Güncelleme Tarihi:
O dünya sporunun 1 numarası... En önemli organizasyonlara yön veren isim. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Jacques Rogge, TMOK Başkanı Prof.Dr.Uğur Erdener’in davetlisi olarak Okçuluk Dünya Kupası için geldiği Antalya’da bir geleneği bozup kaldığı otelde Hürriyet’i konuk etti. Son yıllarda çok önemli organizasyonlara imza atmamıza rağmen olimpiyat hayali ile yanıp tutuştuğumuzu bilmeyen yok. Biz de bu yoldan hareketle, ilk sorumuzu bu yönde sorduk;
-Türk halkı olarak 15 yıldır olimpiyat düzenleme hayaliyle yanıp tutuşuyoruz. Bu hayalimizi ne zaman gerçekleştirebiliriz?
IOC Başkanı bu konuda oldukça iyimser ve umut dolu mesajlar verdi;
“Biz olimpiyatlara aday olan şehirleri Avrupa ve Dünya Şampiyonaları ile sınavdan geçiririz. O ülkenin bu tür organizasyonlardan yüzlerinin akı ile çıkmaları üzerine o şehirler bizden artı puan alırlar. İstanbul’un 2020’ye aday olacağını biliyorum. Trabzon’da Gençlik Oyunları ile Mersin’de Akdeniz Oyunları 2020 için Türkiye adına çok iyi bir sınav olacaktır. Bu organizasyonların bırakacağı miras yaz olimpiyatlarının temelini oluşturacaktır. Türkiye son yıllarda yaptığı organizasyonlardan hep olumlu puanlar aldı. Her şeyden önce Türkiye güçlü bir ülke.
Yürekten inanıyorum
Türkiye’yi ekonomik gelişmesi ve politik yönden oturmuş bir ülke olarak görüyoruz. Aynı zamanda oldukça genç bir ülkesiniz. Spor genç insanlarla yapıldığı için bu yönden güçlüsünüz. Türkiye, olimpiyat için çok iyi temel yapıya sahip bir ülke. Uluslararası Olimpiyat Komitesi olarak Türkiye’nin adaylığına çok olumlu bakıyoruz. Aday şehirlerden ekonomik gelişmişlik hızının minimum yüzde 7-8 olmasına bakıyoruz. Şüphesiz alt yapının da çok sağlam olması gerekiyor. Tesisler ve çok iyi bir havaalanı olmazsa olmazlarımızdandır. Asya ile Avrupa arasında köprü olmanız en büyük silahınızdır. Türkiye’nin olimpiyat düzenlemeyi hak ettiğine yürekten inanıyorum.”
WADA ile işbirliği halindesiniz. Yaptığınız anlaşma, IOC ve spor için dönüm noktası olabilir mi?
Bu işbirliğinin mükemmel sonuçlar verdiğini görüyoruz. WADA sporcuları kötü düşüncelerden alıkoydu. Dünya sporunu temizledi. Şimdi temiz başarılar ve rekorlar herkesi mutlu ediyor.”
Jacques Rogge kimdir?
ADI: Jacques Rogge
DOĞUM TARİHİ: 2 Mayıs 1942 (69 yaşında)
ÜLKESİ: Belçika
GÖREVİ: IOC (Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı)
SPORTİF YÖNÜ: Profesyonel rugby oyuncusu olarak ülkesini 1968, 1972 ve 1976 Yaz Olimpiyatları’nda temsil etti. 1989-1992 Belçika Olimpiyat Komitesi Başkanı, 16 Temmuz 2001’de IOC Başkanlığı görevini Juan Antonio Samaranch’tan devraldı.
Şiddeti yaratanlara ömür boyu ceza verilmeli
Spor alanlarındaki şiddete maalesef antrenörler ve sporcular prim veriyorlar. Medyanın suçu yok.
Türkiye olarak Sporda Şiddet Yasası’nı çıkardık. Sizin bu konuda bir öneriniz var mı?
“Umutlarını yitirmiş insanlar geleceğe ait umutlarını kaybetmişlerdir. Bunlar işsizdirler, güçsüzdürler. Bu umutsuz insanlar kameralardan cesaret alırlar. Yapacakları hareketleri kitleler görsün diye kameraların önüne geçerler. Kamerasız bir müsabakada olay çok azdır. Bu toplumun ortaya çıkardığı bir olaydır. Bunda medyanın bir kabahati yoktur. Spor alanlarındaki şiddete maalesef antrenörler ve sporcular prim veriyorlar. Spor otoriteleri ile hükümet arasında sıkı bir işbirliğine gidilmelidir. Şiddet yaratan antrenör ve sporcuları spor sahalarından ebedi olarak uzaklaştırmak gerekir.”
Sizi ancak İstanbul’un adaylığı mutlu eder
“Dünyada iki ayrı kıtada toprağı olan tek şehir İstanbul. Olimpiyat konusunda bu şehir üzerinde ısrarcı olun.”
Bugüne kadar olimpiyat adaylığımız için hep İstanbul vardı. İstanbul’u değiştirmeli miyiz?
“İstanbul bir kültür ve spor kenti. Dünyada iki ayrı kıtada toprağı olan tek şehir İstanbul. İstanbul’u tanımayan ülkeler bu şehri olimpiyat adayı olarak tanıdı. İstanbul’da ısrarlı olun. Bu şehir sizi mutlu edecek.”
Amatör ruhla başarılı olan sporcu var mı?
Profesyonellik mutlaka olması gereken bir şey midir?
“Profesyonellik mutlaka olmalıdır. Şayet profesyonelliğin mükemmel olmasını istiyorsanız, buna ulaşmanın yolu profesyonelce spor yapmaktan geçer. Bu doktorun, avukatın hayatında da çok önemlidir. Bu dünyanın bir gerçeğidir. Bütün sporcular profesyoneldir. Amatör ruhla başarı gelmez. Hangi sporcu amatördür. Söyler misiniz?”
Türkiye’nin olimpiyat kahramanı Naim’dir
“Sizce Türkiye’nin olimpiyat kahramanı kimdir?” diye sorduğumuz Jacques Rogge’un ağzından tek bir isim çıkıyor; Naim Süleymanoğlu. Dünya, Avrupa ve Olimpiyat Şampiyonu rekortmen haltercimizden övgüyle söz eden IOC başkanı, “Naim Süleymanoğlu müthiş bir sporcuydu. Bulgaristan’dan kaçışı ve madalyaları hep olay olmuştur” dedi.
Türk sporunun lideri Erdener’dir
IOC Başkanı Jacques Rogge, TMOK Başkanı Uğur Erdener’e çok yönlü kişiliği nedeniyle övgüler yağdırırken, sporcular arasında da Usain Bolt, LeBron James, Michael Phelps, Rafael Nadal ve Roger Federer’i ön plana çıkardı.
Antalya’ya 50’yi aşkın ülkeden 370 den fazla sporcunun katıldığı Dünya Okçuluk Kupası’nı izlemeye geldiniz. Okçuluktaki gelişmeyi nasıl görüyorsunuz?
“Okçuluk çok kolay anlaşılabilen, görsel ve herkesin ulaşabileceği, çok büyük yatırımlara gerek duyulmayan ucuz bir spor dalıdır. Ben bu sorunuzu Türk sporunda liderlik konusunda şu anda bu dalın dünya başkanı, Uluslararası Olimpiyat Komitesi ile Türkiye Olimpiyat Komitesi’nin (TMOK) başkanı olan, sportif geçmişi başarılarla yüklü, bilim ve eğitimde zirve yapmış spor adamı Prof.Dr.Uğur Erdener’in önünde konuşarak yanıtlıyorum.”
Bir kahraman, mükemmel bir idol olarak gördüğünüz 5 sporcunun ismini verebilir misiniz?
“Çok zor bir soru bu. Öncelikle ben genç insanlar hakkında isim vermek istiyorum, yaşlı sporcular arasından isim vermek istemiyorum. Usain Bolt, LeBron James, Michael Phelps, Rafael Nadal ve Roger Federer aklıma gelen ilk isimler oldu.
Olimpiyat ruhunu 7 yaşına indirmeliyiz
JACQUES Rogge’a bu yıl yaz aylarında Trabzon’da yapılacak olan Gençlik Oyunları’nı hatırlatıp, bu oyunların geleceği ile ilgili fikirlerini soruyoruz. Bu konuda son derece iyimser. Ve diyor ki: “Sporda genç insanlara yapılan yatırımlar zirve yapan borsalar gibidir. 23 olan olimpiyat yaşının 17-18 yaşlara çekilmesini istiyoruz. Gençlik Oyunları’nda da yaş barajını 7’ye çekersek olimpizmin değerini artırabilir miyiz? Ben onu düşünüyorum. Böylece olimpiyat ruhunu 7 yaşındaki çocuklara tattırmaya çalışıyoruz.”