THF’den 4 büyüklere davet

Güncelleme Tarihi:

THF’den 4 büyüklere davet
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2024 07:00

Türkiye Hentbol Federasyonu (THF) Başkanı Uğur Kılıç, kulüplerle görüşüyor.

Haberin Devamı

Türkiye Hentbol Federasyonu (THF) Başkanı Uğur Kılıç, Beşiktaş dışındaki diğer büyük kulüplerin hentbol şubesi açmaları için gerekli çalışmalara başladıklarını söyledi. Büyük camia kulüpleri ve kurumsal lig takımları ile görüşmelerinin sürdüğünü belirten Kılıç, “Fenerbahçe ve Galatasaray ile ilgili projelerimiz hazır. Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan ile görüştük. Erkekler Süper Ligi’nde başarıyla mücadele eden Beşiktaş’ın kadın takımı kurması için de başkan Hasan Arat ile görüşmelerimiz oldu” dedi. Üç yıldır THF Başkanlığı görevini yürüten Kılıç, bugüne dek gerçekleştirdiği icraatlar ve hedefleri ile ilgili sorularımızı şöyle yanıtladı:

- Lisanslı sporcu sayısını 100 binin üzerine çıkarmak gibi iddialı bir hedefiniz var. Şu ana kadar sporcu sayısında üç katlık bir artış sağladınız. Bu artışı sürdürülebilir kılmak için neler yapıyorsunuz?

Haberin Devamı

Federasyon yönetimini devraldığımız üç yıllık süreçte, 7 bin 765 olan lisanslı hentbolcu sayısı, 2023-24 sezonu sonunda 24 bine, yani üç katına ulaştırdık. Lisanslı sporcu sayımızı artırmak için hem yerel hem de ulusal düzeyde çalışmalar yürütüyoruz. Okullarda çocuklara ulaşmak için Kral Şakir ile iş birliği projemiz ver. Yine EHF ile ortak yürüttüğümüz 360’ Master Plan ile binlerce çocuğa ulaşıyoruz. Okullarla iş birliği yaparak hentbolu tanıtıyoruz ve gençlerin bu spora yönelmesini sağlıyoruz. IHF iş birliği ile Handball@school projesini hayata geçireceğiz. Malzeme desteği ile beden eğitimi öğretmenlerinin çocukları hentbola yönlendirmesini sağlayacağız. Diğer yandan bakanlık ile iş birliği içinde dört yılda en az iki tane Hentbol Spor Lisesi açacağız.

Hedefimiz, sporcu sayımızı 100 binin üzerine çıkarırken kadın ve erkek sporcuların sayısını da dengelemek.

- Liglerin daha rekabetçi olabilmesi için büyük kulüplerin hentbol takımı kurmasını teşvik ediyorsunuz. Bu süreçte hangi kulüplerle görüşmeler yapıldı ve bu hedef ne kadar gerçekleşebilir?

Şu anda büyük camia takımları ve kurumsal lig takımları ile görüşmelerimiz devam ediyor. İstanbul’da salon sorunumuz vardı. Ümraniye Haldun Alagaş Spor Salonu’nu hentbola kazandırdık. Böylece büyük kulüplerimizi katmak için çalışmalarımızı hızlandırdık. Galatasaray, Fenerbahçe ile ilgili projelerimiz hazır. Trabzonspor Başkanı Sayın Ertuğrul Doğan ile de görüştük, Trabzonspor olarak ligde bulunmaları için iki görüşmemiz oldu. Biliyorsunuz Erkekler Süper Lig’de başarı ile yarışan Beşiktaş takımı var. Kadın hentbol takımı için Beşiktaş Başkanı sayın Hasan Arat ile olumlu görüşmelerimiz oldu.

Haberin Devamı

Camia kulüplerimiz ve büyük kurumlarımızın hentbol takımı kurması, ligimizin rekabet gücünü ve kalitesini artıracak. Bu hedefimize ulaşmak için her türlü desteği sağlamaya hazırız.

HEDEFiMiZ 2028 OLiMPİYATLARI

- Kadın milli takımımızın EURO 2024’e katılması, EURO 2026’ya ev sahipliği yapmamız ve 2028 olimpiyat oyunları eleme grubuna kalma hedefleriniz var. Bu süreçte takımın hazırlıkları nasıl gidiyor?

A Milli Kadın Takımımız, tarihinde ilk kez EURO 2024’e katılacak olmanın heyecanı ve motivasyonu ile çalışmalarına devam ediyor. Macaristan’da A Grubu’nda mücadele edeceğiz. A Millilerimiz Portekiz’de bir hazırlık kampı yapıp özel maçlar oynayacak. Ve ardından 28 Kasım’da Avrupa Şampiyonası açılış maçında ev sahibi Macaristan ile karşılaşacağız. Yine tarihimizde ilk kez 2026’da Avrupa Şampiyonası gibi bir organizasyona ev sahipliği yapacağız. Bu şampiyona da takımımız için önemli bir kilometre taşı olacak. İki defa üst üste Avrupa Şampiyonası’nda mücadele edeceğiz ve Dünya Kupası play-off maçlarına ön eleme oynamadan katılacağız. Alacağımız başarılı sonuçlar ile hedefimiz 2028 Los Angeles Olimpiyat Elemeleri’ne katılmak. Buna göre hedefimiz belirledik ve stratejimizi, yol haritamızı oluşturduk.

Haberin Devamı

- Erkek A Milli takımının 2026 Avrupa ve 2027 Dünya şampiyonası finallerine katılma hedefi var. Takımın bu hedefe ulaşması için ne gibi adımlar atılıyor?

Erkek milli takımımız da Avrupa ve Dünya şampiyonası finallerine katılmak için yoğun bir hazırlık sürecinde. Yeni antrenörümüz ve milli takım yapılanmamız ile büyük bir ivme yakalayacağız. Yenilikler ve hazırlık maçları ile takımımızı en iyi seviyeye çıkarmak için çalışıyoruz.

YURTDIŞINA REKOR SAYIDA OYUNCU GÖNDERDiK

- Yurtdışında oynayan oyuncu sayılarında büyük artış görünüyor?

Milli Takımlarımızda ve genç milli takımlarda görev yapmış çok sayıda, rekor düzeyde oyuncumuz, Avrupa’nın en iyi ligleri olan Almanya, Romanya, Fransa gibi ülkelerde oynuyor. Bu sezon 12 kadın ve 12 erkek hentbolcumuz Avrupa’da mücadele ediyor. Orada kazandıkları deneyimler A Milli Takımlarımıza ve Türk hentboluna büyük değer katacak.

Haberin Devamı

- Altyapı kategorilerinde Avrupa’da B klasmandan A klasmana yükseldiniz. Bu konuda ne gibi stratejiler uyguluyorsunuz?

Altyapı milli takımlarımızda yine bir ilke imza attık. Üç yıllık süreçte proje ve çalışmalarımızın meyvelerini vermesi bizi çok mutlu etti. Çok önem verdiğimiz, Cent Koleji Projesi ile beslediğimi U17 Kız Milli Takımımız, Avrupa Şampiyonası ikinci klasmanında ikinci olarak A klasmana yükseldi ve Avrupa Şampiyonası direkt katılım hakkı sağladı. Yine her yaşta milli takım kampları ve çok sayıda maç oynatarak desteklediğimiz U18 Erkek Milli Takımımız, Slovakya'da düzenlenen EHF U18 Erkekler Avrupa Şampiyonası B klasmanında üçüncü oldu ve A klasmana yükselerek Avrupa Şampiyonası'na direkt katılma hakkı kazandı. Bu çifte başarı Altyapı milli takımlarına ve gelecekteki A Milli Takım kadrolarına katkısı büyük olacak.

Haberin Devamı

Bu doğrultuda yeni yaş kategorisinde takımlar oluşturduk ve altyapı milli takımlarını yeniden yapılandırdık. Takım sayısını üçten altıya çıkarttık ve yapılanma U14, U16, U18, U20, A2 ve A Milli Takım şeklinde oldu.

Altyapı milli takımları için yine Almanya gibi federasyonlarla iş birliği ile ikili kamp ve maçlar için anlaşmalar yaptık. Sporcularımızın genç yaşlarda önemli kulüplerin kamplarına katılmalarına destek oluyoruz.

- Kulüp altyapılarında ne gibi çalışmalarınız var?

Kulüp alt yapıları için de çalışmalarımız artarak devam edecek. Altyapılarda küçükler kategorisinden başlayarak, yarı final ve finallere harcırah desteği vereceğiz. Altyapılarda küçükler kategorisine yönelik malzeme ve top yardımlarımızı artırarak sürdüreceğiz.

81 iLDE KRAL ŞAKiR HENTBOL OKULLARI AÇILACAK

- Kral Şakir Hentbol Okulları projenizi 81 ilde yaymak gibi büyük bir hedefiniz var. Bu proje ile neyi amaçlıyorsunuz ve bu hedefe ulaşmak için neler yapıyorsunuz?

Kral Şakir Hentbol Okulları projesi ile çocukların hentbol ile tanışmasını ve bu sporu sevmelerini amaçlıyoruz. Ankara’da başlattığımız Hentbol Akademi’yi tüm yurda yaymayı planlıyoruz. Yine diğer bir projemiz i Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’mızın desteği ile sürdürüyoruz. ‘Kral Şakir ile Okullarda Hentbol Oynuyoruz’ projesiyle dört yıl içinde 5 bin okulda 200 bin çocuğa ulaşacağız. Bu proje, hentbolun tabana yayılmasında çok önemli bir rol oynayacak.

- Hakem ve gözlemci ücretlerinde döviz bazında iyileştirme yaparak onları motive etmeyi planlıyorsunuz. Bu adım, hentbol ekosistemine nasıl bir katkı sağlayacak?

Hakem ve gözlemci ücretlerini döviz bazında iki kat artırdık. Bu iyileştirmeler, hakemlerin mesleki gelişimine yatırım yapmamıza da olanak tanıyor. Kadın hakem oranını üç yılda yüzde 12’den yüzde 19’a; kadın gözlemci oranını yüzde 6’dan yüzde 22’ye çıkardık. 2028’e kadar kadın hakem oranını yüzde 30’a, kadın gözlemci oranını yüzde 35’e çıkaracağız.

- Plaj hentbolunda ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz

Antalya Konyaaltı’nda, EHF plaj hentbolunda takımlar bazında en büyük organizasyonu olan EHF ebt Finalleri, 8-11 Haziran 2023 tarihleri arasında gerçekleştirildi. EHF Avrupa U17 Plaj Hentbolu Şampiyonları da yine İzmir’de düzenlendi. Bu iki başarılı organizasyonun sonucunda, Türkiye plaj hentbolunun en büyük organizasyonuna Alanya'da ev sahipliği yapacak. Plaj Hentbolu Kadınlar ve Erkekler Avrupa Şampiyonaları ile Plaj Hentbolu U17 Kızlar ve Erkekler Avrupa Şampiyonaları'nın ev sahipliği Türkiye Hentbol Federasyonu'nun başvurusu üzerine Alanya'ya verildi.

Plaj hentbolunu daha popüler hale getirmek için sezon boyunca milli takım kamplarını artıracağız. Yaz döneminde en az 6 farklı bölgede plaj şampiyonaları düzenleyerek sporu daha fazla insana tanıtmayı ve sevdirmeyi hedefliyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!