Güncelleme Tarihi:
Türk Telekom Arena'nın üstünün kapatılması şartı ile sarı kırmızılı kulübe verildiği ve bu vaad yerine getirilmediği için Stadın Galatasaray'ın elinden alınabileceği belirtildi. Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü ile Galatasaray arasında 3 Mart 2011 tarihinde imzalanan protokoldeki maddeye göre, stadın açılır kapanır çatı sisteminin belirtilen 24 ay içerisinde yapılmaması nedeniyle sarı kırmızılı kulübe tazminat davası açılacağına dair açık hüküm yer alıyor.
Bakanlık, Galatasaraylı bazı yöneticilerin Türk Telekom Arena Stadı’nın çatısına dair, “Çatının yapılması ile ilgili inşaat şartnamesinde herhangi bir husus yok” şeklindeki söylemleri karşısında harekete geçmiş ve bakanlık, Galatasaray ile arasındaki bu ihtilafı yargıya taşıdı. Stadın Galatasaray Kulübü'ne verilmesi esnasında yapılan anlaşmalara imza atan dönemin Gençlik Spor Genel Müdürü (GSGM) Yunus Akgül, Galatasaray'ın stadının elinden alınabileceğini söyledi. Bir tv programına telefonla katılan ve TT Arena krizi ile ilgili önemli açıklamalar yapan Akgül, "Mahkeme tarafından haklı bulunduğu takdirde Galatasaray'ın stadının elinden alınması söz konusudur." şeklinde açıklama yaptı.
İşte Yunus Akgül'ün açıklamaları:
Eski genel müdür ve günümüzün AKP Kastamonu Belediye Başkan adayı Yunus Akgül, yaptığı açıklamada, "Statta bütün sistem tamamdı. Sadece bir konstrüksiyon yapılacaktı." diyerek şunları söyledi:
"Galatasaray'a bu stadı yaptık, teslim ettik. Stadın her şeyi tamamdı, bir tek üstünün kapatılması kalmıştı. Galatasaray Kulübü bir an önce teslim almak istediğini ve bu yükümlülüğü kendisinin yerine getirmek istediğini söyleyince protokole bu hükmü koyduk. Stadın üzerinin bizden teslim alındıktan sonra 24 ay içerisinde çatı yapılması gerekiyordu. Bütün sistem tamamdı. Sadece bir konstrüksiyon yapılacaktı, onun için de 4-5 milyon dolar ödenecekti. Bir de yılda 1 trilyon lira GSGM İl Müdürlüğü'ne kira ödemesi diye bir madde vardı. Galatasaray'ın stat ile ilgili iki yükümlülüğü bu. Spor Bakanlığı bütün yükümlülüklerini getirdi, teslim etti. Galatasaray yerine geirmediği gibi, imzaladığım şeyi çok iyi biliyorum, 1 milyon lirayı İl Müdürlüğü'ne vermesi gerekiyordu."
10 MİLYON DOLAR GALATASARAY İÇİN BÜYÜK RAKAM MIDIR?
Gündemdeki tartışılan her şeyin imzalanan anlaşmada madde madde yer aldığını da belirten Yunus Akgül, "Galatasaray o dönem seçime gidiyordu, stadı çok çabuk teslim almak istediler. Eksik kalan kısmı da Galatasaray tamamlayacaktı. Protokole öyle koyduk. Protokolde net yazıyor; 'Galatasaray'a şu tarihte stadı her şeyiyle yapılmış olarak teslim ediyoruz. Fakat üzerinin kapatılması gerekiyor, bunun tüm maddi yükümlülükleri Galatasaray tarafından yapılmak üzere…' diye madde var. 10 milyon dolar Galatasaray için büyük bir rakam mıdır?" diye sordu.
"STADIN ÇATISI OLSAYDI..."
Akgül, ihtiyaca yönelik ve prestije yönelik tesis yaptıklarını belirterek, "İstanbul'da bir stat, salon yapıyorsak aynı zamanda prestij tesisidir. Bu sadece Galatasaray için değil, milli takımların kullanabileceği, konser, kongre gibi her türlü etkinliğin yapılabileceği bir tesis yapıyoruz. Tıpkı Sinan Erdem gibi." diyerek, konuşmasına şöyle devam etti:
"Geçtiğimiz günlerde kar yağdığında stadın çatısı olsaydı, dünyaya bir gösteri yapsaydık, o zaman nasıl bir hava olurdu, şimdi ne oldu Galatasaray maçının iptalinden bile bahsediyorlar, sabotaj yaptılar falan diye. Stadın çatısı kapansaydı biz dünyaya nasıl bir mesaj verecektik?"
"Türk Telekom ismi bile sıkıntılı." diyen Akgül, "Biz ilk defa stat yapmıyoruz. Çimlerin güneş almıyor demeleri son derece yanlış. Kabul etmiyorum. Her şey planlıdır. Stadın üstünün kapatılması konusunda ise, bütün sistem hazır, sadece konstrüksiyon yapılacak." ifadelerini de kullanarak, şöyle devam etti:
"Makineler yerleştirilecek, herhangi bir inşaat olmayacak. Son derece anlamsız. Galatasaray için son derece cüzi rakamlar bunlar. Bu kadar ısrar etmenin mantığını anlamıyorum. Stadı erken istemelerinin kendilerine göre haklı sebepleri olabilir. Biz de makul karşılamışız. O zaman öyle gerekmiş. Galatasaray'ın yeni yönetiminin o taahhütleri takip etmesi gerekir. Galatasaray'ın yılda 1 milyon lira parayı veriyor mu, onu da bilmiyorum. Türk Telekom ismi bile bana göre sıkıntılıdır."
TT ARENA GALATASARAY'IN ELİNDEN ALINABİLİR
Devlet ile davalık olunduğun zaman, devletin kurallarının olduğunu ve devletin yönetmelikle kuralla yönetilmeyeceğini de belirten Akgül, "Mahkeme tarafından haklı bulunduğu takdirde Galatasaray'ın stadının elinden alınması söz konusudur. Galatasaray maçlarını gene o statta yapar ama başka bir protokol yapılır. Ama bizim arkadaşlarımızın mutlak surette dava açmaları gerekir. Çünkü orası devletin malı." diyerek şunları söyledi:
"Dünyanın hiçbir yerinde bir devlet stadı yapıp bir kulübe vermez. Bütün dünyada statları kulüpler yapar. Eğer devletin bir satdı varsa kulüpler orada kirayla oynar. Bizim Türkiye'de sporun gelişmesi için devlet yapıp teslim etmiş. Ama Fenerbahçe'nin böyle değil; kendisi yaptı. Beşiktaş da aynı şekilde yapıyor ama Galatasaray'ın stadını devlet yaptı."
"MECİDİYEKÖY GSGM'NİN"
"Ali Sami Yen Stadı'nın Mecidiyeköy'deki yeri GSGM'nindir, devletindir. Galatasaray'ın sözleşmesi bitmek üzereydi. Orada da Galatasaray yükümlülüklerini yerine getirmedi. İTÜ'nün stat yıkılmalı raporu var. Ben orada her maç yapıldığında diken üstündeydim. Stat çökecek mi falan diye. Güçlendirme yapılması gerekiyordu. Ve yer GSGM'ye kalacaktı. Tapu bizde çünkü. Galatasaray sanki tapulu yeriymiş gibi davranıyor. Orası öyle değil. GSGM oradaki rantı kullanarak, Galatasaray'a çok güzel muhteşem bir stat yaptı.
O çatının Galatasaray tarafından yapılması gerekiyordu. 24 aylık süre vardı, çivi çakılmadı. Bu stadın çatısı çok basit, bütün sistemleri hazır. O kar yağdığında stat kapansaydı, dünyaya vereceğimiz mesajı düşünün bir kere… "