Güncelleme Tarihi:
Britanya’da her yılın Kasım ayının ikinci pazar günü yapılan ‘Remembrance Sunday’, Premier League’de ilginç bir ayrıntıyı da gündeme getirdi. 1. Dünya Savaşı'nda hayatını kaybedenler için yapılan anmalar çerçevesinde yazılı olmayan bir kural gereği Ada’daki neredeyse herkes gelincik giyiyor.
Bu sene ise bu anmanın 100. yılı. Ancak Wigan’ın İrlandalı oyuncusu James McClean, formasında gelincik olmasına karşı çıktı. İrlanda’da milliyetçilerin ve Katoliklerin kullanmayı hiç sevmediği bu ‘yazılı olmayan gelincik giyme kuralı’na karşı çıkan McClean, Bolton maçında formasında gelincik olmadan oynadı.
1972 yılında birçok İrlandalı sivilin öldürüldüğü ‘Kanlı Pazar Olayları’nın yaşandığı Derry’de doğan 25 yaşındaki oyuncu, Wigan Başkanı Dave Whelan’a maç öncesi bir mektupla, bu isteğini iletti.
BAŞKANIN DEDESİ 1. DÜNYA SAVAŞI'NDA SAVAŞMIŞTI
Dedesi 1. Dünya Savaşı şırasında County Tipperary’de savaşan ve hayatını kaybeden Başkan Whelan’a oyuncusu tarafından yazılan bu mektubu kulüp, resmi internet sitesinde de yayımladı. McClean, başkanına şu ifadelerle seslendi:
"BENİM İÇİN GELİNCİĞİN ANLAMI ÇOK FARKLI"
“Her iki Dünya Savaşı’nda da hayatını kaybedenlere büyük saygım var. Ki birçoğunun İrlanda doğumlu olduğunu biliyorum. Hatta hayatını kaybedenlerden birinin de dedeniz Paddy Whelan olduğunu da biliyorum. Ölenlerin hepsi için yas tutuyorum. Ve eğer gelincik sembolü sadece 1. ve 2. Dünya Savaşı’nda hayatını kaybedenlerin ruhlarını simgeleyen bir sembol olsaydı, ben de giyerdim. Bunu açıkça ortaya koymak istedim. Bunu anlamalısınız. Ama gelincik, 1945’ten bu yana diğer çatışmaların ve savaşların da kurbanlarını hatırlamak için kullanılıyor ve benim için problem burada başlıyor.
"BİZ KUZEY İRLANDALILAR KANLI PAZAR'I UNUTAMAYIZ"
Benim gibi Kuzey İrlandalılar için özellikle de Derry’de yaşayanlar için, 1972 Kanlı Pazar’ı unutulmaz bir sahne. Ve gelincik, bu sebeple başka bir anlam ifade ediyor. Bay Whelan beni lütfen anlayın. Derry gibi birçok yerde insanlar hala İrlanda tarihinin en karanlık günlerinin gölgesinde yaşamlarını sürdürüyorlar. Bu, olduğumuz şeyin bir parçası. Bay Whelan, benim için gelincik giymek, özellikle Kanlı Pazar’da hayatını kaybedenlerin anısına büyük bir saygısızlıktır.
"SAVAŞ TACİRİ YA DA ANTİ-İNGİLİZ DEĞİLİM, ANCAK..."
Geçmişte de 1. ve 2. Dünya Savaşı’nda hayatına kaybedenlere saygısızlık yapmışım gibi gösterildi. Ama bu davranışım, kendi insanlarıma saygısızlık gibi gösterildi. Ben savaş taciri ya da anti-İngiliz ya da terörist ya da suçlandığım şeylerden biri değilim. Ben barış yanlısı biriyim. Bence herkes dini ve politik görüşleri ne olursa olsun yan yana yaşamalı. Geçen seneden beri bir kızım var, bir babayım ve her aile gibi sakin bir dünyada yaşıyorum.
"BENİ ANLAMALISINIZ"
Geldiğim yerden gurur duyuyorum ve yanlış olduğuna inandığımı bir şeyi yapamam. Hayatta, eğer yetişkin bir insansanız, inandığınız şeyler için dimdik durmalısınız. Benim duygularımla hemfikir olmayabilirsiniz ama umarım sebeplerimi anlamışsınızdır. Bu kulübün sahibisiniz ve bu kulüp için oynamaktan gurur duyuyorum. Bu sebeple de size ve taraftarlarımıza bu açıklamayı yapmaya borçlu olduğuma inanıyorum.”
2012'DE DE GELİNCİKLİ FORMA GİYMEYİ REDDETMİŞTİ
Bu mektubun sahibi McClean, Wigan’ın deplasmanda Bolton’a 3-1 yenildiği maçta forma giyerken, topu ayağına her aldığında ev sahibi taraftarlar tarafından yuhalandı. McClean, 2012 yılında Sunderland’de oynarken de gelincikli forma giymeyi reddetmiş ve ölüm tehditleri almıştı.