Senkronize yüzmede "Rus" ekolü

Güncelleme Tarihi:

Senkronize yüzmede Rus ekolü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2013 11:05

Yüzme Federasyonu, Senkronize Yüzme Milli Takımı'nın başına Rus antrenör Natalya Mashchuk'u getirdi.

Haberin Devamı

Federasyonun 3 yıllık sözleşme imzaladığı Mashchuk, yaptığı açıklamada, senkronize yüzmeye çok küçük yaşlarda başladığını belirterek, "Senkronize yüzme güzel ve artistik bir spor ancak çok uzun bir hazırlık dönemi ile sıkı çalışma gerektiriyor" dedi.

Çeşitli şampiyonlukları bulunduğunu ve Moskova Üniversitesi'ni bitirdikten sonra antrenörlüğe başladığını anlatan Mashchuk, 1987 yılında Gürcistan Milli Takımı'nın başantrenörlüğünü yaptığını ve buradaki başarıları nedeniyle senkronize yüzme üstün antrenörü unvanını aldığını söyledi.

1989'da teklerde Avrupa şampiyonu olan sporcusunun, bu dalda altın madalya kazanan ilk Rus sporcu olduğunu kaydeden Mashchuk, "1991-1997 yıllarında Yunanistan Milli Takımı'nın başantrenörlüğünü yaptım. Son 15 yıldır da Panellinios G.S ve Vouliagmeni N. C. gibi Yunanistan'ın en önemli senkronize yüzme kulüplerinde çalışıyorum. Takım olarak milli şampiyonalarda birinci olduk ve 13 yıl birinci olduğumuz için Yunanistan'ın en fazla kazanan kulübü unvanını aldık" diye konuştu.

"İrade şart"

Sporcularının olimpiyatlarda mücadele ettiğini, Avrupa'da ikinci ve üçüncülükler elde ettiklerini dile getiren Rus antrenör, senkronize yüzmenin sabır gerektiren bir spor olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Senkronize yüzme güzel ve artistik bir spor ancak çok uzun bir hazırlık dönemi ile sıkı çalışma gerektiriyor. Eğitimler çok uzun saatler sürüyor. İyi sonuçlara ulaşmak için uzun yıllar gerekiyor. Nitelikli çalışma ve detaylarda uzmanlaşma ile büyük başarılara ulaşmak kaçınılmaz. Fazla sayıda sporcunun hazırlık eğitimlerinde yer alması önemli, böylece en iyiler, takımı temsil edebilir. Bu da azim, odaklanma, sıkı çalışma ve güç gerektiriyor. Eğitimcinin olduğu kadar, sporcunun da iradeli olması şart."

Senkronize yüzmede performans kadar takımın imajının da başarıya katkı sağladığını kaydeden Natalya Mashchuk, yarışma öncesi geçirdikleri fiziksel hazırlık süreciyle ilgili şöyle konuştu:

"Bu dalda sporcuların iyi görünmeleri için çok çaba harcanır. Buna mayolar ve makyajlar da dahildir. Makyaj, yarışma öncesindeki son basamak. Kurallar gereği maske gibi dış etkenlerin kullanımı yasak. Bu nedenle makyaj
yaparken sadece hayal gücümüzü kullanıyoruz. Amacımız, hissiyatımızı hakemler ve
kalabalığa en iyi şekilde geçirebilmek. İyi bir görünüm için de su geçirmez makyaj ürünleri kullanıyoruz."

"Ruslar, milli takım için savaşmak zorunda"

Natalya Mashchuk , Rus Milli Takımı'nın "inanılmaz" başarılarını neredeyse 20 yıldır sürdürdüğünü belirterek, "Bu da kulüplerde uzun yıllar süren sistemli çalışmanın bir sonucu" dedi.

Rus sporcuların, eğitimciler, koreograflar ve akrobatların da içinde bulunduğu en az 8 yıllık bir eğitim döneminin ardından milli takıma girebildiklerini vurgulayan Rus çalıştırıcı, "Sporcu, ulusal yarışlarda yüksek puanlar alarak, milli takımdaki yeri için savaşmak zorundadır. Sporcular, çok uzun zamanlar boyunca ailelerinden çok çok uzakta yapılan kamplarda çok sıkı bir
şekilde çalışırlar. Bu da çok fazla psikolojik güç gerektiriyor. Hiç kimse bunun
kolay olduğunu söyleyemez" ifadelerini kullandı.

"Burayı gerçekten çok sevdim"

Mashchuk, 3 yıllığına Senkronize Milli Takımı'nın başantrenörlüğüne getirildiğini belirterek, bilgi sahibi olmak için kulüpleri ziyaret ettiğini ve
buradaki durumla ilgili şimdiden bir fikir oluşturduğunu söyledi. Düşüncelerini federasyon ile paylaşacağını dile getiren Mashchuk, "Milli takıma girme şansı olan sporcularla bir dizi test gerçekleştirdik bile" şeklinde konuştu.

Türkiye'ye ilk kez geldiğini ifade eden Mashchuk, şöyle devam etti:

"Burayı gerçekten çok sevdim. Federasyondan büyük destek görüyorum. Senkronize yüzmeyi geliştirmek ve iyi sonuçlar almak için inanılmaz bir istek var. İlk andan itibaren çok hoş karşılandığımı ve anlaşıldığımı hissettim. Federasyon, milli takımın ve ihtiyacı olan her sporcunun yanında olacaktır."

BAKMADAN GEÇME!