Şiddete karşı el ele

Güncelleme Tarihi:

Şiddete karşı el ele
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

‘‘Sporda Şiddet Platformu’’nda tribün terörü için alınacak önlemler konuşuldu

Türkiye'de ve dünyada son dönemde artan şiddet olaylarının masaya yatırıldığı toplantıda katılımcılar, en etkili cezanın ‘‘Saha kapatma’’ olduğu görüşünde birleşti.

GEREK Türkiye, gerekse dünyada son dönemde spor etkinlikleriyle birlikte anılmaya başlayan şiddet olaylarının giderek artmasının gündeme getirildiği, ‘‘Sporda Şiddet Platformu’’ Ankara'da başladı.

Platforma, Devlet Bakanı Fikret Ünlü, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Kemal Mutlu, TSYD Başkanı Atilla Gökçe, Emniyet Genel Müdür Yardımcı Dr.Nihat Kurtiç, UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Ferhunde Öktem, İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Korkmaz Alemdar, Futbol Federasyonu Temsilcisi Avukat İlhan Yalçın ve Spor Yazarı Turgay Şeren, konuşmacı olarak katıldı.

KARARLI DAVRANILMALI

Açılış konuşmasını yapan Devlet Bakanı Ünlü, sporda terörün özünün, yenilgiyi kabul edememekten kaynaklandığına dikkat çekerken tüm dünyada bunun önüne geçilemediğini ve verilecek cezaların etkili olması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: ‘‘Şiddetin önlenmesi için en geçerli ceza, saha kapatmadır. İkinci unsur, emniyet güçlerinin tavrıdır. Tüm bu konularda kararlı ve ödünsüz davranmak zorundayız.’’

UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik de, sporda şiddetin önlenmesi için geçerli iki tanımın, kararlı olmak ve ödün vermemek olduğunu vurgularken, ‘‘Futbolun bugün dünyadaki yıllık cirosu 200 milyar dolara ulaşmıştır. Şiddet olaylarına bu gözle bakmamız lazım. Dünyanın hiç bir yerinde cezai müeyyide uygulanmadıkça, şiddet olayları engellenemez. Büyük maddi beklentiler içinde bulunan kulüplere uygulanacak en büyük ceza ise maçların seyircisiz oynanması veya saha kapatma cezalarıdır’’ yorumunu yaptı.

FİŞLENİYORLAR

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Dr. Nihat Kurtiç, spor kulüplerinin özel güvenlik güçleriyle çalışmaları gerektiğini kaydederken şunları söyledi: ‘‘Şaibeli kişilerin kulüp yönetimine alınması, olayların başlangıcı oluyor. Tribünlerde olay çıkartan seyirciler artık fişleniyor. Bu insanlar bundan sonra statlara alınmayacak.’’

Yazarımız Turgay Şeren ise ‘‘Alınan kararlar orada kalırsa, bu anarşi durmaz’’ derken cezai işlemler konusunda Futbol Federasyonu'nun gerekli kararlılığı göstermediğini vurguladı ve ‘‘Cezayı uygulayacak kurum yok. Emniyet güçleri, statlarda küfüre en ufak tepki vermiyor’’ diye konuştu.

Zonguldak'ta revizyon

ZONGULDAKSPOR'un gelecek sezona yeni bir teknik heyet ve güçlü kadroyla girmek için harekete geçtiği açıklandı. Kulüp Başkanı Agah Ormancı, Zonguldak halkının yeni bir heyecana yeni bir değişime ihtiyacı olduğunu belirterek, şunları söyledi: ‘‘İlk etapta teknik heyet sorununu çözeceğiz. 31 Mayıs'ta sözleşmesi sona erecek olan antrenör Hami Alkan ve yardımcısı Metin Kudu'yla önümüzdeki günlerde masaya oturacağız. Şartlarda anlaşma sağlanırsa aynı ekiple yola devam edilecek. Ancak, önümüzdeki yıl hedefimiz şampiyonluk olduğu için şartlarımız ağır olacak. Tekliflerimiz kabul edilmezse yeni bir teknik heyetle yola çıkacağız.’’

Durmuş SEVİNDİK / ZONGULDAK (DHA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!