Süper Lig 8 bin, Amerikan futbolu 80 binlere oynuyor

Güncelleme Tarihi:

Süper Lig 8 bin, Amerikan futbolu 80 binlere oynuyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2014 08:27

Bizim peşinden koştuğumuz futbolla Amerikalıların peşinden koştuğu futbol arasında bir çok fark var. Bizim Süper Lig ile kıyaslandığında iki çok önemli fark öne çıkıyor. Birisi seyirci ortalaması diğeri kazanç. Seyirci ortalaması 70 binlerin, oyuncuların yıllık kazançları da 10 milyon dolarların.

Haberin Devamı

ABD’nin futbolundan feyz almamız gereken o kadar çok detay var ki... “Avrupa’yı bitirdik de ABD mi kaldı” diyebilirsiniz. Haklı sayılırsınız ancak altı çizile çizile, üstüne basıla basıla perte çıkan “marka değeri” konusunda spot ışıklarını NFL’e çevirmekte fayda var.

Süper Lig 8 bin, Amerikan futbolu 80 binlere oynuyor


Hemen ortasından konuya dalalım. Forbes’in klasikleşmiş araştırmasının 2014 verilerine göre ‘Dünyanın En Değerli 50 Spor Takımı’ listesinde NFL’de mücadele eden 32 takımın 30’u yer alıyor. Listeye giren NFL takımları arasında ilk 5’i ise sırasıyla Dallas Cowboys (2.3 milyar $), New England Patriots (1.8 milyar $), Washington Redskins (1.7 milyar $), New York Giants (1.55 milyar $) ve Houston Texans (1.45 milyar $) oluşturuyor.
Bizim bildiğimiz futbolda ise takımlar arasında müthiş bir uçurum söz konusu. 50 takımlık listenin ilk sırasında Real Madrid (3.44 milyar $), ikinci sırasında ise Barcelona (3.2 milyar $) yer alıyor. Üçüncülük koltuğunda Manchester United (2.81 milyar $) bulunurken, Bayern Münih (1.85 milyar $) 7. sırada kendine yer buluyor. Arsenal (1.331 milyar $) listede 16. sırada. 48. sıra Chelsea’nin (867 milyon $), 49. sıra Manchester City’nin (863 milyon $), 50. sıra ise Milan’ın (856 milyon $) oluyor.

Nereye varacağız bu verilerle? Şöyle ki, emperyalizmin, ticarileşmenin, futbolun önüne koyarken içimizi acıtan endüstriyel kelimesinin şahı, şahbazı, menbaı, ABD’de bir zenginlik eşitliği ortada. Veya kapitalizm zirveye ulaşınca kaçınılmaz bir eşitlik geliyor... Bu da başka bir yazının konusu.

Haberin Devamı

Süper Lig 8 bin, Amerikan futbolu 80 binlere oynuyor

Sadece ABD’nin hakim olduğu, bildiği ve sevdiği bir spor nasıl böyle markalar yaratıyor? Bu ülkede nasıl bir yağ var ki herkesi kavurmaya yetiyor?

Spora olan sevgiyi doğru ticari hedeflere kanalize ederseniz, ilgiyi ekrana veya tam anlamıyla sahadaki oyuna çekerseniz, lig yönetimi (bizim federasyon dediğimiz oluşum) takımlarla organize bir şekilde hareket edip doğru ticari hamleler yaparsa ve takım yöneticileri, alıcısı hazırda bekleyen bir markayı, bir şirketi yönettiklerini idrak ederse başarı geliyor, hep birlikte kalkınıyoruz.

Rekabeti de kaliteli hale getiren bu sistemin maaş bütçeleri kolunu UEFA, ‘Finansal Fair Play’ kurallarıyla ayak topuna adapte etmeye çalışıyor ancak (en azından Şampiyonlar Ligi seviyesindeki takımların arasındaki) uçurumun kapanması için yıllaaar lazım.

Maaş bütçelerine de bir giriş yapmış bulunmaktayız. Çok geniş (yaklaşık 50 kişilik) kadrolara sahip takımlarda yüksek maaşlar alan oyuncular var. Örneğin yıllık ücrette...

Haberin Devamı

EN ÇOK KAZANAN 5 SPORCU
1 - Aaron Rodgers / Green Bay Packers: 22,000,000 $
2 - Matt Ryan / Atlanta Falcons: 20,750,000 $
3 - Joe Flacco / Baltimore Ravens: 20,100,000 $
4 - Drew Brees / New Orleans Saints: 20,000,000 $
5 - Peyton Manning / Denver Broncos: 19,200,00 $

Ligdeki takımlar için belirlenen toplam maaş limiti 133 milyon dolar. Green Bay Packers’ın kadrosunda aktif 52 oyuncu olduğunu düşünürseniz ortalama 2.5 milyon dolar gibi bir rakam elde ediliyor. Packers’tan -haliyle- çok daha az sayıda oyuncusu bulunan Real Madrid’in yıllık maaş ortalaması 7.5 milyon dolar. ESPN’in yaptığı küresel maaş ortalamaları araştırmasında Minnesota Vikings, 2 milyon 300 bin dolar ortalamasıyla NFL takımları arasında başı çekiyor fakat, ancak listenin 115. sırasında yer alıyor. Listenin ilk 20 sırasında Avrupa’dan 9 futbol takımı yer alıyor. Aydınlandık sanırım...

Edirne’den içeri adımımızı atma vakti geldi. Adı ‘süper’ kendisi ‘fıs’ ligimizde dört hafta geride kaldı. Sahadaki oyuna lafım yok. “Adım Hıdır, elimden gelen budur” diyebiliriz genel olarak. Ancak bir uygulama var ki hepimize konuşmaktan gına geldi. Toptan sıkıntı, hepten saçma, külliyen zırva Passolig. Neyse... Burada Passolig’in sadece tribünlere ve seyir zevkine etkisine değineceğiz. Yakın örnek Beşiktaş-Eskişehirspor maçı. Olimpiyat Stadı gibi illet bir yerde oynanan maç için 800 civarında bilet satılmış. Abartmak gibi olmasın ama zorlasak düğünümüze daha fazla insan toplarız. Halay falan derken Beşiktaş-Eskişehirspor maçından çok daha fazla eğlence de vadedecektir düğünümüz. Şaka bir yana trajikomik bir durumdayız. Genelde mukayese Bundesliga üzerinden yapılır ama biz kıyaslamayı konumuz olan NFL üzerinden yapacağız. 32 takımlı ligde geçen sezonun seyirci ortalaması da inanılmaz. Hele de 8 bin ortalamaya oynayan Süper Lig’imizi göz önüne alırsak!

Haberin Devamı

Süper Lig 8 bin, Amerikan futbolu 80 binlere oynuyor

EN ÇOK SEYİRCİ TOPLAYAN 5 TAKIM
1 - Dallas Cowboys - 88,043
2 - New York Giants – 80,148
3 - Green Bay Packers - 77,947
4 - Washington Redskins - 77,220
5 - New York Jets – 76,957

Stat doluluk kapasitesi yüzde 80’in altına düşen takım olmadığı gibi, ortalama olarak 50 binin altında bir takım da yok. Listenin yüzde 80 ve 50 bin 444 seyirci ortalamasıyla dibinde bulunan Oakland Raiders da ligin iddiasız takımları arasında başı çekmekte. Buna ek olarak Oakland’ın nüfusu 406 bin. Takım geçen sezonu 4 galibiyet ve 12 mağlubiyetle tamamlarken üst üste 11. kez play-off’a kalamadı. 116 oyuncunun davet edildiği All-Star maçı olan Pro Bowl’a da yalnızca bir Raiders oyuncusu çağırıldı. Buna rağmen veriler ortada. Bilet fiyatlarının da tüm ligde takımlara göre ortalama 452 dolarla 146 dolar arasında değiştiğini belirtmekte fayda var. Çok yol kat etmemiz, çok yarda kazanmamız lazım.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!