Güncelleme Tarihi:
BMW Golf Kupası'nda dokuzuncu olan Savaş Karataş, golfe top toplayarak başlamıştı.
BMW Uluslararası Golf Kupası Dünya Finali (BMW Golf Cup International World Final), geçtiğimiz günlerde Kanarya Adaları'nın en büyüğü olan Tenerife'de yapıldı.
Dünyanın 25 ülkesinden 72 amatör golfçünün katıldığı finallerde Türkiye'yi, BMW'nin Türkiye distribütörü Borusan Otomotiv'in düzenlendiği Türkiye elemelerinde başarılı olan Banu İpeker, Önder Çerezci ve Savaş Karataş temsil etti.
Türkiye'de henüz halka açık golf sahaları olmadığı için özel kulüplerde yapılabilen golf sporu, golfçü profilini de belirliyor. Golf oynayabilmek için en azından kulübün üyelik aidatını ödeyebilecek kadar zengin olmak gerekiyor. Japonya, Hong Kong, Tayvan gibi arazinin az ve değerli olduğu ülkelerde de golfü ancak zenginler oynayabiliyor. Golf, bir günlük saha bedeli yaklaşık 1000 dolar (550 milyon TL.) olan Japonya'da sınıf atlamak isteyenlerin favori sporu. Buna karşın Amerika Birleşik Devletleri'nde çok sayıda halka açık sahanın bulunması golfü bir sınıf sporu olmaktan çıkarıp halka maletmiş.
KEDİ GOLFÜ YEDİ
21 yaşındaki Savaş Karataş, Tuncelili 10 çocuklu bir ailenin lise mezunu oğlu olarak ilk bakışta klasik golfçü tipine uymasa da, dört yıl önce lisede okurken harçlığını çıkarmak için kedi (top toplayıcı) olarak işe başladığı Kemer Country'de yeteneğini keşfediyor. İşinden arta kalan zamanlarda hocalarının da desteği ile her geçen gün golfe biraz daha ısınıyor. Sonuçta geldiği nokta, herkesi şaşırtacak kadar parlak. Normalde bir golfçünün 6-7 yılda katedeceği mesafeyi, Savaş 3 yılda alıyor. Golfü yiyip yutuyor. Karataş'ın hedefi profesyonel bir golfçü olup hayatını çok sevdiği golften kazanmak.
ŞAŞIRTAN GOLFÇÜ
Golf uzun süren bir spor ve sporcular oyun sırasında kendi aralarında sohbet ediyorlar. Hem yaş hem de sosyal konum itibariyle sizden farklı insanlarla neler konuşuyorsunuz?
- İlk başlarda golf üzerine oluyordu sohbetler. Sonra nerede oturuyorsunuz, ne iş yapıyorsunuz gibi günlük sohbetler başladı.
Sizin oyunculuğunuz şaşırtmıyor mu diğer golfçüleri?
- Kedilerden golfçü çıkması çok alışılmadık bir durum değil. Onların şaşırdıkları benim bu kadar kısa süre içinde iki handikapa ulaşmam. (Golfte oyuncu ustalaştıkça handikapı düşüyor.) Normal bir golfçü bu mesafeyi 6-7 yılda kateder.
Sizin farkınız ne?
- Bence yetenek. Bir de zekanı doğru kullanman lazım. Çalışmak da önemli tabii, ama mesela ben şartlarım elvermediği için çok çalışamıyorum. Günde 2 bin defa topa vuran golfçüler var. Bense haftada 400 kere filan vuruyorumdur.
Sizi cesaretlendiren birileri oldu mu, yoksa içinizdeki yeteneği ve azmi kendiniz mi keşfettiniz?
- Kemer Country'den çok destekleyenler oluyor. Arkadaşlarım ve hocalarım destekliyor.
Golfteki hedefiniz ne?
- Amacım en kısa sürede profesyonel olup turnuvalara katılmak ve para kazanmak. Bunun için yurt dışındaki golf okullarına kaydolmak ve sınavlara girip başarı kazanmak gerekiyor. Parası olmayanlara da bir sponsor.
Türkiye'de kaç tane profesyonel golfçü var?
- Şu anda hiç yok. Ama bu yakınlarda iki arkadaşım yurtdışına okula gidiyorlar. Herhalde onlar ilk olacak.