Güncelleme Tarihi:
2008 yılında Gazi, 2010 yılında Cumhurbaşkanlığı Kupası koşularının şampiyonu olan, Dubai yarışlarında Türkiye'yi başarıyla temsil eden Pan River'in kardeşleri ve kız kardeşinin yavruları da, yarışlar için harada gün sayıyor.
Yarış atları yetiştirilen Panlı köyündeki çiftliğin sahibi ve Karsu Tekstil A.Ş'nin Genel Müdürü işadamı Nevzat Seyok, AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Seyok, Panlı köyündeki çiftlikten başka, Karsu Tekstil'in Kayseri girişindeki yerleşkesi yanında bulunan ve kayınbabası Faruk Molu'ya ait çiftlikte de yarış atları yetiştirdiklerini bildirdi.
Seyok, Panlı köyünün de içinde bulunduğu Uzunyayla bölgesinde uzun yıllar at yetiştirildiğini, ancak daha sonra atçılığın unutulduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
“Bu bölge, at yetiştiriciliğinde çok önemli bir yere sahip. Zamanında Osmanlı ordusunun atları da burada yetiştirilmiş. Hatta 1940'lı yıllarda dönemin Kayseri ve Sivas valilerinin de katıldığı At Güzellik Yarışmaları bile düzenlendi. Yöreye has safkan atlar da yetiştiriliyordu. Kayseri ve Uzunyayla'nın da içinde bulunduğu Kapadokya'nın anlamı 'Güzel Atlar Diyarı'dır. Bu nedenle atçılık için bölgemiz çok önemli, burada eskiden beri güzel atlar yetiştiriliyor. Bunu ispatladık da.
Ülkemizdeki atçılığın şu anki durumu iyi sayılır. Daha da iyi olacak. Attan aldığımızı atlara yatırıyoruz. Şu an 5 atımız koşuyor, 5 atımız da koşuya hazırlanıyor. Biz safkan İngiliz atları yetiştiriyoruz. Bu konuda uzmanlaşmak istiyoruz.”
“ATÇILIĞI HOBİ OLARAK GÖRÜYORUZ”
Yarış atı yetiştiriciliğini hobi olarak gördüklerini dile getiren Seyok, “Atçılığa hobi olarak bakmak, kazancını ise hobinin artısı olarak düşünmek lazım. 10 yıldır yarış atı yetiştiriyoruz. Şimdiye kadar 30'a yakın at yetiştirdik. Bu atlarımız, ulusal ve uluslararası yarışlara katılıyorlar. Atlarımızın en şöhretlisi olan Pan River, şimdiye kadar 3 milyon lira kazandırdı” dedi.
Seyok, 70 dönüm arazi üzerine kurulu olan ve 5 padok ile 1 lonj padoğunun bulunduğu Panköy Harası'nda, şu an 7 kısrak ve 2010 doğumlu 5 tayın yarış eğitimlerinin sürdüğünü anlatarak, “Bu taylarımızın bir kısmını satıyoruz, bir kısmını da kendimiz koşturuyoruz. Hatta önümüzdeki tay satışlarına da katılacağız. Başarılı atımız Pan River'in öz kardeşi King River da 2009 yılında doğdu. Onun da ilk koşu eğitimini burada verdik ve mayıs ayından itibaren yarışlara katılacak” bilgisini verdi.
At yarışı dünyasının başarılı siması Pan River'in kardeşi King River'in da ağabeyi gibi başarılı yarışlar çıkaracağına inandıklarını ifade eden Seyok, “King River da ağabeyi gibi safkan İngiliz ve çok güzel bir eşkale sahip. Önümüzdeki yarışlarda adından epeyce bahsettireceğini tahmin ediyoruz” dedi.
YENİ PAN RİVER'LAR BURADA YETİŞİYOR
Panlı Köyündeki Panköy Harası'nın sorumlusu Şaban Tetik de, Amerika orijinli Red Bishop ile safkan İngiliz Wanganui River'in yavrusu olan Pan River'in da çiftlikte doğduğunu ve ilk çalışmalarını burada yaptığını söyledi.
Pan River'in gösterdiği başarıyı, çiftlikte yetişen yeni taylardan da beklediklerini ifade eden Tetik, şunları anlattı:
“Taylar burada dünyaya geldikten sonra 16-17 ay boyunca eğitim alıyorlar. Taylara eyer takımı, eyerli koşu eğitimi veriyoruz. Buradaki eğitimlerini tamamlayan tayları, İstanbul, İzmir ve Adana'ya gönderiyoruz. Burada da belli bir süre eğitim alan ve koşuya hazırlanan atlarımız, yarışlara katılıyorlar. Yaklaşık 2 sene önce doğan ve buradaki eğitimlerini tamamlayarak İstanbul'a, Adana'ya gönderdiğimiz taylarımızın, oradaki eğitimleri de tamamlandı ve yarışlar için gün sayıyorlar. Bu taylarımızdan biri de Pan River'in kardeşi King River. O taylarımızdan ve burada yetiştirdiğimiz diğer taylarımızdan da Pan River gibi başarılar, şampiyonluklar bekliyoruz.”
Panköy'de yetişen şampiyon Pan River'in annesi Wanganui River ile kız kardeşi Volda River'in de çiftlikte damızlık olarak kullanıldığını bildiren Tetik, “Şampiyonluk beklediğimiz taylarımızı doğuracak damızlık atlarımıza gözümüz gibi bakıyoruz. Koşuları, beslenmeleri, bulundukları ortamın ısısı gibi her şey kontrol altında tutuluyor” dedi.
Tetik, yetiştirdikleri tayların yarıştıklarında ve hele derece yaptıklarında çok sevindiklerini de dile getirerek, “Atlarımız yarışlarda başarılı olunca bizler de tarif edilmez sevinç yaşıyoruz, onlarla gurur duyuyoruz. Sanki çocuklarımız önemli bir başarı elde etmiş gibi hissediyoruz. O anki sevincimiz, asla tarif edilemez” diye konuştu.