Sezon başı sakatlıkları

Güncelleme Tarihi:

Sezon başı sakatlıkları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2002 01:53

SICAK yaz günleri, aşırı sıvı kaybı, sıcak ve neme bağlı vücut metabolizmasındaki değişiklikler...

Tüm faktörler hazır. Eğer profesyonel bir sporcu iseniz ve yaz tatilinde sadece ve sadece tatil yaptıysanız, yeni sezon başlangıç kamplarında sakatlanmaya adaysınız demektir. Gazete ve televizyon ekranlarının spor sayfalarını bugünlerde bu tür haberler doldurmaya başladı. Hazırlık maçlarından ve transfer haberlerinden daha çok ve ilgi çeken konu, sezon başı sakatlıkların çokluğu olmaya başladı. Bu durum, sporcularımızın maalesef hala tatillerini ve hatta yaşamlarını tam bir profesyonel gibi yaşamadıklarını göstermektedir.

İklim itibariyle zaten bu tür havalarda vücut direncinde azalma olmaktadır. Sporcunun kendine bakmaması ve profesyonellik şartlarını yerine getirmemesi sonrası bu tür sakatlıkların oranı daima artacaktır.

PROFESYONEL OLAMADIK

Dünya üçüncüsü olmak çok güzel bir olay ama, bunun yanında kendimizi buna yakışır bir şekilde tam bir profesyonel olarak yetiştirmeliyiz. Olunan bir ameliyat sonrası ne olursa olsun alınan bir anestezi vücuda verilen ilaçlar mevcutken, aynı gün istirahat gerekirken gece dolaşmalarına gitmek profesyonellikle bağdaşmayacak bir durumdur. Artroskopi sonrası görülmeyecek komplikasyonlara davetiye çıkarmak gibi bir durumdur. Bundan önceki dünya kupalarından birisi öncesi, İtalyan Milli Takımı'nda menisküs ameliyatı olan Baresi 1 hafta sonra çıkıp yeşil sahalarda mücadele ederek, tam bir profesyonellik örneği göstermişti.

Hepinize serin günler dileğiyle...

STRES KIRIĞI NEDİR?

Aşırı yüklenme sonucu oluşur. Ne zaman ki, adaleler zayıflar, ilave gelen büyük darbeleri ememezse stres kırığı oluşur. Çoğunlukla zayıf adale, fazla gelen yüklemeleri direkt kemiğe yansıtır ve stres kırığı denilen ince çatlak oluşur. Artan ve yoğun alışık olunmayan idman sonraları sporcularda sık görürüz. Uygun olmayan sert zeminlerde uygun olmayan ayakkabı giyiminde, sıkı ve uzun yapılan idmanlarda risk faktörü fazladır. En çok bacak ve ayakta oluşur. Tenis, basket, futbol ve atletizmde sık görülür. Yetersiz dinlenme sonrası sporcuda risk faktörü artar.

6 ila 8 hafta idmana bağlı ağrı gecinceye kadar istirahat edilir. Bu arada kırık kaynar. Eğer ağrı ve şişlik olursa derhal idmana son verilir. Tam kaynamadan ve yeterli istirahat etmeden tekrar idmana başlanırsa kırık tekrar eder ve kronik hale gelir. Böylece, kırığın iyileşmesi problem yaratır. Bu durumlarda en iyi çözüm, ameliyattır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!