Tiger, 100 milyon sınırını geçen ilk sporcu olmak üzere

Güncelleme Tarihi:

Tiger, 100 milyon sınırını geçen ilk sporcu olmak üzere
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2005 00:00

Tüm dünyada spor karşılaşmalarına ilgi arttıkça sporcuların kazandığı para da artıyor. Dünyanın en başarılı sporcuları, yarışmalardan olduğu kadar sponsorlardan kazandıklarıyla servetlerine servet katıyorlar. ABD’de yayınlanan ekonomi dergisi Forbes’un her yıl yaptığı dünyanın en çok kazanan sporcuları listesinde Tiger Woods, 2005’te de birinciliği yine kimseye kaptırmadı.

Üstelik yüksek meblağlı ve uzun vadeli sponsorluk anlaşmaları sayesinde listedeki yakın rakipleriyle aradaki farkı giderek açıyor. Bu gidişle, Woods 100 milyon dolar

sınırını geçen ilk sporcu olacak. Forbes’un listesini hazırlayan dergi editörlerinden Kert Badenhausen’a göre Woods’un başarısı golf sporunun özelliklerinden de kaynaklanıyor. Golfçüler ürünlerini satmak isteyen şirketlerin çokluğu sayesinde kolayca sponsorluk anlaşmaları imzalayabiliyor. Örneğin son büyük turnuvasını tam 41 yıl önce yani 1964’te kazanmış ABD’li golfçü Arnold Palmer (76), bu sayede hálá devam eden sponsorluk anlaşmalarından ve diğer ticari faaliyetlerden yılda 20 milyon dolar kazanmaya devam ediyor. İşte şu andaki ilk 10 ve Forbes editörüne göre gelecek vaat edenler.

KERT BADENHAUSEN (Forbes editörü)

Ürün satışına en çok katkı sağlayan sponsorluk anlaşmaları golfte

Tiger Woods birkaç yıldır sürekli en çok kazanan sporcu çıkıyor. Bu başarısını neye bağlıyorsunuz?

- Öncelikle bu işe doğrudan para yatırmak isteyen kurumsal sponsorların bulunduğu bir spor dalında yarışıyor. Ayrıca bu dalda tartışmasız üstün ve hayranlarıyla iyi iletişim kurmayı başarıyor: Uzun vuruşları, inanılmaz odaklanma becerisi var, bunu takip eden sevinç gösterisi de cabası. IMG menajerlik şirketindeki ekibi de çok akıllı. Woods’un spor sahası dışındaki işlerini çok iyi ele alıyorlar.

n Listede 10-15 yıl önce de golfçüler ilk sıralarda yer alıyordu. Neden?

- Golfün ağırlıkla zengin ve erkek bir seyirci kitlesi var. Şirketler de bu seyirci kitlesine ulaşmaya çalışıyor. Golf sponsorluğu, sponsor şirketlerin ürünlerini büyük miktarda satmasını sağlıyor. Diğer spor dallarında ürün satışını sağlayan sporcularla sponsorluk arasında bu kadar doğrudan bir ilişki yok.

n Önümüzdeki yıllarda listede nasıl değişikler olabilir?

- Listenin üst kısmında, Tiger dışındaki isimler kazanç açısından çoktan zirveye ulaştılar. Zaten onunla listedeki diğer isimler arasındaki fark giderek açılacak. Shaq, daha düşük bir ücreti kabul etti. Oscar De La Hoya ve Andre Agassi kariyerlerinin sonuna yaklaşıyor. Micheal Jordan ve Lance Armstrong emekliye ayrıldı. Schumacher’in kazancı ise düşüşte. Bence büyük bir sıçrama yapması muhtemel iki sporcu, basketbolcular LeBron James ve Yao Ming. Motosikletçi Valentino Rossi dikkat edilmesi gereken bir diğer isim. Kazanma potansiyeli sınırsız gözüküyor.

n Peki futbolcular listeye girebilecek mi yoksa David Beckham bir istisna mıydı?

- 4-5 yıl içinde futbolun en çok kazanan üç oyuncusu Beckham, Ronaldo ve Zidane kariyerlerinin sonuna gelmiş olacak. Bu yüzden hiçbiri ilk 10’da olamayacak. Fakat futbolda çok para var: Bu isimler aşağı doğru inince Nike ve Adidas paralarını bir yere yönlendirmek zorunda kalacak. Ve başka bir futbolcunun Bechkam gibi dolarları kazandığını göreceksiniz. Fakat bu kişinin kim olacağını ben de bilmiyorum.

EN ÇOK KAZANAN KADINLAR

Sıra Sporcu Yaş, dal, ülke Yıllık gelir
(milyon dolar)

1 Maria Şarapova 18, Tenis, Rusya 18.2

2 Serena Williams 24, Tenis, ABD 12.7

3 Annika Sorenstam 35, Golf, İsveç 7.3

4 Venus Williams Tenis, 25, ABD 6.5

5 Lindsay Davenport 29, Tenis, ABD 6

1

TIGER WOODS (29, Golf, ABD)

87 milyon dolar

Gelirinin neredeyse 80 milyon doları sponsorluklardan geliyor. 2004’te golfte dünya sıralamasının en üst basamağındaki yerini 264 hafta sonra kaptırdı. Ama yine de yılı fena kapatmadı. Dört büyük turnuvadan Masters’ı dördüncü kez kazandı ve evlendi. 2005’te de iki büyük turnuva kazandı. En büyük sponsoru ona yılda 25 milyon dolar kazandıran Nike.

2

MICHAEL SCHUMACHER (36, Formula 1, Almanya)

60 milyon dolar

Formula 1 tarihinin en büyük sürücüsü, 2004’ü büyük bir üstünlükle kapattıktan sonra 2005’te sorunlar yaşıyor. Buna karşın Ferrari’den yılda 37 milyon dolar kazanmaya devam ediyor. Ancak, bazı sponsorlarını kaybettiği ve lisanslı ürün işi yavaşladığı için toplam gelirleri düştü. Bir önceki yıla göre 20 milyon dolar daha az kazanıyor.

3

OSCAR DE LA HOYA (32, Boks, ABD)

38 milyon dolar

Profesyonel boksun altın çocuğu yıllardır en çok kazananlar listesinde ilk 10’da yer alıyor. 1997’de 38 milyon dolarla yine üçüncü sıradaydı. Üstelik 2005 listesinde ilk 10’a girebilen tek boksör. Geçen yıl iki maç yapıp 35 milyon dolar kazandı. Meksika asıllı boksör, Fox Sports televizyon kanalında prodüktörlüğünü ve sunuculuğunu yaptığı The Next Great Champ programından da 2 milyon dolar aldı. Ancak, reytingleri çok düşük kalan program dört bölüm sonra yayından kaldırıldı.

4

MICHAEL VICK (25, Amerikan futbolu, ABD)

37.5 milyon dolar

Amerikan futbolu ligi NFL’in en gözde oyun kurucularından. Geçen aralıkta takımı Atlanta Falcons ile 10 yıllık ve 130 milyon dolarlık bir yeni anlaşma imzaladı. Bu anlaşmaya göre, 30 milyon dolarlık primi peşin almaya da hak kazandı. En önemli sponsorluk anlaşmasını Nike ile yaptı. Ayrıca Coca Cola, Kraft ve Rawlings ile de anlaşmaları var.

SHAQUILLE O’NEAL (33, Basketbol, ABD)

33.4 milyon dolar

2.16 metrelik dev pivot bu yaz Miami Heat’le sözleşmesini uzattı. Bu sözleşmeye göre beş yılda 131.6 milyon dolar kazanacak. Bu sayede oynadığı her maçta yaklaşık 320 bin doları servetine ekleyecek. NBA’in en çok kazanan oyuncusu fedakarlık yapmayıp eski anlaşmasını sürdürseydi yeni sezonda 40 milyon dolar kazanabilirdi. Sponsorluk anlaşmalarının yanı sıra Shaquille isimli televizyon şovu da mayıs ayında ESPN’de gösterilmeye başlandı.

6

MICHAEL JORDAN (42, Basketbol, ABD)

33 milyon dolar

İki sezondur basketboldan uzak ama en çok kazananlar listesinde her yıl ilk 10’da kendine yer buluyor. Bilinirlik ve çekicilik açısından diğer tüm sporculardan yüzde 20 daha önde. Nike ile yaptığı anlaşmasından gelen 33 milyon dolarlık sponsorluk gelirini, sadece Tiger Woods geçebiliyor.

7

KOBE BRYANT (27, Basketbol, ABD)

28.8 milyon dolar

NBA takımlarından Los Angeles Lakers’ın yıldızı basketbol sahasında çok başarılı bir sezon geçiremedi ama hakkındaki tecavüz iddialarından kurtuldu. Bu sayede birkaçını kaybetse de Nike, Coca Cola, Spalding, Upper Deck ve Carl’s Jr gibi sponsorlarını korumayı başardı.

8

DAVID BECKHAM (30, Futbol, İngiltere)

32.5 milyon dolar

Futbol dünyasının bir numaralı zengini, gelirlerini artırmaya devam ediyor. Geçen yıl Forbes’un listesinde ilk 10’a girmeyi başaran ilk futbolcu olmuştu. 8.5 milyon dolarlık maaşın yanı sıra sponsorlardan 24 milyon dolar kazanıyor. Real Madridli oyuncu cep telefonu firması Vodafone ile yeni bir anlaşma imzaladı.

9

LANCE ARMSTRONG (33, Bisiklet, ABD)

28 milyon dolar

Geçen temmuzda Fransa Turu’nu üstüste yedinci kez kazandı ve bisiklet dünyasının bir numaralı ismi olarak sporculuk yaşamına bir nokta koydu. Amerikan televizyon kanalı Discovery Kanalı’yla imzaladığı anlaşmadan yıllık 10 milyon dolar kazanıyor. Sporculuk sonrası da bu grubun kanallarında televizyon programları yapacak.

10

VALENTINO ROSSI (26, Motosiklet, İtalya)

28 milyon dolar

İtalyan motosikletçi Schumacher’in Formula 1’de yaptığına benzer bir hakimiyet kurdu. Bu sezon üstüste beşinci dünya şampiyonluğuna ulaşmasına bir yarış kaldı. Spektaküler sürüşü ve deli dolu tavırlarıyla seyircilerin ve dolayısıyla sponsorların da gözdesi. Son iki yılda gelirlerini neredeyse ikiyi katladı. 2004’teki şampiyonluktan sonra Yamaha takımından 4 milyonluk prime hak kazandı. Dainese ve Kera Koll gibi sponsorlardan 8 milyon dolarlık geliri var.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!