A.A.
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2010 13:23
Basketbol Federasyonu'ndan yapılan açıklamada, İstanbul Üniversitesi maçı sonrası yapılan doping testi sonucu pozitif çıkan Fenerbahçe Bayan Basketbol Takımı oyuncusu Diana Taurasi hakkında, kesin karar verilene kadar idari tedbirli olarak müsabakalara katılmamasının kararlaştırıldığı belirtilerek, “B numunesinin açılması dahil süreç tamamlandığında yönergeler doğrultusunda kesin karar verilecek ve kamuoyu ile paylaşılacaktır” denildi.
Medyada konuyla ilgili yer alan
haberler üzerine yapılan açıklamada, gelişmeler aktarıldı.
Açıklamada, Hacettepe Üniversitesi labaratuarından gelen bir raporda, İstanbul Üniversitesi ile
Fenerbahçe arasında ligin 4. haftasında yapılan maç sonrasındaki rutin kontrollerde, Taurasi'den alınan idrar örneğinde WADA'nın yasaklı uyarıcı maddeler listesinde yer alan Modafinil'e rastlandığının ifade edildiği belirtilerek, şöyle denildi:
“Söz konusu raporu dikkate alan Türkiye Basketbol Federasyonu Disiplin Kurulu, TBF Dopingle Mücadele Yönergesi ve diğer ilgili yönetmelikler çerçevesinde yapılacak değerlendirme sonuçlanana ve ilgili dosya hakkında nihai karar verilene kadar Diana Taurasi'nin idari tedbirli olarak müsabakalara katılmamasını kararlaştırmıştır. Sağlık, hukuk ve disiplin kurulları konuyla ilgili olarak sporcunun hakları da gözetilerek yönetmelikler çerçevesinde çalışmalarını sürdürmektedir. B numunesinin açılması dahil süreç tamamlandığında, yönergeler doğrultusunda kesin karar verilecek ve kamuoyu ile paylaşılacaktır.”
-MODAFİNİL NEDİR?-Basketbol Federasyonu'un internet sitesindeki açıklamada, söz konusu yasaklı Modafinil maddesi ile ilgili şu ifadeler yer aldı:
“Modafinil uyku halini azaltan ve uyanıklık halini (uykusuzluğu) destekleyen, ayık kalmaya yardımcı olan bir ilaçtır. Modafinil'in uyanıklık sağlayıcı etkisini kesin olarak nasıl oluşturduğu bilinmemekle birlikte vücuttaki bazı kimyasalları etkileyerek çalıştığı düşünülmektedir. Söz konusu madde, genel olarak günün herhangi bir saatinde ortaya çıkan önüne geçilmez derecede güçlü uyuma gereksinimi ile belirgin hastalık (narkolepsi), neden kaynaklandığı bilinmeyen aşırı uyuma durumu, vardiyalı çalışma kaynaklı uyku bozuklukları, uyku sırasında hava yollarının tıkanmasına veya solunum kaslarının yetersizliği ve benzeri rahatsızlıklarda da kullanılmaktadır.”