Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2004 22:32
Sibirya kaplanı dünyanın en büyük yabani kedisidir. Alınan tüm önlemlere karşın kuzeydoğu Asya’daki ormanlık bölgelerdeki yaşam alanı hızla kısıtlanmakta. Birçok kaplan türünün soyu tükendi bile. Sibirya kaplanı bugüne değin ulaşılması zor olan Bikin ırmağı yakınlarında insanlar tarafından rahatsız edilmeden yaşamını sürdürüyordu.
Fakat şimdi buraya bir otoban yapılması planlandı. Dünya Doğa Vakfı bu yüzden endişeli. Otoban yapıldıktan sonra avcılar ve kaçak oduncular bölgeye kolayca girerek kaplanlara ve yaşam alanlarına zarar verebilecekler. Sibirya kaplanı 19.yy’a dek anavatanında huzur içinde yaşamını sürdürmekteyken, 20.yy’ın başlarında yılda 150 hayvan vurulmaya başlandı.
Ayrıca yeni tarım alanlarıyla da yaşam alanları daraldı. Diğer bir tehdit de hayvanat bahçelerindeki kaplan ihtiyacıydı. Tüm bu etkenler yüzünden yüz yıl içinde 100.000 kaplandan geriye yaklaşık olarak 7500 kaplan kaldı. Ruslar on yıllardan bu yana avcılığı yasaklayıp hayvanları koruma altına almalarına rağmen, Sibirya kaplanının bugünkü durumu da hiç iyi değil.
Özellikle avcılık büyük bir tehdit oluşturmakta. Kaplanın kürkü dışında kemikleri de iyi para ediyor. Çin, Tayvan ve Kore gibi ülkelerde kaplan kemikleri öğütülerek ilaç niyetine kullanılmakta. Bu yüzden otoban yapımı engellenecek olsa bile avcılığın ortadan kalkması için çok daha sıkı önlemlerin alınması gerekiyor. Ayrıca doğal çevrenin zarar görmesiyle diğer hayvanlar da azalacağı için kaplanlar besin bulmakta zorlanacaklar.
Normalde ormanlarda tek başlarına yaşayan Sibirya kaplanları kış aylarındaki çiftleşme döneminde bir araya gelirler. Yüzmeyi sevdikleri için suyun yakınında yaşarlar. Erkek kaplanlar daha iridir ve dişilere kıyasla daha kalın kafatasına sahiptir. 115cm yüksekliğinde ve 3m uzunluğundaki erkek kaplanlar 320 kilo ağırlığında olur. Ortalama kaplan boyu ise 240cm’dir.
Dişi kaplanların gebelik süresi 100 gün kadar sürer ve bir batında 2-4 yavru dünyaya gelir. Yaklaşık 1500 g ağırlığında doğan kaplan yavruları altı ay kadar emzirilir. Sibirya kaplanı yabani domuz, geyik türleri, kemirgen, kurbağa,
balık hatta böceklerle bile beslenir. Soğuk bir bölgede yaşadığı için kış aylarında daha uzun tüylü ve daha kalın bir posta bürünür. Sibirya kaplanı karla boğuşmak zorunda kalan tek kaplan türüdür. Üstelik anavatanı Sibirya’da hava sıcaklığı Ğ20 ila Ğ40 dereceye kadar düşebiliyor !