Tüplü tekneler

Güncelleme Tarihi:

Tüplü tekneler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2010 12:43

Tekneler, otomobil motorlarında olduğu gibi LPG kullanabilmekte.

Haberin Devamı

Deniz motorları  için LPG kullanımını sağlayan “marinegas engine” ve  mutfaklar için özel “marinegas cuisine”  ülkemizde’de var. Sistem benzin tüketimine göre % 40 avantajlı ve temiz olduğu bildiriliyor.

Marinegas ile tekneler farklı bir yakıt türüyle tanışmakta .Denizciler için yeni bir bilgi tüplü LPG'li tekneler. Konuyla ilgili İpragaz'ın geliştirme ve inovasyon  Müdürü , yelkenci dostum,Birim Akbaba ile sohbete başladım. Mutfakta pişirme ve motorda itici güç amacıyla kullanılmak üzere deniz şartları dikkate alarak 2 farklı sistem geliştirdiklerini belirten Birim Akbaba, geliştirilen marinegas engine tüpleri ile performansta hiçbir kayıp yaşanmadan, kullanım şekline göre benzine oranla %40’lara varan tasarruf sağlandığını söylemekte.

Temiz Yakıt.

Tasarruflu   olduğu kadar LPG’nin çevreci özelliğine de dikkat çeken Akbaba, mevcut motor teknolojileriyle petrol türevi yakıtların hiçbir zaman %100’nün yakılmadığını, motor yapımına  göre değişmekle birlikte yaklaşık olarak %15’lik bölümünün yanmamış halde partiküller halinde egzostan dışarı denize atıldığını ve deniz kirliliğine yol açtığını ,   ancak LPG ‘nin gaz fazında olmasından dolayı motorlarda yakıt olarak kullanılması halinde böyle bir riskin olmadığını vurguladı. , Ulaştırma Bakanlığı’nın iç sular yönetmeliğinde göl vb. iç sularda içilebilir su kaynaklarını korumak amacıyla partekül ve emilsiyon kirliliğini kaldırmak için dizel ve benzinli motorlarının kullanımının yasaklandığını ve LPG’li motorların kullanılması gerekliliğinin de sözlerine ekledi. Avrupa’da İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya’da ve başka birçok ülkede kullanılıyor marinegas. Güvenilirliği kanıtlanmış bir sistem. Avrupa Birliği ülkelerinde teşvik gören LPG için, çevreyi korumaya yönelik projeler yapılıyor ve hayata geçiriliyor.

Haberin Devamı

Marinegasin 12 kg. ve 24 kg. olmak üzere motorda kullanmaya yönelik 2 tip tüpü bulunuyor. Fiyat olarak ise, güvenliğin ön planda tutulmasından ve bu bağlamda kaçak dolumun engellenmesini sağlamak için ağırlığına göre standart mutfak ve sanayi tüpleri ile aynı fiyattan satışa sunuluyor. Marinegas tüplere marinalar çekek alanları ve konaklama koylarında bulunan 75 bayi, internet,çagrı merkezleri aracılığıyla ulaşılabiliyor.

Haberin Devamı

Güvenlik

4 zamanlı, enjeksiyonlu  benzin   motorlar’da güvenle uygulanan marinegas  sisteminin dönüşümünü firma tarafından belirlenen TSE onaylı otogaz kit dönüşüm firmaları gerçekleştiriyor. Sistem takıldıktan sonra Makine Mühendisler Odası (MMO) tarafından bir onay alınması gerekiyor. ECR 67, gaz kaçağı kontrolü, uygun ekipman kullanımı ve dönüşümü yapan firmanın TSE belgesinin olup olmadığı MMO tarafından kontrol ediliyor. Marinegas bayilerine sipariş verildiğinde, ilk siparişe mahsus olmak üzere, MMO tarafından verilen onay belgesi  ibraz ediliyor.

Sistem Nasıl Çalışıyor

Tekne marine-gas sistemine çevrildikten sonra da benzin veya gaz tercihine göre iki yönlü olarak kullanılabiliyor. Sistem çalışmaya ilk olarak benzinde başlayıp, otomatik olarak gaza geçiyor. Seyir esnasında gazın tükenmesi halinde ise otomatik olarak benzine geçiş yapıyor. LPG’nin motora hiçbir zarar verici etkisi olmadığı gibi koruyucu özelliği bulunmakta olduğunu belirtmekte Akbaba. Sıvı yakıtların bıraktığı karbon atıkları yağı kirletiyor ancak LPG bir atık bırakmadığı için bu risk ortadan kalkıyor ve motorun ömrü uzuyor.
 
Tekne Mutfak Tüpleri

Marinegas tüplerinin teknelerde bir başka kullanım alanı ise mutfak. Marinegas cuisine olarak adlandırılan şekil olarak bildiğimiz piknik tüpe benzeyen bu marin tüp ile ilke imza atılmış. Dünyada deniz şartlarına uygun ilk mutfak tüpü İpragaz tarafından üretilmiş. Normal tüpler nemli ve ıslak ortamlarda deniz şartlarında zamanla çürüme ve paslanma  korozyon kirliliğe yol açıyor. Ancak marinegas cuisine tüplerinin tabanı özel bir plastikle kaplandığı için paslanmaya uğramıyor ve böylelikle kirlilik oluşmuyor. Ayrıca, tüplerde deniz şartlarına göre daha dayanıklı olan toz boya kullanılıyor. Bu plastik aynı zamanda yüzey tutuculuğunu artırarak tutunduğu yüzeyde kaymayı da engellediğinden yüzeyin zarar görmesini veya oluşabilecek diğer kazaları da önlüyor. Güvenlik açısından, özel vanası sayesinde tüpü kullanıcı istediği zaman kapatıp, gaz kesme imkanına da sahip bulunmakta olduğunu söylemekte Akbaba.
 
Türkiye’de denizcilik sektörünün çok fazla gelişmediğine de değinen Akbaba, Türkiye’nin 3 tarafının denizlerle çevrili olması, adalar dahil yaklaşık 8.500 km. sahil şeridine sahip olması ve 36 tane marina,234 barınak olmasını ile sektörün hızla gelişeceğine inandığını, denizcilik sektörüne yatırım yapmaktan mutluluk duyduklarını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!