Güncelleme Tarihi:
Daha sonra bu teknolojinin, İspanya, Almanya, Fransa ve İtalya’da da yaygınlaşması bekleniyor.
VE çok tartışılan gol teknolojisi resmi olarak hayata geçiyor. 2010 Dünya Kupası’nda İngiltere-Almanya maçında Lampard’ın attığı şutun çizgiyi geçmesine rağmen gol olarak geçerlilik kazanmaması milat olmuş, FIFA’yı harekete geçmişti. Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği, Hawk-Eye (Şahin Gözü) sistemiyle ilgili denemelerin ardından, bu teknolojinin yeşil sahalarda uygulanmasını onaylamıştı.
İLK DURAK PREMIER LİG OLACAK
ŞAHİN gözü sistemini ilk kez kullanacak olan İngiltere Premier Lig yetkilileri, yayınların izlenme oranlarında da büyük bir artış bekliyor. Premier Lig’in ardından 2014 Dünya Kupası’nda kullanılacak olan sistemin daha sonraki dönemde İspanya, İtalya, Fransa ve Almanya’ya da hayata geçirilmesi bekleniyor.
Şahin Gözü, ilk olarak İngiltere alt liglerinden Eastleigh ve AFC Totton takımları arasında 2012 Nisan ayında oynanan kupa finalinde test edilmişti.
CÜNEYT ÇAKIR TARİHE GEÇTİ
2012 senesinin Aralık ayında, FIFA Dünya Kulüpler Kupası çeyrek final karşılaşmasında, Meksika temsilcisi Monterrey, Güney Kore’nin Ulsan Hyundai takımını 3-1 yenerken, karşılaşmada ‘Şahin Gözü’ sistemi de kullanıldı.
Karşılaşmayı yöneten FIFA kokartlı hakemimiz Cüneyt Çakır, topun çizgiyi geçip geçmediğini gösteren Şahin Gözü teknolojisini kullanan ilk Türk hakem oldu. Çakır, karşılaşma öncesi de saat ve top arasındaki senkronu da test etmeyi ihmal etmedi.
Top, gol çizgisini geçtiği anda hakemin kolundaki titreşimli alıcıda ‘Gol’ yazıyor ve titreşim oluşuyor.
Stadyumun belirli yerlerine yerleştirilen çok sayıda kamera, topun çizgiyi geçtiğini görüyor.