Güncelleme Tarihi:
Sinan Şamil Sam, ne zaman bırakacağına boks sporunun karar vereceğini ifade ederek, “Yaşım 33-34, boksta son virajdayım. Maksimum 2-3 sene daha boks yapacağım. Tam olarak ne zaman bırakacağıma ben karar veremiyorum, ona boks karar verir” dedi.
Elinden geldiğince biraz daha boks yapmaya çalışacağını vurgulayan Sam, “Boks stili olarak fazla yumruk alan, hırpalanan biriyim. Ne kadar uzun sürer bilmiyorum. Bunu zaman gösterecek. Ben Türkiye'de boksta bir lokomotifim. 'En başarılıyım' demiyorum, ama halk beni sevdi. Şimdiye kadar ne bir sansasyon, ne de kötü bir haberim çıktı. Elimden geldiğince biraz daha boks yapıp, en azından Türkiye'de profesyonel boks rayına oturduktan sonra 'Hadi bana eyvallah' diyeceğim. Ondan sonra antrenörlük veya menajerlik yapabilirim” diye konuştu.
“11-12 TANE ATIM VAR, 15 AİLEYE BAKIYORUM”
Amatör boksta dünya şampiyonu olduktan sonra, profesyonel boks Türkiye'de olmadığı için Almanya'ya gittiğini anlatan Sinan Şamil Sam, “Şimdi Türkiye'de de profesyonel boks, resmi olarak yapılabiliyor. Artık Türkiye'de maç organize edeceğimiz zaman ne Almanya, ne de başka bir ülkeye 'Sizin federasyonunuz bize destek versin, Türkiye'de maç yapalım” demeyeceğiz. Kendi federasyonumuzla yapacağız” dedi.
Profesyonel boksta kazandığını yarış atlarına yatırdığı gerekçesiyle kendisini eleştirenler olduğunu kaydeden Sinan Şamil Sam, “11-12 tane yarış atım var. Geçen sene şanssızlık yaşadık, çoğu sakatlandı. Millet 'Sen aptal mısın. Kanınla kazandığın parayı hep atlara yatırıyorsun' diyorlar. Ben de diyorum ki, benim yanımda 15 tane insan çalışıyor. Ben 15 tane aileye bakıyorum. Onların mutluluğu bana yeter. Profesyonel boksta da masör, malzemeci olacak, salon kurulacak, orada çalışan insanlar olacak. Birçok insana iş imkanı sağlayacağımız için çok mutluyum” şeklinde konuştu.
“AMATÖR BOKSÖRLERDE BİR YARIŞ BAŞLAYACAK”
Sinan Şamil Sam, Türkiye'ye profesyonel boksun gelişiyle birlikte, amatör boksörlerin Avrupa ve dünya şampiyonaları veya olimpiyatlarda başarılı olup, profesyonel olabilmek için birbirleriyle yarışacağını kaydetti.
Boksörlerin profesyonel olduktan sonra iyi para kazanabildiklerini vurgulayan Sam, şöyle devam etti:
“Amatör boksör, profesyonel olmak istediği zaman 'Ne yaptın, başarın ne?' diyeceksiniz. Eğer 15 maç yapmış ve başarısı yoksa, 'Ha, tamam... Sana 10 lira veriyorum' diyeceksiniz, ama Avrupa ve Dünya şampiyonu bir boksör profesyonel olmak istediğinde 'Sana 100 lira veriyorum' diyeceksiniz. Boksörler amatör boksta şampiyon olabilmek için birbirleriyle yarışacaktır. Profesyonel boksta fazla para var, hayatınızı kazanıyorsunuz. Amatör boksör 'Avrupa ve Dünya şampiyonu olursam, profesyonel boksta daha iyi kazanırım' diyecek. 'Ben de Sinan gibi olayım, ben de çok para kazanayım' diye istek duyacaklar. Bunun için de, affedersiniz 'eşek gibi' çalışmalı, amatörde güzel bir yere geldikten sonra başlamalılar. Bu kadar basit. Amatördeyim, gidip profesyonel olayım dersen, kafanı koparırlar, yerlerde sürünürsün, basit bir adam olursun. Dayağı yiye yiye oturursun, ama amatörde başarılı olursan, profesyonellike iyi bir yerde başlarsın.”
“KİCK-BOKS'TA SAĞLIK ŞARTLARI ZAYIF, OLİMPİK DEĞİLLER”
“Boğazın Boğası” lakaplı Sam, profesyonel boksun Türkiye'ye gelmesiyle birlikte her şeyin daha düzenli olacağını belirterek, “Profesyonel boksun organizasyonları, geceleri federasyona bağlı olacağı için herkesin kafasına göre gece yapma şansı da olmayacak. Maça çıkacak boksör daha önce sağlık kontrolünden geçecek, orada doktor olacak. Bunu yaptığınız zaman adam gibi bir organizasyon olacak. Bu olmazsa kimin kimle döğüştüğü belli olmaz.”
Sinan Şamil Sam, son zamanlarda yapılan kick-boks müsabakalarında aynı sporcunun haftada 2 maç yapmasına şaşırdığını ifade ederek, “Ben 3 ay antrenmandan sonra maça çıkıyorum. Maçtan sonra dipsiz bir kuyuya düşüyorum, 1-2 hafta kendime gelemiyorum. Ama onlar haftada 2 maç yapıyor. Bu kısacası ayağa düşmedir. Biz boksun ayağa düşmesini engellemeyi düşünüyoruz. Uluslararası Olimpiyat Komitesi kick-boks için 'spor değil' diyorsa, bizim bunun aksini söylememiz çok komik olur. Onlar daha farklı boyutta. Sağlık şartları zayıf, olimpik değiller. Binlerce federasyonu var. Bizim boksumuz Muhammed Ali, Mike Tyson, Cemal Kamacı ve Celal Sandal'ların yaptığı asil bir spor” diye konuştu.
“ATAGÜN'ÜN KARARINA SAYGI DUYUYORUM”
Sinan Şamil Sam, 2004 Atina Olimpiyat Oyunları'nda gümüş madalya kazanan Atagün Yalçınkaya'nın, 2008 Pekin Olimpiyatları öncesinde profesyonel olmasıyla ilgili olarak, “Atagün'ün kararına saygı duyuyorum” dedi.
Atagün'ün olimpiyatlarda madalya aldığını vurgulayan Sinan, “Bir boksör olimpiyat ikincisi olmuşsa, bence yapabileceğinin en iyisini yapmıştır. Bu bir şanstır, yarın olimpiyatta onun kolunun kırılmayacağını kimse garanti edemez. O şimdi bir şans yakaladı. Ben de dünya şampiyonu oldum ve iyi bir yerde profesyonel boksa başlangıç yaptım. Bu bir kumardır. Atagün o kumarı oynamak istemedi. Buna saygı duyarım. Ben de istemedim, ben de aynısını yaptım” şeklinde konuştu.
Türk boksunun şu anda başarılı bir dönem geçirmediğini kaydeden Sinan Şamil Sam, “Şu anda boksta Türkiye başarısız, ben de kabul ediyorum. Ama başarı dönem dönem gelir ve gider. İlk olimpiyat madalyalarını Turgut Aykaç ve Eyüp Can alıyor, sonra 20 sene madalya yok. 20 sene sonra Atagün Yalçınkaya ve Malik Beyleroğlu madalyalar alıyor. Boksta başarı dönem dönem gelir ve gider. Sinan Şamil Sam bir dönem Avrupa ve Dünya şampiyonu oluyor, Sinan gidiyor ve 'Yerine ağır sıklet yok' diyorlar. Tabii ki olmaz. Çünkü Sinan olduğu zaman alttan gelen herkesi eziyor. Boksta böyledir. Biraz zaman lazım” diyerek sözlerini tamamladı.