A.A.
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2013 15:29
Güreşin 2020 Olimpiyatları'nda yer alacak ana spor dalları arasından çıkarılması kararına, şampiyonluklar elde etmiş sporculardan tepki geldi.
1951'de Mısır'da yapılan Akdeniz Oyunları ve 1952 Helsinki Olimpiyatları'nda altın, 1954'te Japonya'nın başkenti Tokyo'da düzenlenen Dünya Güreş Şampiyonası'nda gümüş madalya kazanan Bayram Şit, kararı öğrendiği gün “sinirinden” uyuyamadığını belirterek, “Çok üzüldüm. Güreş, ülkeler arasında silahsız bir harp gibidir” dedi.
Güreşi oyunlardan çıkarmaya teşebbüs etmenin bile üzücü olduğunu vurgulayan Bayram Şit, “Karar dopingle ilgiliyse başka branşlarda da yapılıyor. Seyircisi kalmadı deniliyor. İran, Rusya, Bulgaristan ve Türkiye gibi ülkelerde güreşe çok önem verilir. Bu ülkelerin karşı çıkması sonucu, alınan karardan vazgeçileceğini ümit ediyorum” diye konuştu.
Salih Bora: “Saçma bir karar”
1984 Los Angeles Olimpiyatları'nda 4. olan Avrupa ikincisi Salih Bora da kararı “saçma” diye nitelendirerek, güreşin olimpiyat oyunlarının ortaya çıkışından beri var olduğunun altını çizdi.
Kararın, güreşin tamamen olimpiyat programından çıkarılmasından ziyade, bu dalda verilen madalya sayısının (18) düşürülmesi için alındığı düşüncesinde olduğunu ifade eden Bora, konunun daha önce de gündeme geldiğini, ancak uluslararası güreş camiasının karşı çıkması sonucu geri adım atıldığını hatırlattı. Kararla yine aynı şeyin yapılmaya çalışıldığını kaydeden Bora, başka branşlardan yapılan baskılar nedeniyle “kaldıracağız” denilerek, güreşin, daha az madalya ya da sıklete razı edilmeye çalışıldığını savundu.
Serhat Karadağ: “Güreşsiz olimpiyat olmaz”
Milli mayoyu 70 kez giyen, 1983 Akdeniz Oyunları şampiyonu ve 1983 Avrupa üçüncüsü Serhat Karadağ ise güreşin oyunlardan çıkarılması gibi bir durumun söz konusu olamayacağını ifade etti.
Güreş Milli Takımı'nda bir dönem antrenör olarak da görev yapan Karadağ, oyunların başladığından beri ana branşlardan biri olan güreşsiz olimpiyatların yapılamayacağını dile getirdi.
Karadağ, FILA ve dünya güreşinde önemli role sahip Türkiye'nin tepkileri sonucunda karardan dönülebileceğini kaydetti.
Ahmet Taşçı: “Kararı duyunca şok oldum”
Kırkpınar'da 9 kez başpehlivanlık kazanan Ahmet Taşçı da kararı öğrendiğinde “şok” olduğunu fakat güreşin olimpiyatlardan çıkarılamayacağını düşündüğünü söyledi.
Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği'nin (FILA) bugüne kadar yaptığı kural değişiklikleriyle güreşi seyredilmez hale getirdiğini ileri süren Taşçı, “FILA'nın kararları sonrası bu hale gelen güreş için, 'seyircisi kalmadı, doping var' gibi değerlendirmeler yapılıyor. İnsanlar güzel şeyler, mücadele izlemek ister. FILA, 2020'ye kadar, daha önce yaptığı değişiklikleri gözden geçirecektir” dedi.
Güreşin sadece Türkler'in değil, tüm dünya milletlerinin ata sporu olduğunu dile getiren Taşçı, sözlerini şöyle tamamladı:
“Güreş, atletizm gibi branşları çıkardıktan sonra zaten olimpiyatların özü kalmaz. Oyunlarının ana sporlarından biri güreştir. Kararın uygulanmayacağını düşünüyorum. Oyunlara 8 yıl kadar bir zaman var. Bu sürede FILA, müsabakalarda seyir zevkini artıracak kararlar alacaktır ve bu üzücü karardan vazgeçilecektir.”