Güncelleme Tarihi:
SORUIyi gunler, daha once de yazmistim ama sanirim cevap alamadim. 37 yasindayim. Benim sorunum zaman zaman vucudumun cesitli bolgelerinde cikan kizarikliklar. Sivilce degiller, herhangi bir aci da vermiyorlar ve de kasinmiyorlar. Ancak birkac gun sislik oluyor ve uzerine bastirinca agriyor. Cocuklugumdan beri agzimda aft eksik olmaz, acaba bununla bir alakasi olabilir mi? Ayrica agzimda ve dilimde cikan aftlarin aynisi zaman zaman kasiklarimda da cikiyor. Bilgilendirmenizi rica ederim, saygila
CEVAPEğer ağzınızda yara nedeni ile yiyemiyor ve konuşamıyorsanız korkmayın. Bu çok yaygın bir durumdur. Bir çok sağlıklı insan tekrarlayan ağız yaralarından şikayetçidir. En çok görülen ağız yaraları uçuk ve pamukçuklardır. Ağızda oluştuğu zaman bunları birbirinden ayırdetmek zordur. Nedenleri ve tedavileri farklı olduğu için hangisinin uçuk, hangisinin pamukçuk olduğunu bilmek çok yararlıdır.
Genellikle dudaklarda oluşan içi sıvı dolu kabarcıklardır. Ağızda, bazen dişeti ve damakta da oluşabilirler. Bu tipleri nadirdir. Genelde acırlar ve acı yaradan bir iki gün önce başlar. Acı habercidir. Kabarcıklar saatler içinde patlar ve kabuklanır. 7-10 gün sürer.
Eğer uçuğunuz varsa, mukoz membranlara (yanak içi, gözler, genital bölgeler gibi) dokunmaktan kaçının. Uçukla oynamayın! Gözlerinize, cinsel organlarınıza, başka birine dokunmadan önce mutlaka ellerinizi dikkatlice yıkayın.
Tedavide ana yol yarayı antiviral bir ilaçla kapamaktır. Örneğin %5'lik Asiklovir olabilir. Şimdilik etkin bir tedavi yöntemi yoktur, ama bu konuda çalışmalar sürüyor. Doktorunuza veya diş hekiminize en son bilgiler için başvurabilirsiniz.
SORUHayirli günler.ben 24 yasindayim,rahatsizligim kac aydir burnumun biri kapali ve kendimi cok dengesiz hissediyorum ve gözlerim cok agriyor.acaba neden kaynaklaniyor cevaplarsaniz cok sevinirim simdiden tesk ederim.
CEVAPBurun tıkanıklığı, nefes almada zorluk çekme insanlığın en eski şikayetlerinden biridir. Bazıları için bu çok önemli olmasa bile kimileri bu şikayetlerden dolayı çok zorluk çeker. Bu sınıf içinde burnun ve ince bir kıkırdaktan oluşan ve burnu iki ayrı bölüme ayıran burun septumunun bozuklukları incelenir. Bu bozukluklar genellikle insanın hayatında geçirdiği herhangi bir kaza sonucu oluşmaktadır. Kaza çocukluk çağında olmuş olabileceği gibi unutulmuş bile olabilir. Yeni doğan bebeklerin yüzde yedisinde doğum esnasında burun zedelenmesi olabilmektedir. Şu bir gerçektir ki insan, hayatı boyunca en az bir kere burnunu bir yere çarpar. Bu nedenlerden dolayı burun deformiteleri ve septum deviasyonları çok sık görülen nedenlerdir. Eğer bunlar soluk almayı güçleştirirse cerrahi olarak düzeltilebilir. Antihistaminik kullanırken uykuya meyili olanların otomobil kullanmaları veya tehlikeli işlerde çalışmaları çok sakıncalıdır. Dekonjestanlar kalp hızını ve kan basıncını artırdıkları için yüksek tansiyonu, kalbin ritim bozukluğu, glokomu ve idrara çıkmada zorluğu olan hastalarda kullanılmamalıdır. Hamileler alacakları herhangi bir ilaç için mutlaka doktorlarına başvurmalıdırlar.
SORUmerhabalar benim 2 senedir basımda anlam veremediğim bir ağrı var doktora gittim 2-3 kere ilaç verdi kullandım ama yine agrı oluyor migren baslangıcı var diyor ama hiç sanmıyorum çünkü sadece agrı oluyor midemde yada baska yerimde herhangi bir sorun yok bu bas agrısı bazrn şiddetli bir biçimde oluyor bazen sol tarafa vuruyor, bazende sağ tarafa ve bu aralar bu ağrılar oldukça fazla oldu ama ilaç içmiyorum bunun yanı sıra dönmede meydana geliyor bunu nedeni ne olabilir şimdiden teşekkürler
CEVAPSıcak, soğuk, ışık, gürültü, havalandırma, çeşitli kokular, kuru hava, dumanlı ortamlar (özellikle sigara). Migren stresli ortamda iken tetiklendiği gibi bu ortamdan çıktıktan sonra da başlayabilir. Örneğin bazı çalışanlar iş ortamından çıktıktan sonra migren geçirmektedirler. Bu tip migrene "Haftasonu Migreni" denmektedir SORUmerhaba ben de yaklaşık 6 senedir kas spazmı var fakat bazen kalbime o kadar kötü ağrılar saplanıyorki hareket edemiyorum ve çarpıntı oluyor şimdiye kadar bir kardiyologa gitmedim sadece kas gevşetici ilaçlar kullanıyorum yada iğne yaptırıyorum acaba bu şekilde devam ederse ilerde daha fazla sorun yaşarmıyım yada kalbimde sorun oluşturur mu teşekkür ederim.
CEVAPSağlıklı beslenmenin yanında düzenli yapılan egzersiz hem aşırı kilo almanızı önleyecek hem de kanınızda dolaşan zararlı yağları azaltacaktır. Bunun yanında düzenli egzersizin diyabet ve hipertansiyonun özellikle damarlar üzerindeki olumsuz etkilerini azalttığı gösterilmiştir. Bedensel aktivitelerinizin artması, kendinizi daha iyi ve canlı hissetmenizi, kendinize daha çok güvenmenizi sağlayacak, stresle mücadelede size yardımcı olacaktır.
Unutmamalısınız ki, tüm bu önlemleri alırken doktorunuzun tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmeniz çok daha faydalı olacaktır.
SORUBenim sorum,babamla ilgili.Babam 62 yaşında,yaklaşık 5 senedir şeker hastalığı var ancak hastalığın ilk teşhisinden beri diyetle kontrol altına aldı ve 100-105 den yukarı çıkmıyor.Bu arada başında,özellikle ensesinde kabuklanma meydana geliyor.Benzer sorun bende de vardı ancak cilt doktorunun verdiği şampuanla sorun düzeldi.Babam doktorun veya çevrenin önerdiği hertürlü şampuanı denedi ancak sorun devam ediyor.doktor stresten olabileceğini söylemiş.Benim endişem şeker hastalığının bir sonucumudur?
CEVAPSayin Hizal, Bahsettiginiz yakinmalari gorme sansimiz olmadigi icin doktorlarinizin size soylediklerini desteklemek durumundayim. Bahsettiginiz yakinmalar stres ile iliskili olabilir. Ancak, seker hastalarinin sık olarak enfeksiyona maruz kalabildiklerini de unutmamak lazimdir.SORUSelamlar efendim benim sorunum üzerimde bi halsizlik ve sürekli uyku halim açta olsam tokta olsam yine uyuyorum. bu arada migren başağrımda var acaba stresten kaynaklanan bir durum olablirmi pisikolojim de çok iyi deyil.vede 20 yıl öncede zatüre geçirmiştim ama öksürüğüm hiç kesilmedi ara ara kesildi 7 di kule göüs hastalıklarına gittidiğimde filim çektirdim birşey olmadığnı sadece bronşital bir durum olduğunu söylediler. teşekkürler gülay çebi
CEVAPAlınması gereken ilk önlem sigaranın bırakılmasıdır. Kronik bronşitin geliş-mesinde sigaranın baş sorumlu olduğu genel olarak kabul edilen bir gerçektir. Uzun süre sigara içen bir hasta sigarayı bıraktığında ya da azalttığında özellikle sabah yataktan kalkınca yaşanan sıkıntılı öksürük nöbetleri ve çıkarılan balgamın kısa sürede ortadan kalktığı, solunumun kolaylaştığı ve genel sağlık durumunun hızla düzeldiği gözlenir. Böylece sigaranın kronik bronşit gelişimindeki etkisi, sigara bırakıldığında gözlenen sonuçlara bakılarak kolayca kanıtlanabilir.Hava kirliliği önemli bir sorundur. Çoğu zaman bireysel çözümlerin ötesi-ne taşmakla birlikte, kirli havayı solumaktan özenle kaçınmak gerekir.