Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2005 00:00
Futbol Federasyonu’nun yaptırdığı ‘Türkiye’de Futbol Algısı’ konulu kamuoyu araştırmasının sonuçları açıklandı. Halkımızın büyük çoğunluğuna göre, Türk futbolunun başlıca sorunları alt yapı yetersizliği ve spor kültürü eksikleri.
FUTBOL Federasyonu, özel bir araştırma şirketine yaptırdığı
‘Türkiye’de Futbol Algısı’ konulu kamuoyu araştırma sonuçlarını açıkladı. Futbol Federasyonu Başkanı
Levent Bıçakcı, Ataköy Olimpiyatevi’nde düzenlediği basın toplantısında, Sosyal Araştırmalar Merkezi’ne (SAM) yaptırılan kamuoyu araştırmasının sonuçlarını iletti.
Türkiye genelinde 30 ilde, 1223 kişiyle görüşülerek, 1-10 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırmada, Türk halkının futbola bakışı, Futbol Federasyonu’ndan beklentileri, futbol kalitesinin artırılması için yapılması gerekenler başta olmak üzere, çeşitli konularda ilginç sonuçlar ortaya çıktı.
Görüşülen kişilerin 257’sinin Beşiktaşlı, 391’nin Fenerbahçeli, 428’inin Galatasaraylı olduğu, 147’sinin de diğer takımları tuttuğu belirtilen araştırma, çeşitli yaş gruplarına, kadın ve erkek ayrımına göre de sınıflandırıldı.
Araştırmanın en çarpıcı sonucu, gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Türkiye’de halkın, futbolcuların aldığı
transfer ücretlerini normal düzeyde görmesi. Yüksek görme eğilimi yaşlılar arasında daha belirgin. Türk futbolunun başlıca sorunları olarak alt yapı yetersizliği ile
spor kültürünün eksikliği belirtiliyor. Bu ikisini ahlak dışı uygulamalar ve şiddet takip ediyor.
Teşvik primi yasaklansın
GÖRÜŞÜLEN kişilerin yüzde 25.5’i teşvik priminin lige heyecan getirdiği fikrini savunurken, yüzde 61.3’ü ‘Sportmenlik ruhuna aykırı, yasaklansın’ dedi. Yüzde 13.2’lik kesim ise ‘Fikrim yok’ dedi.
Başkanın kadar konuş
KULÜPLERİN iyi yönetildiğini düşünenlerin oranı yüzde 16. Kişilerin çoğu kuvvetli başkanı olan kulüplerin iyi yönetildiği kanısında. 4’te 1’e yaklaşan bir kesim, kulüplerde demokratik yönetim olmadığını düşünmekte.
Şampiyonluk değil iyi oynamak önemliÖRNEK kitleye göre futbolda en önemli 2 kavram iyi oynamak ve sportmenlik. İkinci düzeyde önemli olanlar mücadele azmi, uluslararası başarı ve kazanmak. Sonuncu sırada ise şampiyonluk geliyor. Araştırmadan elde edilen diğer sonuçlar şöyle:
* Futbol Federasyonu’ndan gerçekleştirmesi istenilen uygulamaların başında futbolda şiddete karşı mücadele etmek geliyor.
* Futbol Federasyonu’ndan birinci derecede milli takımın başarısını bekliyor. Temiz futbol ve adil yönetim ağırlıkla vurgulanan öteki beklentiler.
* Türkiye’de futbol hakemlerinin başarı düzeyi genel olarak ortanın altında değerlendiriliyor. Hakemlere olumlu yaklaşanlar kadınlar ve yaşlılar.
* Naklen yayın gelirlerinin dağıtımında 3 büyük kulübün daha çok seyircisi olduğu için daha çok pay alması gerektiği düşüncesi destek bulmamakta.
* Belediye başkanlarının spor kulüplerine başkan olmasını yararlı görmeyenlerin oranı 5’te 3’e yaklaşmakta.
DEPLASMANA 4 PUAN VERİLMELİ
Deplasman galibiyetine 4 puan uygulaması konusunda örnek kitle ikiye bölünmüş durumda. Olumlu bakanlar daha yüksek oranda.
KİRALIKLAR HER MAÇTA OYNAMALI
Kiraya verilen futbolcuların kiraya veren kulübe karşı oynatılmaması, yüksek bir oranda sportmenliğe aykırı bulunuyor.
‘Türkiye’de futbol’ şiddeti hatırlatıyorSPOR deyince insanların yarısından çoğunun aklına ilk olarak futbol geliyor. Sağlıklı yaşam, gençlik diyenlerin oranı 4’te 1’e yaklaşıyor. Öteki spor dallarını hatırlayanların oranı 5’te 1.
‘Futbol’ sözcüğü, görüşülen kişilerin 5’te 2’sinde futbol takımlarını çağrıştırıyor. Yüzde 30 için futbol, rekabet ve mücadele, yüzde 16 için sağlık, gençlik, ahlak, kardeşlik gibi kavramları vurgulamakta. Yüzde 11 ise futbol deyince şiddet ve şikeyi hatırlamakta.
‘Türkiye’de futbol’ dendiğinde, görüşülen kişilerin 5’te 2’si şiddet ve şikeyi hatırlamakta. İkinci sırada, yakın bir oranda, futbol takımları geliyor. Milli Takım’ın hatırlanma oranı ise yüzde 17.
Sportmenlikte medya en sondaSEYİRCİYE göre Türkiye’deki futbol ailesi içinde ortanın üstünde sportmen olarak algılanan kesim futbolcular. En yüksek puanın 5 olduğu sınıflandırmada puanlar şöyle dağıldı:
Futbolcular: 3.11,
Hakemler: 2.85,
Yöneticiler: 2.63,
Taraftarlar: 2.48,
Medya: 2.37.
RAKAMLARIN DİLİYLE...79.6Milli Takım’ın başına
Ersun Yanal’ın yerine
Fatih Terim’in getirilmesini destekleyenlerin oranı yüzde 79.6. Yüzde 11.8’lik bölüm bu operasyona karşı çıkarken,
‘Fikrim Yok’ diyenler yüzde 6.7.
71.1‘Spor yazarları belirli bir kulübün taraftarı olabilir ama yazılarında taraf tutmamalıdır’ diyenlerin oranı yüzde 71.1. Görüşü alınanların yüzde 21.4’ü ‘Spor yazarlarının taraf tutmasında bir sakınca yok, böylece
haberler daha canlı oluyor’ dedi.
39.1‘Türk futbolunun sorunlarını çözmede başlıca görev kulüp yönetimlerine ve Türkiye Futbol Federasyonu’na düşmekte’ görüşünü savunanların oranı yüzde 39.1. ‘Federasyon Başkanı çözmeli’ diyenler yüzde 38.3, ‘Devlet, Başbakan, Bakan’ diyenler yüzde 18.6, ‘Toplum, medya’ diyenler yüzde 15, ‘Teknik direktör, oyuncu hakem’ diyenler ise yüzde 9.3 oldu.
55Spor medyasının doğru ve tarafsız bilgi vermediği görüşünü savunanların oranı.