Alp ULAGAY
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2004 01:10
Şehrin curcunasından uzaklaşmak, araç gürültüsünden kurtulmak, kirli havadan kaçmak için dağ bisikleti ideal bir spor dalı. Ama dağ bisikletinin hakkını verebilmek için, ormanlık bir arazide engebelerle boğuşmak, türlü yokuşları inip çıkmak zorundasınız.
Bunu yaparken kimi zaman düşüp yuvarlanmayı, kimi zaman da bisikletinizi yanınızda taşımayı göze alacaksınız. Türkiye’de de birkaç yıldır dağ bisikleti yarışları düzenleniyor. Bu spora merak salan kişi sayısı her geçen gün artıyor. Hatta kısa sürede öyle yol kat edildi ki, henüz geçen yıl oluşturulan Türk Milli Takımı Balkan Şampiyonası’ndan madalyayla dönmeyi başardı. Sürekli yeni yarışlar organize edilse de, sporcuların en büyük şikayeti yeterli sayıda yarış düzenlenmiyor oluşu. Resmi yarışların azlığına karşın, kış aylarında yağmur, çamur demeden özel yarışlarda bu açlıklarını gideriyorlar. Geçen hafta sonu İstanbul’da Belgrad Ormanı’ndaki üçüncü bikegames’e (bisiklet oyunları) her yaş grubundan 31 dağ bisikletçisi katıldı. Üç saat boyunca kıyasıya yarıştılar. Günün galibi Yunus Yetkin’di.
İstanbul Belgrad Ormanı’nda hareketli bir pazar sabahı yaşanıyor. Saat henüz 9.00 ve güneşli ama soğuk bir hava var. İstanbulluların büyük bir çoğunluğu sıcak yataklarında mışıl mışıl uyurken
spor sevdalıları Belgrad Ormanı’nın yolunu tutmuş. Hafta içini yoğun iş temposu ve yoğun karbondioksit bulutu içindeki bu kitle bir nebze olsun nefes alabilmek için eşofmanlarını kuşanmış, spor ayakkabılarını giymiş koşmaya hazırlanıyor. Biraz daha ileride bisikletleriyle uğraşan bir başka grup göze çarpıyor. Bir saat boyunca bu gruba yeni bisikletçiler ekleniyor. Rengarenk formaları ve kaskları içinde son hazırlıklarını yapıyorlar. Çünkü biraz sonra 4,5 kilometrelik parkurda üç saat boyunca ter dökecekler.
Bu, sezonun üçüncü yarışı. Daha önce 26 Aralık’ta birinci, 29 Şubat’ta da ikinci bikegames’te (bisiklet oyunları) yarışmışlardı. Üçüncü bikegames için start saati gelip çattığında 31 yarışçı biraraya geliyor. Toplu start veriliyor ve herkes tüm gücüyle pedallara asılıyor. Zamana karşı yarışıyorlar. 3 saatlik süre içerisinde en fazla sayıda tur atan bisikletçi yarışı kazanacak.
İlk düzlükten sonra zorlu bir parkur bisikletçileri bekliyor. Dik tırmanışlar, aynı ölçüde dik inişler, zemini balçık haline gelmiş dar geçitler. Yaklaşık 8 dakikalık aradan sonra önceki iki yarışı da kazanan Giant Türkiye takımından Yunus Yetkin (25) dimdik bir yokuşu yıldırım hızıyla iniyor. Bir avuç seyircinin arasından geçerek virajı alıyor ve hızla gözden kayboluyor. Yarışın daha ilk turunda büyük farklar var. Yunus Yetkin’in hızına biraz yaklaşabilen Kamil Alev var. Diğer bisiklektçiler zorlu parkurun da etkisiyle gerilerde kalıyor. Arada ufak tefek kaza tehlikesi geçirenler de yok değil. Hatta bu yüzden, bir kısmı yüksek hızdan çekindiği için dik yokuşları yayan inmeyi yeğliyor.
KURU ZEMİNDE SÜRATYunus Yetkin, zaten üstün stili ve çalışma temposuyla bundan önceki iki yarışı da kazandı. 21 Mart’taki Adana Dağ Bisikleti yarışlarında da birinciliği kimseye bırakmadı. Finiş noktasından rüzgar gibi geçiyor. O kadar süratli ki, birkaç ay önce balçıkta 20 dakikada aldığı parkuru şimdi 13 dakikada kat etmeyi başarıyor. Baharın gelmesiyle Belgrad Ormanı balçık ve çamurdan arınınca dağ bisikletinin sürati de artıyor.
Yarışın organizatörü Abdurrahman Açıkalın, kış aylarındaki zorlu koşulları bizzat gözlemlemiş: ‘Mesela Aralık ayındaki yarışta o kadar çok çamur vardı ki! Yarış sonunda bisikletin ağırlığı neredeyse iki katına çıkıyordu. Bu şartlar altında tabii 3 saatlik süre içinde yarışçılar en fazla 10 tur atabildiler. Bugünkü şartlara bakınca yarış birincisi 11 belki de 12 tur atabilir.’
Ama yarışın liderleri onun tahmininin ötesine geçip, turları birbiri ardına büyük bir süratle deviriyorlar. 13 dakikalık tur zamanını istikrarlı biçimde tutturan Yunus Yetkin’in dördüncü turda lastiği patlıyor. Tek çaresi bir sonraki turda servis alanına yanaşıp pompayla hava basmak. Diğer yarışçılardan da, çeşitli teknik aksaklıklar geçirenler var. Bu yüzden birkaç tur sonunda yarış dışı kalanlar da oluyor.
BİSİKLET KULÜPLERİTürkiye’de dağ bisikleti yarışları sadece İstanbul’da yapılmıyor. Adana’da, Ankara’da, Bursa’da, Çankırı’da ve Sivas’ta sporculara yarışma olanağı sağlayan kulüpler var. Üç yıldır en önemli yarışlardan biri Adana’da organize ediliyor. 21 Mart’ta ikincisi düzenlenen Adana Dağ Bisikleti Kupası’na gençlerden veteranlara kadar her yaş kategorisinden toplam 114 sporcu katıldı. Başa baş biten yarışı tekerlek farkıyla Serkan Çalıcı kazanırken, Yunus Yetkin ikinci, Bilal Akgül üçüncü sırayı aldı. Geçen yıla göre artan katılımcı sayısı dağ bisikletine gösterilen ilginin çoğaldığını kanıtlıyor. Abdurrahman Açıkalın, Türkiye’de henüz değerlendirilemeyen bir potansiyel bulunduğunu söylüyor: ‘Dağ bisikleti çok hızlı gelişebilir. Düzenlediğimiz yarışlara duyulan ilgiden bunu anlayabiliyoruz. Çünkü heyecanı, adrenalini seven bir kitle var. Ancak, bu kitleyi yönlendirmek lazım. Ne İstanbul’da ne Türkiye’de yeteri kadar yarış düzenleniyor. Halbuki işbaşındakilerin koordineli çalışması lazım.’ Türkiye’deki dağ bisikletçisi sayısı hızla artınca geçen yıl milli takım ilk kez Balkan Şampiyonası’na katıldı. Beş ülkenin katıldığı şampiyonada Türk Milli Takımı’ndan Hasan Kandemir bronz madalyayı kazandı.
OMUZ KIRIĞI BİLE ONU DURDURAMADI
Pitbull takımı, 2002 yılında iki dağ bisikletçisi Bora Tirki (30) ve Bahadır İşseven (31) tarafından kuruldu. İstanbul’daki hevesli bir grup genci biraraya getirip çalıştırmaktı amaçları. Bora Tirki, bu uğurda takımın antrenörlüğünü bile üstlenmiş. Çok sıkı bir tempoda çalıştıklarını anlatıyor: ‘Takımımızda halen yedi sporcu var. Genç arkadaşlarla birlikte sürekli antrenman yapıyoruz. Geçen yıl Belgrad Ormanı’nda üç tane de antrenman yarışı düzenledik.’ Pitbull takımından beş kişi üçüncü bikegames’te pedal basıyor. Takımın diğer tecrübeli ismi Bahadır İşseven mucizevi bir şekilde start alıyor. Çünkü henüz iki hafta önce Adana’daki yarışta düşüp omzunu kırmıştı. Ama alçıya ve tedaviye karşın kaskını takmış, geçen pazar günkü starta yetişmişti. Gülerek ‘Valla ben bile nasıl iyileştiğimi bilemiyorum’ derken ısınmaya çalışıyordu. Bora Tirki’ye göre kimsenin bilmediği bir ilaç kullanıyordu. Yoksa iki haftada iyileşmesi mümkün değildi.
2004 TÜRKİYE YARIŞ TAKVİMİ 9 Mayıs 2004 Türkiye Şampiyonası Ankara
23 Mayıs 2004 Kocaeli Dağ Bisikleti Kocaeli
20 Haziran 2004 Balkan Dağ Bisikleti Şampiyonası Makedonya
27 Haziran 2004 Uluslararası Kapadokya Dağ Bisikleti Yarışı Ürgüp
21 Ağustos 2004 Türkiye Şampiyonası Bursa
19 Eylül 2004 Orhan Suda Kupası İzmir
10 Ekim 2004 Uluslararası Dağ Bisikleti Yarışı Alanya
2004 ADANA DAĞ BİSİKLETİ KUPASISıra Yarışçı Süre Kategori
1 Serkan Çalıcı 21:20 Büyükler
2 Yunus Yetkin 21:20 Büyükler
3 Bilal Akgül 21:20 23 yaş altı
4 Besim Tel 21:39 23 yaş altı
5 Kamil Alev 21:39 23 yaş altı
DÜNYADA DAĞ BİSİKLETİ
1970’li yıllarda başta ABD olmak üzere birkaç ülkede ilk dağ bisikleti yarışları düzenlendi. 20 yıllık bir emekleme sürecini takiben tüm dünyada tanınan dağ bisikleti 1996’da olimpik spor haline geldi. İlk olimpiyat şampiyonluğunu erkeklerde Hollandalı Bart Brentjens, kadınlarda İtalyan Paola Pezzo kazandı. Geçen yıl Lugano’da yapılan Dünya Şampiyonası’nda zafer İsviçreli Thomas Frischknecht ve Polonyalı Maja Wloszcowska’nın oldu. Bu yılki şampiyona eylül ayında Fransa’nın doğusundaki Let Gets kasabasında düzenlenecek.
3. BIKEGAMES’TE ZAFER YUNUS YETKİN’İNSıra Yarışçı Tur sayısı Kategori
1 Yunus Yetkin 13 Büyükler
2 Kamil Alev 13 23 yaş altı
3 Harun Gül 11 23 yaş altı
4 Deniz Demiröz 11 Gençler
5 Bülent Tokuzlu 11 Masterlar