Satrançta 6.mücadele de berabere kaldı

Güncelleme Tarihi:

Satrançta 6.mücadele de berabere kaldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2012 19:20

Hintli Dünya Satranç Şampiyonu Viswanathan Anand ile İsrailli Büyük Usta Boris Gelfand arasında oynanan 2012 Dünya Şampiyonluğu Maçı'nın 6. oyunu da önceki oyunlar gibi beraberlikle sonuçlandı.

Rusya'nın başkenti Moskova'daki ünlü Devlet Tretyakov Galerisi'nde oynanan maçın 6. oyununun sonunda skor 3-3'e geldi.

Satranç dünyasının en popüler isimleri arasında yeralan eski dünya satranç şampiyonlarından Garri Kasparov, maçın resmi internet sitesinde oyunu yorumlayan Rus Büyük Usta Peter Svidler'e katılarak Anand-Gelfand maçını değerlendirdi.

Maçın 6. oyununda oyuna beyaz taşlarla başlayan Gelfand önceki oyunlarda olduğu gibi vezir piyonunu iki kare ilerleterek başladı.

Anand daha önce siyahlarla oynadığı oyunlarda olduğu gibi bu oyunda da Yarı Slav savunmasındaki Çebanenko varyantını seçti. Oyunda 6. hamleye gelindiğinde Gelfand'ın daha önceki oyunlarda oynadığı b3 hamlesi yerine bu kez bu pozisyonda satranç otoritelerince en çok tercih edilen hamle olan Vc2'yi oynadığı görüldü.

Anand bu hamleye karşı atına c6 karesinde daha aktif bir yer açmak amacıyla satranç otoritelerince de bu pozisyonda en iyi hamle olarak nitelenen 6. c5 hamlesini oynayarak d5 karesinde izole bir merkez piyonuyla oynamaktan çekinmediğini gösterdi.

Oyunda 10. hamleye gelindiğinde maçın resmi internet sitesinde oyunu yorumlayan Svidler bu pozisyonda siyahlar tarafından bir zamanlar tercih edilen 10. Ab4 hamlesine, 11.Vb1 Vc8 hamlelerinden sonra beyazın, eskiden oynanan 12. e4 hamlesi yerine, Ff5 tehdidine aldırmadan yaptığı 12. Fd2 hamlesiyle iyi bir inisiyatif elde ettiğininin anlaşılması üzerine artık pek rastlanmadığını anlattı.

Oyunun 14. hamlesinde d5'teki piyonu istekte olan siyahın piyonu korumak yerine, rok atarak bu piyonu feda ettiği görüldü. Bu pozisyonda piyon fedasını kabul etmenin bazı tehlikeleleri bulunduğuna işaret eden Svidler Beyazın d5 karesindeki kırışmalarından sonra feda edilen piyonu almasının ardından 17...Kac8 hamlesini oynayan siyahın, Fxe3 oynayarak piyonu geri kazanmak tehdidinde bulunduğunu gösterdi. Svidler bu durumda beyazın piyon kaybetmemek için 18. Ve2 oynaması halinde siyahın 18...Ve4! oynayarak verdiği piyonu karşılayan bir konumda kalacağına dikkati çekti.

Eğer bu durumda beyaz oyunu basitleştirmek amacıyla 19. Vd3 oynarsa vezir kırışmalarının ardından siyahın Kd8 oynayacağını ve beyazın aletlerinin gelişmemiş durumda olmasından yararlanan siyahın zayıf 1. yatayı ele geçirerek verdiği piyonu fazlasıyla karşılayan bir duruma geçeceğini söyledi.

19. Kd1 hamlesinden sonra da 19...Kad8 hamlesine de 20. Fd2'inin, 22...Vc2 hamlesi nedeniyle iyi olmadığını gösteren Svidler, bir önceki hamlede oynanacak 18. Vd1 hamlesinin de Kfd8 19. Kd5 Kxd5 20. exd5 Ve4! hamlelerinden sonra siyah için iyi olacağını söyledi.

Ancak oyunda Gelfand'ın, piyon fedasını çekinmeden kabul ettiği görüldü.

Gelfand buna karşılık beyazın 17...Kac8 hamlesinden sonra ise vezirini kalenin önünden kaçmak yerine filini d2'ye geliştirerek kazandığı piyonu iade etti.

Kasparov satranç severler için maçı yorumladı

Gelfand'ın piyonu kabul etmesinden sonra oyunda 21. hamleye gelindiğinde, maçın resmi internet sitesinde oyunu yorumlayan Svidler'e, satranç severlere büyük bir sürpriz yapan Kasparov'un da katıldığı görüldü.

Oyun hakkında görüşlerini büyük bir açık yüreklilikle ifade ettiği görülen Kasparov'un 15. hamlede yapılan kritik piyon fedasının ardından oyuncuların hamlelerini hızla yapmasının, bu karışık konuma önceden hazırlıklı olduklarını gösterdiğini söyledi.

Kasparov her iki oyuncunun da daha önce bilgisayarlarla yaptıkları analizlerde bu karışık durumun sağlam olduğunu gördükleri için böylesine rahat oynadıklarının anlaşıldığını ifade etti.

Oyunun 22. hamlesinde Anand'ın Vc6 oynayacağı tahmininde bulunan Kasparov, tahtada oluşan durumda açılıştan gelen bu tip durumlara çok hazırlıklı olduğu bilinen Anand'ın burada bir güçlükle karşılaşmayacağını ifade etti.
22. hamlede Kasparov'un tahmin ettiği Vc6 hamlesini yapan Anand'ın Kasparov'un da belirttiği gibi büyük bir güçlükle karşılaşmadan oyunu 6 hamle sonra rahatlıkla berabere yaptığı görüldü.

Kasparov maç hakkındaki genel değerlendirmesindeyse Gelfand'ın Gruenfeld savunması oynayarak Anand'ı şaşırttığını, Anand'ın ise ikinci oyunda galibiyete çok yaklaştığını belirtti.

Anand'ın 2. oyunun 34. hamlesinde kazancı kaçırmasını son yıllarda hassas analiz yapma yeteneğinde zayıflamalar görülmesine bağlayan Kasparov, Anand'ın bu kritik pozisyonda oyuna yeterince kendini vererek düşünmediğini ifade etti. Kasparov Anand'ın 2007 yılındaki keskinliğine sahip olmadığını ve motivasyonunda azalma gözlendiğini sözlerine ekledi.

Gelfand'ın maç içinde şu ana kadar elde ettiği skorun, kazanmak için pek çok kez şanslar elde etmiş olmasına henüz dünya şampiyonu olamamış olmasının üzerinde yarattığı baskı hesaba katıldığında iyi olduğunu kaydeden Kasparov, Gelfand'ın maçın sonlarına doğru işi daha ciddiye alarak oynayacağı tahmininde bulundu.

Maçta her iki tarafın da tökezleme ihtimali bulunduğuna işaret eden Kasparov, Gelfand'ın, daha önce birkaç kez benzer durumlarda baskıya boyun eğdiği bilinen Anand'ın maçın sonlarına doğru kafasının karışarak tökezleme şansının bulunduğunu hesap etmiş olması ihtimali üzerinde durdu.

Kasparov, son derece zorlu turnuvaları aşarak gelen Gelfand'ın, bu turnuvalarda üzerinde oluşan psikolojik baskıyla çok iyi başedebildiğini gözlemlediğini söyledi.
Maçın sonuna doğru oyuncuların psikolojisinin ön plana çıkacağını ifade eden Kasparov, bu yüzden daha önce böylesi psikolojik baskılarla başetmede sorunlar yaşayan Anand'ın maçın sonunda psikolojik açıdan Gelfand kadar istikrarlı olamayabileceği görüşünde olduğunu ifade etti.

Kasparov, “Gelfand'ın maçtaki şansının berabereler arttıkça yükseldiğini düşünüyorum. Anand'ın 7. oyunda mutlaka bir şey yapması lazım. Bence ilk 8 oyunun berabere bitmesi durumunda maç ilginç bir hale gelecek” dedi.
Maçın 6. oyununun hamleleri şöyle gelişti:
Beyaz: Gelfand - Siyah: Anand 1.d4 d5 2. c4 c6 3. Ac3 Af6 4. e3 e6 5. Af3 a6 6. Vc2 c5 7. cxd5 exd5 8. Fe2 Fe6 9. O-O Ac6 10. Kd1 cxd4 11. Axd4 Axd4 12. Kxd4 Fc5 13. Kd1 Ve7 14. Ff3 O-O 15. Axd5 Fxd5 16. Fxd5 Axd5 17. Kxd5 Kac8 18. Fd2 Fxe3 19. Fc3 Fb6 20. Vf5 Ve6 20. Vf5 Ve6 21. Vf3 f6 22. h4 Vc6 23. h5 Kfd8
24. Kxd8 Kxd8 25. Vxc6 bxc6 26. Ke1 Şf7 27. g4 * Fd4 28. Rc1 Bxc3 29. Rxc3 Rd4
1/2-1/2

Galibiyetin 1 puan, beraberliğin yarım puan olarak değerlendirildiği, 12 oyun üzerinden oynanan 2012 Dünya Satranç Şampiyonluğu Maçı'nda yarını dinlenerek geçirecek oyuncular, 7. oyunu 20 Mayıs'ta TSİ 14:00'te oynayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!