Santrançta şampiyon Moskova'da belli oluyor

Güncelleme Tarihi:

Santrançta şampiyon Moskovada belli oluyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2012 17:39

Satranç dünyasının en büyüğünü belirlemek amacıyla yapılacak 2012 Dünya Satranç Şampiyonluğu Maçı, Rusya'nın başkenti Moskova'da bugün düzenlenecek açılış töreninin ardından başlıyor.

Halen dünya şampiyonluğu unvanını elinde bulunduran Hintli Büyük Usta Viswanathan Anand, unvanını son derece zorlu turnuvaları başarıyla geçerek dünya şampiyonluğu için oynama hakkını kazanan Belarus doğumlu İsrailli Büyük Usta Boris Gelfand'a karşı korumaya çalışacak.

Moskova'da 11-30 Mayıs tarihlerinde, 12 oyun üzerinden yapılacak Anand-Gelfand maçı, Rusya'nın önemli sanat galerileri arasında yer alan Devlet Tretyakov Galerisi'nde yapılan açılış töreniyle başlayacak
Moskova'da 1856 yılından kurulmuş olan Devlet Tretyakov Galerisi'nde TSİ 18.00'de başlayacak açılış töreninde yapılan kurayla ilk oyuna beyazlarla başlayacak taraf belirlenecek ve ardından da yarın ilk karşılaşma oynanacak.

Toplam ödülün vergiler ve diğer kesintiler düşüldükten sonra 1 milyon avro olduğu maçta, kazanan ödül parasının yüzde 60'ını, kaybeden tarafsa yüzde 40'ını alacak. Maçta, oyuncuların her birine ilk 40 hamle için 120'şer dakika, sonraki 20 hamle için 60'ar dakika ve 61. hamleden itibaren 15'er dakika ve hamle başına 15 saniyelik düşünme süresinin verildiği klasik zaman kontrolü uygulanacak.

Maçta 12 oyunun ardından eşitlik bozulmadığı takdirde, aralarında hızlı satranç adı verilen her oyuncuya 25'er dakikalık düşünme süresinin verildiği ve buna ilaveten her hamleye 10 saniye eklenerek oynanan 4 karşılaşmalı bir eşitlik bozma maçının da bulunduğu, çeşitli zaman kontrollerinin uygulandığı ek maçlar yapılacak.

Eğer eşitlik bozma karşılaşmalarının ardından galip çıkarsa bu durumda kazanan oyuncu ödülün yüzde 55'ini kaybeden oyuncu da yüzde 45'ini alacak.

Anand ve Gelfand

11 Aralık 1969 doğumlu Anand ile 24 Haziran 1968 doğumlu Gelfand arasında bugüne kadar yapılan klasik zaman kontrolünün uygulandığı karşılaşmalardan 6'sını Anand, 5'ini Gelfand kazandı, 24 oyun ise berabere bitti.

Hızlı satrançta ise Anand'ın Gelfand'a karşı 8-1'lik bir üstünlüğü bulunuyor. İki oyuncu arasındaki hızlı satranç karşılaşmalarının 19'u ise beraberlikle sonuçlandı.
Anand 2007'de Meksika'nın başkenti Meksiko'da satranç dünyasını tek bir dünya şampiyonluğu unvanı altında birleştirmek amacıyla düzenlenen FIDE Dünya Satranç Şampiyonluğu Turnuvası'nı kazanarak dünya satranç şampiyonu oldu.

2008 yılında, satranç dünyasının efsanevi isimlerinden eski Dünya Satranç Şampiyonu Garri Kasparov'u yenerek Dünya Şampiyonluğunu kazanmış Vladimir Kramnik'e karşı başarıyla koruyan Anand, 2010 yılında yaptığı ikinci unvan maçında da Bulgar Büyük Usta Veselin Topalov'u yenilgiye uğratmasını bildi.

Gelfand ise çok zorlu turnuvaların ardından çeşitli kriterlere göre yapılan değerlendirmelerle belirlenen, dünyanın en kuvvetli 8 oyuncusu arasında Rusya'ya bağlı Tataristan Federasyonunun başkenti Kazan'da 2011 yılında yapılan Dünya Şampiyonluğu Adaylar Turnuvası'nı kazanarak Anand'a karşı oynama hakkını elde etti.

Tüm hayatı boyunca hiçbir satranç eğitmenine sahip olmadan sadece satranç kitapları ve dergileriyle kendini geliştiren bir oyuncu olan Anand'ın rakibi Gelfand ise dünya satrancında çok önemli bir yeri olan Sovyet ekolünden geliyor ve çok küçük yaşlardan beri Sovyet satrancının en önemli eğitmenleri ve antrenörleriyle birlikte çalışıyor.

Gelfand uluslararası usta unvanını elde etmeye gerek duymadan doğrudan büyük usta unvanını elde etme başarısını gösteren dünyadaki sayılı oyuncular arasında yer alıyor. Kasparov ile yaptığı dünya şampiyonluğu unvan maçlarıyla hafızalarda silinmez bir yer bırakan eski dünya şampiyonlarından Anatoli Karpov maç hakkında yaptığı değerlendirmede yaşları birbirine çok yakın olan iki oyuncu arasındaki güç farkının şimdi eskisine göre daha az olduğunu ifade etti.

Gelfand'ın satrançta daha yükseklere çıkmak ve dünya şampiyonu olmak arzusunun hala çok yüksek olduğuna dikkati çeken Karpov, Anand'ın ise ilk dünya şampiyonluğunu elde ettiği zamandaki keskinliğinin kaybolmuş olabileceğini ifade etti. Dünya şampiyonluğu maçlarında sinirlerin sağlam olmasının önemine işaret eden Karpov, bu tip maçlarda motivasyonun satrançla ilgili konulardan daha önemli olduğunun altını çizdi.
Kanaatine göre Gelfand'ın satranç çalışmalarında bilgisiyarlarla ilişkisinin Anand'a nazaran daha az olduğunu belirten Karpov, bu durumun hem artıları hem de eksilerinin bulunduğuna dikkati çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!