Güncelleme Tarihi:
Milli sporcu Recep Ünalan, velodrom pist yarışlarında adını yine zirveye taşıdı. 2006, 2007 ve 2008 yıllarında Türkiye Yol Bisikleti şampiyonu 29 yaşındaki bisikletçi, geçtiğimiz günlerde Portekiz’de ülkemizi temsil etti. Velodrom pist yarışları omnium kategorisinde yarışan Ünalan, 4. oldu.
Omnium içerisinde 6 disiplini barındırır. Dayanıklılık ve sprint özelliği taşıyan 6 disiplin için sporcuların sıralamasındaki yeri puan olarak yazılır ve bu puanlar toplanır. Toplamda en az puanı alan ilk 3 sporcu madalya kazanır.
Recep Ünalan ve pist antrenörü Mutlu Erçevik, Türkiye’ye çok büyük başarılarla geri döndü. Portekiz’de adını yine zirveye taşıyan milli sporcu Ünalan şu an aktif dinlenmede. Roller (makarada) antrenman yapacakmış. Bir boşluğunu yakalayıp Ünalan ve Erçevik'e sorularımı yönelttim..
ÜNALAN: HER YARIŞTA DAHA DA GELİŞİYORUZ
- Recep, yol yarışlarındaki başarılarını biliyoruz. Peki velodrom pist yarışlarına ne zaman hazırlanmaya başladın? Türkiye’de pist yok, bu disiplinde yarış düzenlenmiyor, sen ilk adımı nasıl attın?
İlk adımı 2010 yılında federasyonumuzun olimpiyat projesi altında başladım ve Mutlu Hocam da başımızdaydı. 2012’de proje sona erdi ve Türkiye’ye geri döndüm. Takımım Brisaspor ile yol yarışlarına devam ettim. Şu anda bizi gururlandıran Türkiye’de hiç pist çalışması yapmadan elde ettiğimiz derecelerin çok iyi olması. Her yarışta, her saha da daha da gelişiyor.
- Ciddi bir sakatlanman olmuştu. 1 sene boyunca yarışlara katılamadın. Türkiye’de de hiç pist çalışması yapamadın. Yurtdışında kampa mı gittin antrenmanlar için?
Hayır, hiçbir fırsatım olmadı. 3 yıl aradan sonra ilk defa yarış öncesi piste çıktım. Onda da 2kez antrenman yapma şansım oldu. Eski tecrübelerim ve antrenörüm Mutlu Erçevik’in tecrübeleri sayesinde birkaç yarış sonra toparladık.
"ÜÇÜNCÜLÜĞÜ KIL PAYI KAÇIRDIM"
-Omnium kategorisinde 6 disiplin var. Senin ismin bu 6 disiplin sonucundaki puanlara göre mi 4. sıraya yerleşti?
Evet her yarışın farklı genel klasman puanlaması var. Bir de omnium harici srach yarışına katıldık. Srach yarışı 60 tur, 60 turun sonunda klasman çıkıyor, yani finişe gidiliyor. Ana gruba tur bindirilirse derece şansın daha yüksek oluyor ve ana gruptan 1 tur önde oluyorsunuz. Ben de kıl payı 3.lüğü kaçırdım bu yarışta.
"PİST YARIŞLARI TÜRKİYE'DE DE YAPILMALI"
-Bu kadar aradan sonra, antrenmansız elde edilen bu başarı inanılmaz. Nasıl bir potansiyelin değerlendirilemediğinin göstergesi.. Federasyon artık pist yarışları düzenlemeli mi sence de?
Tabii ki. Sonuçta olimpiyatlarda ciddi madalya sayısı veren bir branş. Pistimiz olsa ülkemizde daha iyi sporcular yetişebilir. Bunu yetiştirecek antrenörümüz de mevcut ve pist, alttan yetişecek sporcu için de çok önemli.
ERÇEVİK: RECEP DÜNYA KLASINDA BİR BİSİKLETÇİ
- Ne kadar zamandır Recep’in pist antrenörlüğünü yapıyorsunuz?
Aslında 2008 diyebilirim. Öncesinde Genç milli takımda yol disiplininde iki yıl birlikte çalıştık. Pist maceramız 2010 yılında İsviçre projesi ile birlikte başladı. Pist Türkiye’de uzun yıllar ihmal edilmiş bir konuydu. Teorik bilgilerimin dışında pratikte sporcular gibi benim de bir deneyimim yoktu.
Mutlu Erçevik ve Recep Ünalan, 2008'den beri pistte birlikte çalışıyor.
"BİR AİLE GİBİ OLDUK"
- Recep’in bu başarısının ardında sizin de büyük emeğiniz ve motivasyon gücünüz yatıyor. Antrenörü olarak genel anlamda fikirlerinizi merak ediyorum (araya giren Recep, ‘Brisaspor’a başladığımdan bu yana yol antrenörüm Mert Mutlu, bunu da atlamayalım' dedi).
Recep’le İsviçre projesinden önce de çalışmıştım ancak 2010’da yurtdışında projeye başladıktan sonra onu daha iyi tanıyıp anlamaya başladım zira orada bir aile gibiydik. Onun mental ve fiziksel tüm karakteristik özelliklerini bu sayede çok iyi kavradım. Tabii bu bir antrenör için büyük avantaj.
"ŞAMPİYONLARLA ÇALIŞTIK"
-Recep’in sakatlığından da ötürü uzun aradan sonra neredeyse antrenmansız yarışa girdi. Sporcunuzun motivasyonunu nasıl sağladınız?
Recep de ben de yurtdışında bulunduğumuz süre içerisinde Dünya ve Olimpiyat Şampiyonları ile beraber çalıştık. Onların o başarıları yakaladıkları tüm süreci onlarla birlikte yaşadık. Recep’in de o potansiyele sahip bir sporcu olduğunu ve başarıya ulaşması için neleri yapması gerektiğini biliyorum. Bunun kendisi de farkında ve güven duyuyor. O’na özgüven kazandırdığıma inanıyorum. Biraz kamp yapmış olsak herşey çok daha farklı olacak inanıyorum çünkü Recep pistte Dünya klası bir sporcu.