Güncelleme Tarihi:
Cumhurbaşkanı Gül, uluslararası hukuk nedeniyle engellenemeyen petrol tankerlerinin boğazdan geçmesini engelleme konusunda STK’ları daha aktif olmaya davet etti. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde, halkın denizle barışık olmadığını söyleyen Gül, farklı spor dallarının da ön plana çıkartılması gerektiğini belirterek, "Varsa yoksa futbol" dedi. 5 gün sürecek yarışlarda, 3 kıtadaki 13 ülkeden gelen 120 sporcu, 6 farklı kategoride mücadele edecek.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül İstanbul Yelken Kulübü’nde incelemelerde bulunduktan sonra tören alanına geldi. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Gül, “Her ne kadar rüzgarı az ve nemli de olsa, güzel bir İstanbul sabahında yelkencilerle birlikte olmaktan mutluyum. İstanbul Yelken Kulübü neredeyse cumhuriyetimizle yaşıt. Biraz önce kulübü gezerken eski fotoğraflara baktım. Buralar iyi ki de İstanbul Yelken Kulübü’ne tahsis edilmiş. Eğer burada böyle güzel bir kulüp olmasaydı kim bilir ne halde olurdu? Aldığım bilgilere göre kulüp, Türkiye’ye çok fazla olimpiyat madalyası kazandırmış, Halkımız bunu çok fazla bilmiyor. Olimpiyat deyince sadece güreşte kazandığımız madalyalar, büyük güreşçilerimiz Yaşar Doğu ve Gazanfer Bilge hatırlanır. Ama sanki Türkiye, olimpiyatlarda başka madalya almamış gibi bilinir. Halbuki en çok olimpiyat madalyasını yelkende kazanmışız. Bu herkes tarafından bilinmeyen ama gurur duyduğumuz bir gerçek" dedi.
DENİZLE BARIŞIK DEĞİLİZ
Türkiye’nin etrafının 4 bin 500 kilometrelik denizle çevrili olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül şunları söyledi:
"Bu kadar denizle çevrilmiş olup da bu kadar denizle beraber olmayan bir millet olduğumuz da bir gerçek. Denizle çok kaynaşmadığımız, denizle çok buluşmadığımız ve maalesef deniz söz konusu olduğunda hayatımızın içinde değil. Bütün bunları değiştirmek için aslında İstanbul Yelken Kulübü çok önemli gayretleri var.
Denizi sevdirmek hepimizin görevi. Ama spor deyince sadece bir dalın hakimiyetini kırıp, sporun bütün dallarını Türk gençliğine tanıtmak yine hepimizin görevi. Bu gün hepimiz biliyoruz ki ‘varsa yoksa futbol’ ve futbolla hepimiz çok ilgileniyoruz. Bunun dışında çok güzel spor dallarımız var. Son zamanlarda basketbol ve voleybol biraz daha fazla ilgi görüyor. Dünya Basketbol Şampiyonası Türkiye’nin birkaç şehrinde gerçekleştirilecek. Gençlerin bir sporla ilgilenmesi onlara bir disiplin ve terbiye kazandırır. Onlara huzur kazandırır. Onlara hayatta her dalda başarılı kılar. Sporu, futbolun dışında da yaymalıyız. Deniz sporu denince yüzme var ama yelken sporunun başka bir güzelliği var. 21’inci İstanbul Yelken Yarışlarını cumuhrbaşkanı olarak himayeme aldım. Cumhurbaşkanı olunca, ’bilimsel , kültürel ve sportif faaliyetleri hikayeme alacağım’ demiştim. Umut ediyorum ki bu sayede daha çok takip edilir, yayılır ve ilgi duyulur.
BİSİKLET TURNUVASI ÇOK İLGİ GÖRDÜ
Bunu aslında bisiklet turnuvasında gördüm. Bisiklet turnuvasını himayeme aldığımda o kadar çok ilgi görmeye başladı ki Türkiye içinden ziyade, Türkiye dışında da çok büyük ilgi görüp tanıtımımız açısından önemli bir rol oynadı. Bir hafta boyunca günde iki saat TRT, Euronews ve Eurosport iki helikopterle bu yarışları milyonlarca insana duyurdular. Umut ediyorum ki bir gün bu yelken yarışması da aynı şekilde sadece Türkiye değil bütün dünyaya en güzel şekilde tanıtılır. İstanbul ve Türk denizlerinin güzelliği ve çekiciliği bütün dünya tarafından daha iyi bilinir.
TANKERLER TEHLİKE SAÇIYOR
Yelken denince çevre temizliği de akla geliyor. Rüzgar aslında en iyi yenilenebilir enerji kaynağı. Diğer enerji kaynakları yokken, en güçlü enerji kaynağı rüzgarla doldurulan yelkenlerle yollar alınır, mesafeler kat edilir, kıtalar keşfedildi. Yelkenin gücüyle insanlar, bilinmeyen topraklara gidebildi. Bu gün de rüzgar sayesinde yenilenebilir enerjiler üretilebiliyor. Burada bir konuya daha dikkat çekmek istiyorum. Burada bakınca çok güzel yelkenlerin yanında ufukta çok büyük bir tankeri de görüyoruz. Bu tankerler İstanbul Boğazı’ndan geçiyorlar. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey söz konusu değil. Tabii ki hukuki konular söz konusu olunca bazı şeyleri engellemek mümkün olmuyor. Uluslararası hukuk ve hukuk tabi ki ama hukukun ötesinde çevre bilinci ve insanların kaygısı ve sorumluluk duyguları bazen hukukun da üzerine çıkabiliyor. Hukukun engelleyemediği yanlışlıkları engelleyebiliyor açıkçası. Burada açıkça söylediğim şey, sivil toplum örgütleri ve basını bu konuda daha duyarlı olmaya, İstanbul’u ve boğazı bu tankerlerden mümkün olduğunca uzak tutmaya çalışmak için bir gayrete davet ediyorum. Bu gönüllü bir gayret olması gerekir. Uluslararası hukuk çerçevesinde bazı şeyleri zorla engelleyemeyebilirsiniz ama duyarlılık, çevre duyarlılığı, insanların güvenliği ile ilgili duyarlılık, gönüllü olarak bazı yapılmamaması gereken şeyleri yaptırmayabilir. Çevreciler başta olmak üzere tüm STK’ların dikkatini çekmek istiyorum. Burada çok daha önemli meseleler varken, bakıyorum çok daha az önemli meselelere yoğun ilgi gösteriyorlar.
INDIPENDENT KAZASI
İstanbul’da vaktiyle İntipendent tankeri kaza yapmıştı. Benim öğrencilik ya da hocalık yıllarımdı. Buradan bir gece Kadıköy’den karşıya geçerken ikinci patlama olmuştu. Kaç ay devam etmişti. O zaman ki boğaz trafiğiyle bu gün ki boğaz trafiğini, o zaman taşınan petrolle bu gün taşınan petrolün miktarını düşününce inanılmaz büyük boyutlara ve tabiki inanılmaz büyük tehlike sunmaya başladı.”
MOTİVASYON KAYNAĞI
İstanbul Yelken Kulübü Başkanı Seyhun Binzet de kulübün Atatürk’ün işaret ettiği Fenerbahçe’de kurulduğunu ve Türkiye’nin ilk yelken kulübü olduğunu belirterek, "Temiz enerji olan rüzgar enerjisini yayma bilincini 6 yaşından itibaren vermeye çalışıyoruz. Türkiye’de en fazla yelken sporcusunun yer alığı kulübümüz olimpiyatlarda en fazla oyuncu gönderen kulüp. Önceki cumhurbaşkanlarımız, Celal Bayar, Fahri Korutürk ve Turgut Özal adına yarışlar düzenledik. Bu geleneğin sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ile devam etmesi ve en yüce makamımızın yeniden spora ilgi duyması bizim için en büyük motivasyon kaynağıdır. 21 yaşına giren yelken yarışlarımızda 12 ülkeden 120’den fazla sporcu yarışacak. Tertemiz doğayı kirletmeyen rüzgarla yelkenlerimizi dolduracağız. Kalamış Koyu rüzgarı bazen Asya bazen de Avrupa’dan alır. Ama Türkiye’de yelken sporunun başladığı duayen bir koydur" dedi.
HAVALI KORNAYI ÜÇ KEZ ÇALDI
Konuşmaların ardından İstanbul Yelken Kulübü Başkanı Seyhun Binzet, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kulübe üyelik belgesini verdi. Yarın başlayacak yarışlar öncesi temsili yarışların startını vermek için kürsüdeki yerini alan Cumhurbaşkanı Gül, Seyhun Binzet’e dönerek, "Sayın Başkan, ’hepinizin rüzgarı dolu mu olsun’ diyeceğim, ne diyeceğim?" diye sordu. Bunun üzerine Seyhun Binzet "Hepinizin rüzgarı yeterli olsun" demesi gerektiğini hatırlattı. Gül de "Hepinizin rüzgarı yeterli olsun" diyerek havalı kornayı üç kez arka arkaya çaldı. Daha sonra da minik yelkencilerle sohbet etti. Tören öncesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait su yüzeyi temizleme teknesi denizde çalışma yaptı. Törene, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de katıldı.