Güncelleme Tarihi:
Sarvan, Ataköy'deki Sheraton Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında, MHK'deki değişikliklerle ilgili bilgi verip, geçen sezonun kısa bir değerlendirmesini yaptı.
TFF ana statüsünde değişiklik olunca, MHK'nın da yeniden atanması gerektiğini belirten Oğuz Sarvan, “MHK yeniden atandı. TFF başkanının önerisi ve yönetiminin onayıyla MHK atanır. Sayın başkan birlikte çalışacağı MHK başkanı ile görüş alış verişinde bulunur. Bizim de kendisiyle görüşmemiz oldu. Tam bir uyum ve anlayış birliğimiz var. Benim kabul etmediğim veya onayım olmayan hiçbir arkadaşımız, bu kurulda ne görev yaptı ne de yapmaktadır” diye konuştu.
Sarvan, “Neden MHK'de 3 isim değişti” şeklindeki soru üzerine, “Bu atamayla geliyor. TFF başkanı bana 'Şu şu isimler tamam mı?' dedi, 'tamam' dedim. Benim için önemli olan, ekibin uyum içinde çalışmasıdır. Geçen dönemde de böyle oldu, bu dönem de böyle. Benim açımdan son derece uyumlu bir ekip” dedi.
“SELÇUK DERELİ VE CÜNEYT ÇAKIR ŞAMPİYONLAR LİGİ'NDE MAÇ YÖNETEBİLİR”
Oğuz Sarvan, göreve geldiklerinde UEFA hakem projesine dahil olmak için başvuru yaptıklarını, Haziran ayında UEFA Hakem Konvansiyonu'dan gelen mektupta, Futbol Federasyonu'nun UEFA Hakem Sözleşmesine kabul için tavsiye edildiğinin bildirildiğini, bu tavsiyenin 1-2 Ekim 2009'da onaylanacağının belirtildiğini kaydetti.
“Bu Türk hakemliğinde dönüm noktasıdır” diyen Sarvan, “Türk hakemliğinin Avrupalı olması için atılması gereken en temel adım buydu. Şimdi sistem kurulmuş oluyor” değerlendirmesini yaptı.
Sarvan, daha sonra UEFA Hakem Konvansiyonu hakkında bilgiler verip, konvansiyonun neler getirdiğini anlattı. Oğuz Sarvan, Hakem İşleri Müdürü Sürhat Müniroğlu'nun göreve başladığını, konvansiyonla birlikte mentörlük uygulaması, Herkes İçin Futbol (HİF) hakemliği, e-öğrenme ve her konuda hakemlik kurumuna istikrar geleceğini ve UEFA ile ilişkilerin gelişeceğini anlattı.
Aralık ayında UEFA hakem listelerinde değişiklik olacağını kaydeden Sarvan, “Selçuk Dereli ve Cüneyt Çakır umut ediyoruz, listeye girecekler ve önümüzdeki sezon Şampiyonlar Ligi grup maçlarında görev yapacaklar. Bu iki hakemimiz, UEFA Avrupa Ligi grup maçlarında 3'er tane maç yönetecekler. Performanslarında çok büyük bir olumsuzluk olmazsa Şampiyonlar Ligi'nde maç yönetme konusunda yolları açık olacak” diye konuştu.
Oğuz Sarvan, kendilerine Almanya'yı örnek aldıklarını, 4 yıl içinde Türkiye'deki hakemlerin yaş ortalamasının 38-39 olacağını, yaş ve deneyim olarak Almanya ile aynı seviyede olacaklarını anlattı.
“HAKEM KADROSUNA YENİ İLAVE YAPILMADI”
MHK Başkanı Sarvan, bu sezon Turkcell Süper Lig hakem kadrosuna aşağıdan kimseyi almadıklarını belirterek, “Bu listeye 10 arkadaşımız yeni girmişti. Bu sene performansı yüksek olmayanlar, önümüzdeki yıl değişir. Onların yerine klasman hakemlerinden başarılı olanlar gelir” dedi.
Klasmandaki 15 hakemi geçen sezon takip ettiklerini anlatan Sarvan, “Gördük ki orada takip ettiğimiz arkadaşlar, Süper Lig'de maç yöneten arkadaşlardan daha iyi değil. Biraz daha zamana ihtiyaçları var. Bu sene onlarla biraz daha özel ilgileneceğiz. Onların içinden üstün performans gösteren bir kaç tanesi Süper Lig'de yer alabilecek. Sistem bu, hakem bulunmuyor değil, hakem var” diye konuştu.
Sarvan, “Bazı hakemleri dışarda tutuyorsunuz, keyfi hareket ediyorsunuz” diye eleştiri aldıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti: “Bizim talimatlarımız çok karmaşık ve uzun. Hukuk Kurulu, UEFA'nın, İsviçre'nin ve Almanya'nın hakem talimatlarını tercüme ettirdi. Bunların hepsi daha sade ve daha kısa. Hepsinin ortak özelliği, 'Hiçbir hakem veya gözlemci bulunduğu klasmandan veya aldığı görevlerden dolayı itiraz hakkına sahip değildir' diyor. Buna hakem kurulu karar verir. Bizim de talimatlarımızda değişiklik olacak ve bu madde de gündeme gelecek. Mevcut talimatlarımız birtakım hukuki şeyler doğurduğu için biz de bu şekilde hareket ediyoruz. Yaptığımız doğru, bu yönde devam edecek. Talimatlarımızda bu yönde bir değişiklik olacak.”
“PARA İÇİN YAPILACAK BİR İŞ DEĞİL”
Oğuz Sarvan, 15 milyon TL bütçeleri olduğunu belirterek, “Bu paranın 12 milyon TL'si hakem ve gözlemcilerin giderleri, yol parası, onlara ödenen harcırahlar. Geri kalanın içinde eğitim parasıdır. Buradan sanki MHK 15 milyon TL'yi harcamış da hakem bulamamış gibi gösteriliyor. Ben başkan olarak kurul arkadaşlarımdan daha fazla ücret almıyorum. Ortalama bir Süper Lig hakeminden daha fazla değil benim aldığım ücret. Para için yapılacak bir iş değil” şeklinde konuştu.
GEÇEN SEZON DEĞERLENDİRMESİ
Sarvan, geçen sezon ligin ilk yarısında 4 hafta yoğun eleştiri aldıklarını, ikinci dönemde aldıkları tedbirlerle başarılı olduklarını söyledi.
Ligde son 10 hafta görevli hakemleri Silivri'de kampa aldıklarını kaydeden Sarvan, “Hakemlerin ortalaması 8.11'di. İkinci yarı sadece 1 hafta bu ortalamanın altına düşmüşüz. Bu uygulamanın faydalı olduğunu gördük” dedi.
Oğuz Sarvan, bu sezon öncesi de Silivri'de seminerlerin devam ettiğini, yeni sezonda da hafta sonu kamplarının süreceğini söyledi. Sarvan, seminerlere bayan hakemlerin de katıldığını söyledi.
Bir gazetecinin, “Van Belediyespor-Eyüpspor maçı sonrası hakemler 45 gün ceza aldı, ama klasman düşmedi. Bu konuda ne söyleyeceksiniz” sorusu üzerine Oğuz Sarvan, “Galip Bitigen'in oğlu arkadaşımız, kapalı tribündeydi, bir ceza almadı. Hakeme ve 4. hakeme ceza verildi. O da klasman düşmesini gerektirmiyor. Görev vermiyoruz. Bu bizim inisiyatifimizde olan bir şey” açıklamasını yaptı.
Sarvan, bir gazetecinin, “Hakemler yanlış rapor yazdıkları için ceza alır. Yunus Yıldırım, Sivasspor-Galatasaray maçından sonra yanlış rapor yazmış ve raporda daha sonra değişiklik yapmıştı, ama ceza almadı” demesi üzerine, “Bu kısmı bizi ilgilendirmiyor. Disiplin kurulu karar veriyor. Bu karar onların klasman düşmesini gerektirmiyor. 'Raporda bir hata varsa daha sonra bir ek rapor istenir. Bunlar olağan işler' dedim. 'Olay çarpıtması' diye bir şey yok” diye konuştu.
Oğuz Sarvan, en erken 2014 Dünya Kupası'nda Türk hakeminin olabileceğini de söyledi.
YABANCI HAKEM KONUSU
MHK Başkanı Oğuz Sarvan, bir kulüp başkanının yabancı hakem istemesiyle ilgili soru üzerine, 1960'lı yıllarda bunun denendiğini, çok faydası olmadığının görüldüğünü anlattı.
Sarvan, Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelerin, orta Avrupa'dan hakem getirdiğini, ancak bunun kendi ülkelerinde hakemliğin gelişmesini olumsuz etkilediğini söyledi.
“AYRIMCILIK YAPMIYORUZ”
Oğuz Sarvan, bir gazetecinin, Trabzon'daki eşcinsel hakemin durumu ve Silivri'deki kampta bu yönde bir soruşturmanın yapılıp yapılmadığıyla ilgili sorusunu ise şöyle yanıtladı:
“Biz burada ayrımcılık yapmıyoruz. Kriterlerden bir tanesi 2 sene üst üste hakemlik yapmak. Bu arkadaşımız, 1 sene önce vize yaptırmamış. Hakemliğe ara vermiş ve Trabzon'da ilk 3'e girememiş. Kendisine hakemlik hakkının saklı olduğunu belirterek, 'İstediğin bir ilde sınava, fiziksel testlere gir ve hakemliğin devam etsin' dedik. Silivri'de böyle bir araştırma ve ayrımcılık yok.”
Sarvan, en başarılı oldukları ligin Bank Asya 1. Ligi olduğunu, oradaki hakemlerin daha iyi bir performansla Süper Lig'e çıkabileceklerini söyledi.
Hakem sayısının bundan fazla olmayacağını belirten Sarvan, “Önümüzdeki sene gözlemcilerin sayısı da azalacak. Şu anda gözlemci sayısında fazlalık var. Bundan sonra da çok fazla değişiklik olmayacak” dedi.
“ALT KOMİSYONLARA İKİ TANE İLAVE EDİLDİ”
Oğuz Sarvan, yeni dönemde, Hakem Atama Alt Komisyonu (HAAK) ile Eğitim ve Planlama Alt Komisyonu'na (EPAK), UEFA'nın hakem konvansiyonu çerçevesinde Mentör ve Yetenekli Hakem Alt Komisyonu (MYHAK) ve Gözlemci Atama Alt Komisyonu'nun (GAAK) ilave edildiğini açıkladı.
Sarvan, MHK üyelerinin görev dağılımını da şöyle açıkladı:
Yüksel Okçuoğlu: Başkan Vekili ve HAAK Başkanı
Zihni Aksoy: EPAK Başkanı
Turgay Güdü: EPAK Üyesi
Galip Bitigen: EPAK Üyesi, Bayan Futbolu, Futsal ve Plaj Futbolu Sorumlusu
Ünsal Çimen: MYHAK Başkanı, Hakem Bulma ve Tutma Sorumlusu
Yeni üyeler:
Seyfi Gözaydın: HAAK Üyesi
Sadettin Güler: GAAK Başkanı
Hamza Işın: GAAK ve EPAK üyesi
Sarvan, konuşmasının sonunda toplantıda yer alan MHK üyeleriyle birlikte fotoğraf çektirdi.