Güncelleme Tarihi:
İstanbul Life dergisi Nisan sayısında, İstanbul'un hiçbir lüksü olmayan küçük lokantalarına yer vermiş. Biz de bunların bir kısmını duyuralım dedik. Bu lokantaların ortak özelliği, yiyeceklerinin lezzeti. İstanbul Life, bir de slogan uyarlamış onlar için: İmaj hiçbir şeydir, lezzet her şey... Yazı Nilüfer Oktay'dan, fotoğraflar Hakan Ezilmez'den, eh gidip tadına bakmak da sizden...
Asmaaltı
İki asmaaltı var; biri Kazasker'de, diğeri Selamiçeşme'de. Sahipleri ve ahçısı Adanalı. Dolayısıyla Adana'nın bütün meşhur yemekleri mönüde mevcut. En çok rağbet gören Adana kebap. Kendilerinin de dediği gibi ‘‘dört dörtlük lükse sahip değiller’’. Ama kebaplarının lezzeti imajı solluyor. Müşterileri genelde her yaştan, orta ve ortanın üstü sınıftan. Alkollü içki servisi yok. Sevenlerine şalgam önerilir. Her hafta Adana'dan özel olarak getiriliyor. Asmaaltı'nın fiyatları da görüntüsü gibi mütevazı. Adana ve kanat 1 milyon 250, içli köftenin tanesi (haşlama) 500, çiğ köfte (porsiyon) 750, ezme salata 500, ayran ve şalgam (sürahisi) 1 milyon 200 bin lira. Asmaaltı her gün 12.00-23.00 arası açık. Kredi kartları ve yemek çekleri kabul ediliyor.
Mustafa Mazhar Bey Cad. 1/1, Selamiçeşme. Tel: (0216) 385 92 58 - 302 65 95
Yaşar Kemal, Demet Akbağ, Yılmaz Erdoğan, Cem Yılmaz, Süleyman Seba, Tarık Akan... Beşiktaş Balık Lokantası'na gelen ünlülerin hepsini yazmnak mümkün değil. Giderseniz duvarlardaki fotoğrafları göreceksiniz zaten. 35 yıldır Beşiktaş'ta. Lüks değil. Toplam 10 masa var. Spesiyaller hamsi köfte, hamsi kapama, karides güveç. Haydari, pilaki, beyaz peynir, sigara böreği gibi bilumum mezeler mevcut. Ve tabii mevsimine göre balık alternatifleri. Haftanın her günü 12.00'den gece 24.00'e kadar açık. Hafta sonları rezervasyon yaptırmakta yarar var. Fiyatlara gelince: Mezeler 500, hamsi köfte 1 milyon, hamsi kapama 1 milyon 500, büyük rakı 2 milyon 500, Çankaya 2 milyon 500, bira 500 bin lira.
Balık Pazarı, 62, Beşiktaş. Tel: (0212) 261 31 94
Lades Restaurant
Soldaki Lades'e ‘‘parasız’’ öğrencilik günlerinde gidilir. Sağdakine çalışmaya başlayınca. Anlatacağımız sağ koldaki. Lades'te salı su böreği günü, cuma tatar. Pazartesi ve perşembe döner var. Çarşambaları ise yufkalı acem pilavı. Kuzu tandır, mantarlı biftek, tavuklu kanarya kebabı, hünkar beğendi, elbasan tava ve mevsimine göre taze sebze seçenekleri Lades'in listesinde her daim bulunan yemekler. Komposto ve turşuyla servis edilen karışık salata Lades sofrasının diğer güzellikleri. Pazar hariç her gün 11.00'den 21.30'a kadar açık. Kuzu tandır 1 milyon 500, mantarlı biftek 1 milyon 600, tas kebap ve patlıcan kebap 1 milyon 300, taze fasulye 700, su böreği 400, komposto ve salata 400 bin lira.
Sadri Alışık Sok. 14, Beyoğlu. Tel: (0212) 251 32 03
Meşhur Kanatçı Haydar'ın Yeri
‘‘İçmesini biliyorsan iç, ilham alsınlar, içmesini bilmiyorsan otur dinle, efendi sansınlar.’’ Meşhur Kanatçı Haydar'da böyle yazıyor. Mahmutbey yolu üzerinde. Ama Anadolu yakasından da müşterisi var, Sarıyer'den de. İki katlı bir mekan. Alt kat ‘‘baylara mahsus’’. Üst kat aile salonu. Adından da belli, spesiyali kanat. Sırrı verilmeyen sosla hazırlanan tavuk kanadı. Yanında su katılmadan kıvamını bulan cacık. Bir de çoban salata. Alkol takviyesi rakı, bira, şarap, cin, viskiyle. Ne dilerseniz. Ama yemek siparişi vermeyene içki yok. Köfte ızgara, kanadın alternatifi. Yemeğin sonundaki meyve şirketten. Fiyatlar şöyle: Kanat 800, cacık ve çoban salata 250, bira 500, 70'lik rakı 2 milyon 200 bin lira. Her gün 12.00'den 02.00'ye kadar açık. Kredi kartları geçerli.
Mahmutbey Cad. 371 (Gelişim Hastanesi yanı), Bahçelievler. Tel: (0212) 550 51 30