A.A.
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2012 11:10
Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 240 bin metrekarelik alanda kurulu bulunan Cemiloğlu Harası, içindeki 15 çim padok, 3 kum padok, atlar için yüzme havuzu, solaryum odası ve muayenehanesi ile Türkiye'nin at yetiştiriciliği yapılan en büyük haralarından biri olarak dikkati çekiyor.
Türkiye'de, şahıslara ait haralar ile Türkiye Jokey Kulübü'ne (TJK) bağlı pansiyon ve haralarda, modern koşullarda yetiştirilen yarış atları, solaryumundan, havuzlarına, yürüyüş parkurlarından doğumhanelerine kadar her türlü konfora sahip bulunuyor. Yarış atları buralarda özel şekilde yetiştirilerek hipodromlardaki yerlerini alıyor.
Sarılar Köyü yolunda bulunan haranın sahibi Baran Cemiloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 yıl önce yapımına başladıkları haradaki tüm birimlerde izolasyon ve ısıtma sisteminin mevcut olduğunu söyledi.
Cemiloğlu, harada, çeşitli büyüklükte 15 çim padok, 3 kum padok ile atlar için yüzme havuzu, yine atlar için solaryum odası, 2 adet doğumhane, muayenehane, sıfat yeri, Horse-pen (at kümesi), Horse-walker (at yürüteci), müze, seyisler için 20 kişilik lojman, yemekhane ve çamaşırhane, hasta atlar için tecrit odası, yem deposu, 12 bin balyalık saman deposu, saman ve çöp yakma fırını gibi birimlerin bulunduğunu ifade etti.
Harada, ABD ve İrlanda standartları
Hobi olarak başladığı at yetiştiriciliğini profesyonel olarak sürdürdüğünü ifade eden Cemiloğlu, haranın, bir benzerinin Türkiye'de olmadığını ileri sürdü.
İngiltere'deki öğrencilik yıllarında at yarışına merak saldığını bunun sonucunda da at yarışlarına, haralara gittiğini vurgulayan Cemiloğlu, şöyle devam etti:
“Türkiye'ye döndükten sonra da, bir arkadaşımla İngiltere'den at alarak yarışlara katıldık. At iyi koştu. Biz de, tüm atlar bunun gibi iyi koşacak dedik. At sayısı böylece arttı ve yer yapma gereği duyduk. Sonunda çiftliği kurarak yatırım yaptık.
Bu çiftliğin standartları Türkiye'deki çiftliklerin çok üstünde. Bu standartlardaki çiftlikler İrlanda ve ABD'de mevcut. Fakat, İrlanda ve ABD'de araziler 10 bin, 15 bin dekar alan üzerine kurulu. Biz de 250 dekar arazi üzerine kurulu. Onun da bir hesaplaması var. Bu oran, bir çiftlikte kısrak başı 10 dekar olarak ölçülüyor. Örneğin, bir çiftlikte 60 at varsa, 600 dekar alan olması iyidir.”
Baran Cemiloğlu, harasında 10 bin ila 300 bin avro arasında değişen fiyatlarda kısrakların bulunduğunu belirterek, anne ve babası şampiyon olan bir tayın kendisinin de şampiyon olma olasılığının çok yüksek olduğunu bildirdi.
Cemiloğlu, “Çiftlikte gebe kısrakları, Türkiye Jokey Kulübü'nün haralarına getiriyoruz. Burada da, jokey kulübünün dünya çapında almış olduğu 5-10 milyon dolarlık aygırlar mevcut. Bu aygırlardan her yıl 22 civarında yavru alıyoruz. Bunlardan yarısını satıyoruz. Geriye kalanlarını da koşulara gönderiyoruz. Aralarından çok iyi atlar da çıkıyor. Anne şampiyon, baba şampiyon olduğu zaman yavrusunun da şampiyon olma olasılığı çok yükseliyor. Türkiye Jokey Kulübü'nün veterinerlerinden uzman bir ekip, ayda bir kez gelip kontrollerini yapıyor” şeklinde konuştu.
“Arap atı artık koşulmuyor”
Türkiye'de at satmanın kolay bir iş olmadığını anlatan Cemiloğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Türkiye'de at satmak kolay değil. Parası olan yurt dışından at alıyor. Türkiye, atçılıkta, dünyada 5. veya 6. sıralarda. ABD, İrlanda, İngiltere, İtalya başı çeken ülkeler. Bu ülkelerin hiç birinde Arap atı koşulmuyor. Dünyada Arap atı yarışı diye bir yarış kalmadı. Sadece, Birleşik Arap Emirlikleri'nde ve birkaç ülkede Arap atı koşuluyor. Örneğin, İngiliz atının yarış ödülü 8 milyon dolarken Arap atı yarışlarının ödülü en fazla 400 bin dolar. Arap yarım adasında da artık Arap atı yarışları azalıyor. Türkiye'de İngiliz atı yarışları yüzde 55, Arap atı yarışları yüzde 45 koşuluyor. Neredeyse yarı yarıya. İkramiye de yarı yarıya oluyor. Arap atı, İngiliz'e göre yüzde 15 daha yavaş koşar.”
Cemiloğlu'nun başarıları
Cemiloğlu, kendi çiftliğinde yetiştirdiği atların önemli başarılara imza attığını belirterek, çiftliğinde 60 adet at bulunduğunu bildirdi.
Yarışlarda atların doping kontrollerinin sıkı şekilde yapıldığına da dikkat çeken Cemiloğlu, şunları kaydetti:
“Tıp o kadar ilerledi ki, ata aspirin versen ortaya çıkıyor. Ata doping, ağrı kesici gibi olaylar eskidenmiş. Şimdi öyle bir durum söz konusu olamıyor. En küçük madde bile çıkıyor. Açık yarışlarda ilk dört attan numune alıyorlar. Normal yarışlarda ise ilk iki attan numune alıyorlar. Ünlü Arap atlarından İzbatur, Kafkas Bey, Emir Bey, Anadolu Ateşi, şu anda koşan Sil Süpür bizim atlarımız. Bugüne kadar toplam 41 kupa kazandık.”
Öte yandan Cemiloğlu, 27. Cumhuriyet Kupası Koşusu'nu Jokey Halis Karataş'ın bindiği İzbatur isimli atıyla kazanmasının ve kupayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den almasının, unutamadığı anıları arasında olduğunu ifade etti.
Cemiloğlu'nun Cemboy isimli atıyla, 2008 yılında Anadolu Ajansı Koşusu'nu kazanarak aldığı kupa da haranın müzesinde sergileniyor.
Bunun yanında Cemiloğlu, 2007 yılında İstiklal Kupası'nı, 2008 yılında Veliefendi Kupası'nı yine İzbatur isimli atıyla kazandığını sözlerine ekledi.