Güncelleme Tarihi:
Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın bir televizyon programında yazar Hıncal Uluç'un kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle bulunduğu suç duyurusunda Uluç hakkında takipsizlik verildi.
YILDIRIM'IN ŞİKAYETİ ÜZERİNE SORUŞTURMA AÇILMIŞTI
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu'nca verilen takipsizlik kararında, Uluç'un kendisine televizyon programında hakaret ettiğini belirten Yıldırım'ın şikayeti üzerine soruşturma başlatıldığı kaydedildi. Soruşturma kapsamında ifade veren Hıncal Uluç'un ise bir gazetede çıkan haber üzerine yorum yaptığını ve bunun da basın özgürlüğü kapsamında kaldığını belirttiği ifade edilen takipsizlik kararında Anayasa ile ifade özgürlüğünün güvence altına alındığı vurgusu yapıldı.
"BASIN ÖZGÜRDÜR"
Savcı Levent Kandemir takipsizlik kararında Basın Kanunu'nun 3. maddesine yer vererek, "Basın özgürdür. Bu özgürlük bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama ve eser yaratma haklarını içerir. İnsanlığın bireysel ve kolektif olarak gelişiminin temel dinamiğini düşünce özgürlüğü oluşturmaktadır. Basının görevi toplumu ilgilendiren konularda gerçeğe uygun haber vermek, gerektiğinde olayları, kurumları eleştirmek ve kamuoyu oluşturmaktır. İfade ve basın özgürlüğünün istisnalarının dar ve ikna edici biçimde yorumlanması gerektiği, kamu yararını ilgilendiren bilgi ve fikirlerin açıklanmasının basının görevi olduğu, polemik niteliğindeki değerlendirmelerin asılsız ve kişisel saldırı olarak değerlendirilemeyeceği düşünülmelidir" cümlelerini kullandı.
"DÜŞÜNCE VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ" VURGUSU
Haberin gerçek ve güncel, verilmesinde kamu yararı varsa haber verme hakkının kullanılmasında hukuka aykırılığın bulunmadığının altını çizen savcılık takipsizlik kararında, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne göre düşünce ve ifade özgürlüğünün sadece toplumda beğenilen, kabul gören, zararsız veya kayıtsızlık içeren bilgiler veya fikirler için değil, aynı zamanda kırıcı, şok edici veya rahatsız edici olanlar için de geçerli sayıldığı, sözlerin sertliğine rağmen şiddetin övülmediği, silahlı direniş ya da isyana teşvik içermediği müddetçe, ifadelerin saldırgan nitelik taşıdığı gerekçesiyle müdahalenin hukuki olarak nitelendirilemeyeceği hususu vurgulanmıştır" denildi.
"ELEŞTİRİ VAR, HAKARET YOK"
Soruşturma dosyasında Hıncal Uluç tarafından haber verme, eleştiri ve kamuoyunu bilgilendirme hakkının kullanıldığı, hakaret suçunun ise oluşmadığı belirtilerek takipsizlik kararı verildi.