Tanrılar mesajlarını kuyrukluyıldızlarla gönderiyordu!

Güncelleme Tarihi:

Tanrılar mesajlarını kuyrukluyıldızlarla gönderiyordu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2005 23:00

Kimi toplumlar kuyrukluyıldızların hareketlerini izleyerek anlamlar çıkarmaya çalıştılar. Örneğin yıldızın kuyruğu uzun saçları olan bir kadın başına benzetiliyordu. Bu da bir ağıt ya da hoşnutsuzluk anlamı taşıyordu. Yani tanrılar kuyrukluyıldızı yollayarak dünyadaki gidişattan mennun olmadıklarını anlatmak istiyorlardı.

Kuyrukluyıldız dünyada yüzyıllar boyu farklı kültür ve toplumlarda insanlarda korku ve merak uyandırdı. Kimi kültürler bunları "Evrenin kötülüğü"ne işaret saydı, kimileri de kuyrukluyıldızların hastalıkların ve kötü ruhların kaynağı olduğuna inandı. Kimileri tanrılardan kendilerine kuyrukluyıldızlar aracılığı ile masajlar gönderildiğini düşündüler.

Peki neden kuyruklu yıldızlar geceleri gözyüzünün en korku duyulan cisimleri? Neden bir çok kültür, kuyrukluyıldızlardan işaretler anlamlar çıkarmaya uğraşıyordu?

Eski dönem toplumlarında insanlar, gökyüzünü seyrettiği zaman geceleri en belirgin görülen cisimler kuyruklu yıldızlardı. Bunlar diğer yıldızlara benzemiyorlardı. O dönemlerde de gözyüzünde yıldızların ve diğer cisimlerin hareketleri izleniyor, hangi aralıklarla nasıl mesafe aldıkları, nasıl yer değiştirdikleri gözlenebiliyor ve tahminler yürütülebiliyordu.

Tanrı’dan mesaj

Kuyrukluyıldızlar ise yıldızlar arasında en değişkeni ve izlenmesi zor olanı oldu. Bu durum, insanların farklı kültürlerde olsalar da, tanrıların mesajlarını kuyrukluyıldızlar aracılılığı ile gönderdiklerine innnamalarına yol açtı. Peki tanrılar ne anlatmak istiyordu?

Kimi toplumlar kuyruku yıldızların hareketlerini izleyerek anlamlar çıkarmaya çalıştılar. Örneğin yıldızın kuyruğu uzun saçları olan bir kadın başına benzetiliyordu. Bu da bir ağıt ya da hoşnutsuzluk anlamı taşıyordu. Yani tanrılar kuyrukluyıldızı yollayarak, dünyadaki gidişattan mennun olmadıklarını anlatmak istiyorlardı.

Kimi toplumlar ise kuyrukluyıldızı savaşın ve ölümün habercisi olarak sayıyordu.

Kuyrukluyıldızlar Antik dönem efsanalerine de ilham kaynağı oldu. Gıgamış destanı, kuyruklu yıldızın belirmesiyle birlikte yangınları ve sellerin başgösterdiğini anlatır. İspanya’da yaşayan yahudi kökenli Rabbi Moses Ben Nachman tanrının, Khima’dan iki yıldızı alarak dünyaya fırlattığını ve bunun sonucunda sellerin tayfunların oluştuğunu yazar.

Yakut efsanesi

Eski Moğolların meşhur Yakut efsanesi kuyruklu yıldığı "şeytanı kız kardeşi" olarak tanımlar ve dünyaya yaklaşmasıyla sürüyle felaketin beraberinde geleceğini anlatır.

Kuyruklu yıldızların etkisi yalnızca efsane ve mitolojiye konu olmakla sınırlı kalmamıştır. Tarihin karanlık dönemlerinde felaketlerde parmağı olduğuna dair yaygın inanışlar da olmuştur. Örneğin İsviçre’de Halley kuyruklu yıldızı depremlerden, hastalıklardah hatta iki başlı hayvanların doğumundan sorumlu tutulmuştu. Romaların Sezarın öldürülmesinde ve Pompei ile Sezar arasındaki savaşın çıkmasında kuyrukluyıldızın rolü olduğuna inandılar. İngiltere’de yine Halley kuyruklu yıldızı vebadan sorumlu tutuldu

Çinliler ise batılılardan farklı bir tutum izlediler. Onlar kuyrukluyıldızdan korkmak ya da onlanı felaket tellalı gibi görmek yerine, araştırma yapmayı tercih ettiler. Görüntülerini, izlediği yolları, gözyüzündeki yok oluşlarını kaydettiler. Çinlilerin o dönemleri titiz kayıtlarının kuyrukluyıldızlar hakkındaki bilimsel araştırmalara katkısı büyüktür.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!