel’le konuştum. Kendisini tebrik ettim. İbrahim Kutluay’ın Milli Takım’ın Sorumlusu olacağı yönündeki haberleri sordum. Bana şu cevabı verdi: “Bu doğru değil, milli takım sorumlusu Harun Erdenay ve Barbaros Akkaş’tır. Aynen devam edecekler. Aslında ben İbrahim Kutluay’ı Yönetim Kurulu’na almak istedim ancak kendisi bana ‘Ben NTV’den ayda 40 bin TL kazanıyorum. Hem benim Ferit Şahenk Bey’le basketbol okullarını Türkiye’ye yayma çalışmalarımız var. Bu nedenle çok yoğun olacağım’ deyip görevi kabul etmedi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!