Güncelleme Tarihi:
Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Side Turizm Bölgesi'nde Spor Toto Süper Lig ile dünyaca ünlü kulüplerin altyapı takımlarının katılımıyla devam eden 5. Uluslararası Vodafone Kupası kapsamında oynanacak All-star maçı öncesinde basın toplantısı düzenlendi.
ETKİNLİKTEN KARELER - Süleyman ARAT'ın objektifinden
Sensimar Side Resort Spa'daki toplantıya Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, A Milli Takım, Bursaspor'un eski teknik direktörü Sepp Piontek, antrenörlük hayatına İspanya'da devam eden eski milli futbolcu Nihat Kahveci ve turnuva koordinatörü Kenan Öner katıldı.
Basın toplantısında organizasyon ve Türk futbolunun bugünkü durumu hakkında açıklamalar yapan Nihat Kahveci, 5. Uluslararası Vodafone Kupası'nın her geçen sene daha da çok ses getirdiğini anlatarak, "Büyük takımların altyapı ekipleri buraya gelip, ülkemizin tanıtımına katkıda bulunuyorlar. Bu sene de hedef, çocukların özel bir günde mutlu olmaları ve büyüdüklerinde böyle bir günü unutmamalarıdır" dedi.
Türkiye'de çok kaliteli genç futbolcuların olduğuna vurgu yapan Kahveci, "Bizim en önemli eksiğimiz bu oyuncular birleştirip iyi bir takım oluşturmak. Bu sadece futbolcuyla olan bir şey değil, eğitmen de çok önemli. Önce oyuncuları eğitecek kişileri geliştirmemiz lazım. 2014 yılındayız ve bazı şeylerin artık değişmesi lazım" diye konuştu.
Eski milli futbolcu, altyapıdaki futbolcuların, antrenman dışındaki hayatlarında neler yapmaları konusunda geliştirilmesi gerektiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bir futbolcu için en kolay şey, idman vakti. O da 1 veya 1,5 saat sürer. Burada önemli olan futbolcunun idmandan sonra geçireceği 22 veya 23 saattir. Bizim en büyük problemimiz, futbolcuyu orada geliştiremememiz. Futbolcuya ne zaman uyuması, ne yemesi, bulunduğu ortamda nasıl hareket etmesi gerektiği gibi konuları öğretmemiz lazım. Çünkü futbolcu sadece sahadaki kişi değildir. Futbolcu, konuştuğu ve yaptıklarıyla gençlere örnek olan insandır. Türkiye'deki en büyük eksiklik, boş olan 22 saatte futbolcuya gerekli eğitim verilmiyor."
"SADECE ARDA... BU DURUMA ÇOK ÜZÜLÜYORUM"
Nihat Kahveci, Türk futbolcusunun Avrupalı meslektaşlarından eksiğinin bulunmadığını anlatarak, "Onlardan çok daha iyiyiz, çünkü kalpten oynamayı biliyoruz" dedi. Genç futbolcuların üzerinde baskı kurulduğundan bahseden Kahveci, şöyle devam etti:
"Bir hoca gençlere şans verip, o maçı kaybettiğinde basın ve taraftarlar o ho iki maçta yok ediyoruz. Maalesef sabırsız bir ülkeyiz. Çok aceleciyiz ve ortamız yok. Çok seviniyoruz, çok üzülüyoruz. Eğitmenler ne kadar iyi olursa bu ülkeden çok daha iyi futbolcular çıkar. Kişisel anlamda Avrupalılardan hiçbir eksiğimiz yok, hatta çok daha iyiyiz çünkü kalpten oynamayı biliyoruz. Avrupalı bunu bilmiyor. Bu konuda çok üzülen birisiyim. 75 milyondan sadece Arda'mız oynuyor. Bu duruma çok üzülüyorum."
İspanya'nın başkenti Madrid'in iki takımının UEFA Şampiyonlar Ligi'nde yarı final oynadığını hatırlatan Nihat Kahveci, "Madrid'de iki tane Şampiyonlar Ligi yarı final maçı oynanıyor. Bu ülkede yüzde 25 işsizlik oranı var. Bu ülke başarılı oluyorken biz neden olamıyoruz, bunu konuşmamız lazım. Dışarıdan baktığımızda Türk futbolu Edirne'ye kadar başarılı gözüküyor. Şampiyon oluyoruz veya ligi ikinci bitiriyoruz ama Avrupa'da istediğimiz yere gelemiyoruz. Kişisel olarak iyi olsak da futbol bir takım oyunudur. Maalesef onu beceremiyoruz. Avrupa'da belli bir seviyeye kadar takımları yeniyoruz, sonrası yok" ifadelerini kullandı.
'YABANCI SAYISI SERBEST OLSUN'
Türkiye Futbol Federasyonu'nun uyguladığı yabancı oyuncu sınırlamasını eleştiren Nihat Kahveci, yabancı oyuncunun serbest olması gerektiğini savundu. "Ben iyi olduğum sürece dünyanın en iyi yabancısı gelse beni kesemez" diye Nihat, "Önemli olan Türk futbolcusunun iyi olması. Yabancı oyuncu serbest olsun. Türk futbolcusu iyi olduğu zaman zaten hoca iyi olanı oynatır" dedi.
Türk futbolunun altyapı anlamında geriye gittiğini aktaran Nihat Kahveci, şunları kaydetti:
"Son zamanlarda altyapıdan çıkan oyuncu görmedim. Beşiktaş'ta da son 4 senedir hala Muhammed'i konuşuyoruz. Fenerbahçe'de Salih var ama oynamıyor. Cesaretli teknik direktörler lazım. Bu çok ince ve fazla kişinin karıştığı bir konu. Kolay değil ama inşallah bir gün olur. Hep 'oyuncular neden yurt dışına gitmiyor' diye tartışılıyor ama ben de 'neden teknik direktörlerimiz yurt dışına gitmiyor?' diye soruyorum. Bu anlamda Tayfun Korkut'u tebrik ediyorum. İnşallah başarılı olur da Türk teknik direktörler için bir kapı açar."
Türkiye'de "Dünya derbisi" şeklinde adlandırılan Galatasaray-Fenerbahçe derbisinin yurt dışında bilinmediğinden bahseden Nihat Kahveci, "Bizim en büyük problemimiz, Edirne'ye kadar izlenen bir ligiz. Yurt dışında reklamımız yok ve izlenmiyoruz. Reklamımızı ve pazarlamamızı iyi yapmadığımız için takip edilen, bilinen bir lig değiliz. 'Dünya derbisi (Galatasaray-Fenerbahçe) oynuyoruz' diyoruz ama kimse bilmiyor. Bu derbi kaç ülkede yayınlanıyor? Televizyonda yayınlanmıyor" diye konuştu.
Piontek: "Yetenekli gençleri 17-18 yaşına geldiğinde kaybetmemiz çok acı veriyor"
Sepp Piontek, 5. Uluslararası Vodafone Kupası'nın her sene daha iyiye gittiğini belirterek, "Takımlardan çok iyi geri dönüşler alıyorum. Umarım böyle de devam eder" dedi. Turnuvada çok yetenekli Türk çocukları izlediğini anlatan Piontek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu Türk çocukları, kulüplerinin A takımlarında göremediğim için şaşırıyorum. Bu yetenekli çocuklara, 17-18 yaşlarına geldiğinde yeterli şans verilmiyor. Galatasaray'a baktığımızda bir Şampiyonlar Ligi maçında sahada sadece 3 Türk futbolcu görülmesi üzüntü verici bir durum. Türk çocuklarının yeteneklerine şahit olduktan sonra, bu gençleri 17-18 yaşına geldiğinde kaybetmemiz çok acı veriyor."
Yabancı oyuncu kısıtlaması hakkında düşünceleri sorulan Piontek, "Yabancı sayısı çok önemli değil. Önemli olan genç oyunculara şans verilmesi" ifadelerini kullandı.
Süel: "Bu ülkede olduğumuz sürece sporun kalkınması için çalışacağız"
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel de "Bu ülkede olduğumuz sürece sporun kalkınması için çalışacağız. Toplumun gelişmesi için destek olmaya devam edeceğiz" dedi.
5. Uluslararası Vodafone Kupası'nı düzenledikleri için çok mutlu olduklarını anlatan Süel, şunları kaydetti:
"Böyle bir organizasyonda spor camiasında yeri olan insanlarla bir arada olmak benim için bir ayrıcalık. Vodafone Türkiye olarak bu ülkenin gelişmesi ve kalkınmasına destek olmayı görev edindik. Hedefimiz, bu ülkenin sosyal ihtiyaçlarına, toplumsal konulara cevap verebilmek. Spor bizim için çok önemli bir yatırım alanı oluşturuyor. Sporu kalkınan ülkenin toplumu ve ekonomisi kalkınıyor. Onun için biz de Vodafone Türkiye olarak bu turnuvaya destek veriyoruz."
Turnuva koordinatörü Kenan Öner ise organizasyonun her sene büyüyerek devam ettiğini vurgulayarak, "Türkiye'de amatör futbolu, profesyonel futbolla ve uluslararası arenadaki kulüplerle bir araya getirmek. Büyük bir şenlik havasında çocukların hem futbollarını hem de kültürel gelişimini sağlamak" şeklinde konuştu.