Güncelleme Tarihi:
Diyarbakırspor Başkanı Çetin Sümer, federasyonun Bursaspor'a gerekli cezayı vermemesi halinde aldıkları kararın arkasında olduklarını söyledi.
Diyarbakırspor Başkanı Çetin Sümer ile Basın Sözcüsü Suat Önen, olayların ardından bugün İstanbul'da Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener ile biraraya geldi. Bursaspor maçının ardından, "Ligden çekiliyoruz" açıklaması yapan Sümer, Bursaspor taraftarının ırkçı ve siyasi tezahürat yaparak taraftar ve futbolculara baskı uyguladığını söyledi.
Başkan Sümer, Bursaspor taraftarının maç boyunca ırkçı ve siyasi tezahüratlarının hem kendisini hem de Diyarbakır halkını rencide ettiğini belirterek, Bursaspor'un ceza almaması durumunda ligden çekilme konusunda kararlı olduğunu söyledi. Bugün Futbol Federasyonu Mahmut Özgener ile bir görüşme yaptığını anlatan Sümer, "Bu konudaki düşüncelerimi sayın Özgener'e aktardım. Fenerbahçe maçı sonrası yaşanan olayların on mislisi Bursa'da bize yaşatıldı. Diyarbakırspor hiç bir siyasi partinin veya düşüncenin ürünü ve uzantısı değil, asla da olmadı. Takımda oynayan futbolculardan ikisi dışında yabancı ve Türk kökenli futbolcular. Buna rağmen ırkçı ve siyasi baskıya maruz bırakılmıştır. Maç boyunca taraftarlarımıza yönelik baskı ve şiddet uygulandı. Yaralı taraftarları taşımaktan maçı izleyemedik. Bu düşüncelerimizi sayın Özgener'e aktardım ve Bursaspor ceza almazsa ligden çekilme konusundaki kararlığımızı söyledim. Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener de bugün konu ile ilgili bir açıklama yapacaklarını bildirdi. şimdi bu açıklamayı bekliyoruz" dedi.
Diyarbakır'da Fenerbahçe maçında çıkan olayların bir hafta boyunca tartışıldığını ve sahada yaşananların televizyonlar tarafından hepsinin yansıtıldığını söyleyen Önen, "Biz bu olayları benimsemiyoruz. Bizim maçımızda olay çıkaran taraftarlara ilk tepkiyi biz gösterdik" dedi.
Diyarbakırspor'un savaş alanında siyaset alanında olmadığını söyleyen Önen, "Biz spor alanındayız. Bizi provokasyonlarla siyasetin içine çekmek, buna alet etmek son derece yanlıştır. Şiddet olayları sadece Diyarbakırspor gibi gösteriliyor"
DENİZLİ MAÇINDA KIPIRTI BAŞLADI
Diyarbakırspor'un daha önce Trabzon ve Sivas deplasmanlarına gittiğini ancak böyle bir olayla hiç karşılaşmadığını söyleyen Suat Önen, "Ancak Denizlispor maçında bazı kıpırdanmalar oldu.Bursa'da sanki Türkiye'de maç oynamıyorduk. 90 dakika boyunca marşlar söylendi, ilahiler okundu. Biz spor kulübüyüz, spor yapmaya geldik. Siyaset yapmaya gelmedik. Bursa'da bunlar olmamış gibi gösterilmesi, bundan sonraki maçlarımızda herkese cesaret verecek. Biz bir grup seyirci yüzünden 2 maç saha kapatma cezası aldık, kendi taraftarımızı kınadık. Bursa'da bırakın sahadaki hakem katlimanı, taraftarlarının yaptığı şey kabul edilemez. Bursaspor yönetiminin ilgisiz tutumu, hiç birşey olmamış gibi gibi davranması kabul edilemez. Bunun bir fevri davranış gibi gösterilmesi, bizim karalanmamız hiç yakışmıyor" dedi.
BARO: BU DAVRANIŞ IRKÇI DIŞLAYICIDIR VE BİR SUÇTUR
Diyarbakır Barosu Başkanı Emin Aktar, Bursa'da yaşanan olaylar sadece halkın bakışının olmadığını devletinde aynı bakış açısında olduğunu söyledi. Aktar, "Sadece Diyarbakırlı değil bu bölgede yaşayan insanları yani Kürtleri potansiyel suçlu görme anlayışı var. Bölge halkı dışardan gelen, insanlara son derece kuçaklayıcı son derece dayanışmacı ve onları dışlamayan bir anlayışa sahiptir. Ancak buna karşın ne yazık ki aynı empati duygusu batıda yerleşememiş ve dışlayıcı bir anlayış egemen olmaya başlamıştır" dedi.
Baro Başkanı Emin Aktar, ülkede ayrılcılığın fazlasıyla yaygınlaştığını söymledi. Aktar, şöyle dedi:
'Diyarbakıspor'da iki tane Diyarbakırlı var gerisi hepsi yabancı. Baştan bakıldığında aslında son derece ırkçı ve dışlayıçı bir yaklaşım egemen olmuş. İnanıyorum ki, bu sloganaları atanların bir çoğu yönlendiriliyor. Bunların çoğu bunu hissederek bunu sonuçlarını düşünerek yapmıyorlar. Ancak açıktır ki bu bir suçtur. Buna ilişkin önlemler alınamalıdır. Diyarbakır'da buna benzer bir olay gelişse, hiç bir taşkınlık olmazsa bile sadece iki slogan atıldığında saha kapatma, seyircisiz oynama gibi cezalar veriliyor. Bu federasyon ve devlet yetkililerinin bu soruna bakışınında bir sonucudur. Onlar hoşgörülü bakıyorlar. Bu nedenle de bu konuda çok ciddi önlemler alınmalıdır. Spor faaliyetlerinde milliyetçi ve ırkçı sloganlarının egemen olması durumunda da Futbol Federasyonun'da ciddi önlemler almalıdır. Dünyanın belli ülkelerinde bu tür yaklaşımlar ceza nedeni oluyor. İspanya, İtalya'da buna benzer olaylar yaşandı ve bu takımlara karşı çok ciddi önlemler aldırlar. Rakip taraftarlar hiç bir güvenlik önlemi almaksızın Diyarbakır'a rahatlıkla gelip maç izleme olağına sahipken, bizler bırakın maç izlemeyi kendi kimliğimizle ve Diyarbakırlı olduğumuzu göstererek orada dolaşma şansına bile sahip değiliz. Diyarbakır'da 21 plakasından çok batı illerin plakası bulunuyor. Bu Diyarbakır'ı sevmeyişimizden değil. 21 plakalı araçlarla batı illerinde rahat seyahat edemiyoruz. Bu tepkiyi çekmemek adına araçlarında plaklarını değiştirmek zorunda kalıyoruz. Bu konuda yetkililerin gerçekten düşünmesi gerekiyor."
BİRLİĞİMİZE VURULMUŞ DARBEDİR
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu, sporun birliği, beraberliği, kardeşliği amaçlayan bir faaliyet olduğunu söyledi. Ensarioğlu, Diyarbakır'da son 10 yılda 4 yıl yönetecilik yaptığını belirterek, şöyle dedi:
"Son 10 yıldır batıya gittiğimiz zaman , 'PKK dışarı' gibi tezehüratlar gördük. Bizi farklı algılayıp lanse eden bir anlayış varki, bu bizi ve Diyarbakır'ı, bölgemizi çok ciddi rahatsız etmektedir. Bu bölücülüğün endişesidir. Bu ayrıştırcılığın kendisidir. Sporseverlerin artık bu anlayıştan ve bu tür tezahüratlardan mutlaka vazgeçmesi gerekir. Spora vurulmuş en büyük darbedir. Bu bölgemize ve kardeşliğimiz ve birliğimizede vurulmuş bir darbedir. Bunu yapanlarıda kınıyoruz. Bunu önüne geçilesi için diğer kulüp yöneticilerinin kendi illerinde mahali televizyonlarında seyiricisine, halkına, bu meseleyi anlatarak telafi etmesi gerekir. Bu birazda kulüp yöneticilerinin sorumluluğudur"
DTP Diyarbakır İl Başkanı Fırat Anlı, Kürt meselesinin çözümsüz kaldığı süre içinde Türkiye'de buna benzer olayların artarak devam edeceğini söyledi. Anlı, "İki toplumun ortak yaşayabileceğine inanıyoruz. Ancak birileri bu tablodan rahatsızlık duyuyorlar ki, bu tabloya çomak sokuyor. Diyarbakırspor gittiği her deplasmanda, oynadığı her maçta bu tip benzer görüntüler ve saldırılarla karşılaşıyor. Futbol Federasyonu'nun özellikle devletin bunlara müdahale etmesi gerekiyor. Aksi halde bu karşılaşmalarda, maçlar karşılıklı ayrışmaya neden olacaktır. Bu tür olaylar Diyarbakır'da olunca Türkiye'de kıyamet kopuyor ve takıma ağır cezalar veriliyor. Bunun gibi olayları yapanlar, bunu yapan kulüpler ceza verilmiyor kollanıyor. Diyarbakırspor'un ligden kalmasının bir anlamı olmaz. Bu durumun barışa kardeşliğe zarar vermesinden kaygılıyız. Deniz Baykal'ın ve Devlet Bahçeli'nin açıklamaları toplumdaki gerilimi artırıyor ve bu olayların çıkmasını neden oluyor"
Diyarbakırspor'da önceki yıllarda yöneteclek yapan gazeteci Naci Sapan, son dönemlerde Diyarbakırspor'un oynadığı karşılaşmalarda Bursa'da yaşana olayları gördüklerini söyledi. Sapan, "Süper Lige çıkmamadan da Bank Asya Ligi'nde de bunu gördük. PKK yakıştırması yapılarak bir takım baskılar oluştu. En son Bursaspro maçında net bir şekilde gördük. Bursa bir ilk ve devam edebilir. Federasyonun tedbir alması gerekiyor. Zaten FİFA'nın UEFA kuralları gereği Bursa'da cumartesi günü yapılanlar ırkçılığa giriyor. UEFA zaten bunu kabul etmiyor. Dünyanın bir çok ülkesinde bunu yaptı. Şonuç itibarilyle FİFA ve Türk futbol federasyonun tedbirlerle yapacağı açıklamalarla bunu önüne alınabilir. Diyarbakırspor-Fenerbahçe maçında meydane gelen olaylara bakıyoruz bir anlık olay. Fenerbahçe taraftarlarına yönelik bir saldırı söz konusu değildi. Buna rağmen Diyarbakırspora' a bir maç saha kapa ve seyircisiz oyna ve para cezası verildi. Şimdi Bursaspor'a bakıyoruz. Çıkan olaylarda 20 yaralı var. Diyarbakırspor'a, taraftarlarına yönelik bir eylem olduğunu gördük. Zaten Bursaspor başkanı da Yazıcı da bunuı kabul ediyor ve özür diliyor. Yani yapılan birşey var. Birşey yapmazsanız özür dilemezsiniz. Diyarbakırspor 2 maç ceza aldı. Bursaspor da gerek bu olaylardan 5 maç ceza alması lazım"