A.A.
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2010 00:00
Atletizmde 400 metre Türkiye rekortmeni Serdar Tamaç, dünya şampiyonluğu hedefine ulaşmak için emekli babasının sponsorluğunda çalışıyor.
Tamaç, atletizme ilk başladığı yıl dünya şampiyonasına gittiğini ve bir sezonda 45 rekor kırdığını belirterek, geçen kış Viyana Klasik Salon Şampiyonası'nda 400 metrede salon rekorunu kırdığını söyledi.
Sponsor bulamadığı için yaşadığı maddi sıkıntılar ve buna bağlı moral bozukluğu nedeniyle dünya şampiyonası barajını 8 saliseyle kaçırdığını dile getiren Tamaç, Atletizm Federasyonu'nun da kendisine destek vermediğini savundu.
Kendi imkanlarıyla bir yere kadar gidebildiğini anlatan Tamaç, şöyle konuştu:
“Spora futbolla başladım. Alt yapım futbol ve yaklaşık 7-8 yıl oynadım. 2003 yılı sezon bitiminde dizimden yaşadığım bir sakatlık nedeniyle futbola bir süre ara vermek zorunda kaldım. O dönem sakatlığım geçtikten sonra koşularla atletizme başladım. Beni keşfeden şimdiki antrenörüm Mehmet Ay, süratli olduğumu düşündü ve bu spora başlarsam sprint branşında tüm Türkiye rekorlarını kırabileceğimi söyledi ve dediği gibi oldu. Yaklaşık 5-6 ay çalışıp dünya şampiyonasına gittim. İlk rekorumu, gençlerde kırdım. Barajı aşarak dünya şampiyonasına gittim. 200 ve 400 metrede Avrupa gençler şampiyonu oldum.”
Tamaç, 400 metrenin atletizmde çok zor bir branş olduğunu ve bu branşta çok ciddi işler başardığını bildirdi.
Bugüne kadar ciddi rekorlar ve dereceler elde ettiğini ve devamını getirebilmek için de mücadele verdiğini vurgulayan Tamaç, “Dünya arenasında bir altın madalya kazanmak istiyorum. Her sporcunun bir hedefi olduğu gibi, benim de tek hedefim bu olacak. İnşallah bunu 2012 Londra Olimpiyatları'nda başaracağım” dedi.
TÜRKİYE'DE BİREYSEL SPORLARA DEĞER VERİLMİYOR
Bireysel sporlarda, özellikle atletizme Türkiye'de gerekli değerin verilmediğini savunan Tamaç, insanların bu sporla ilgili çok fazla bilgilerinin de olmadığını söyledi.
En büyük eksiğinin sponsor desteği olduğunu ifade eden Tamaç, sezona başlarken en büyük hedefinin dünya şampiyonasında madalya kazanabilmek olduğunu, ancak sponsor desteği olmadığı için, kendi imkanlarıyla başarılı olamadığını anlatarak, şöyle devam etti:
“Geçtiğimiz kış birçok yarışa katıldım. 13-14 ülke gezdim ve bunların maliyeti çok yüksek oldu. Gittiğim ülkelerin uçak ve otel paralarının çoğunu ailemden, bir kısmını da antrenörümden aldım. O yüzden sponsor desteği olmadan bu iş yürümez. Bu spora başladığımdan beri en büyük sponsorum babam. Yeni sezonda hedefim Avrupa salon şampiyonasında madalya kazanmak olacak. Bunun için de hala daha sponsor arayışındayım. Eğer bir sponsor bulabilirsem de o yarışmadan da altın madalya kazanıp geleceğimin sözünü verebilirim.”
Bir dünya şampiyonasına ya da olimpiyatlara katıldığında en büyük rakibinin Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu atlet Jeremy Wariner olacağını kaydeden Tamaç, “Wariner, 400 metrede dünyanın lideri. Tabii ki her fırsatta rakibiz. Yarışma fırsatımız olursa da bunu daha iyi göreceğiz” şeklinde konuştu.
BANKA KREDİSİYLE ŞAMPİYONAYA GÖNDERDİM
Türkiye rekortmeninin babası, Devlet Su İşleri'nden emekli Hasan Tamaç, insanın ne olursa olsun bir işi yaparken kafasının rahat olması gerektiğine dikkati çekti.
Oğluna spora başladığından beri hep destek olduğunu vurgulayan Tamaç, şöyle dedi:
“Ben bir memur emeklisiyim. Elime geçen para da belli, evimin giderleri de. Ona rağmen, gittiği yarışlarda Serdar'a hep destek oldum. Borçla, harçla, banka kredileriyle desteğimi esirgemedim. Türkiye'de bir tane Serdar Tamaç, bir tane 400 metre rekortmeni var. Eğer varsa onun gibi bir atlet, o zaman desinler ki, kusura bakma senden daha iyisi var. Buna devletimiz, federasyonumuz ya da iş adamlarımız destek olmazsa bir baba ve bir antrenörle bu iş olmaz. Ondan sonra diyoruz ki, sporumuz ilerlemiyor. Destek olmadan sporun ilerlemesini nasıl bekleriz. İtalya'ya dünya şampiyonasına gitti ve orada gençler dünya 5'incisi oldu. Ama bunların hiçbirinde ne devlet ne de sponsor desteği var. Hep benim ve hocasının desteğiyle bir yerlere gelebildi. Çek Cumhuriyeti'nde yarışlara gidiyor ve oradan telefon açıp “baba param bitti, burada mahsur kaldım”diyor. Biz de buradan uçak biletini alıyoruz, Türkiye'ye öyle gelebiliyor.”
Antrenör Mehmet Ay ise yarışlarda maddi sebeplerden ötürü Serdar'ın yanında olamadığını bildirdi.
Annesinin bileziklerini bozdurarak Serdar'ı müsabakalara gönderdiğini söyleyen Ay, “Tüm bunlara karşılık Serdar da katıldığı yarışlardan hep birincilikle döndü. Bundan sonraki hedefimiz Avrupa'da kürsüye çıkmak. Çok küçük bir farkla barajı aşamadı, yoksa Serdar Tamaç da Avrupa'ya imzasını atacaktı” dedi.