Portekizliler satılmalı

Güncelleme Tarihi:

Portekizliler satılmalı
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2012 00:00

Ertunç Soğancıoğlu Beşiktaş’ın kurtuluş formülünü 9 ana maddede açıkladı: “Portekizliler dahil bazı oyuncular satılarak, yerlerine takım yapısına ve bütçeye uygun oyuncular alınmalı.” “Böylece takımın ücret yapısı, şu anki yüksek meblağlardan 25-30 milyon Euro düzeyine kadar çekilmeli.”

Haberin Devamı

BEŞİKTAŞ’ta başkan Yıldırım Demirören, futbolun patronu oldu. Siyah beyazlı kulüpte de yeni bir süreç başladı. 25 Mart’ta yeni bir başkan seçecek olan Beşiktaş Kulübü’nde Asbaşkan Ertunç Soğancıoğlu, uzun yıllardır edindiği yöneticilik tecrübesinin de verdiği birikimle, Kara Kartal’ı bulunduğu zor durumdan çıkarıp, yükseklere uçurmanın planını yaptı.

Yeni gelecek başkan ve yönetime, Beşiktaş’ı hem maddi sıkıntıdan kurtarmak hem de kulübü çok daha iyi yere getirmek için 9 maddede adeta kurtuluş reçetesi hazırladı. Soğancıoğlu, “Beşiktaş kendi iç dinamiklerini devreye sokarak şahıslara bağımlı olmadan varlığını ve gelişimini sürdürme gücüne sahiptir” dedi ve reçetesini şöyle sundu:

1- Maliyet düşürülmeli
Yurtdışından kulüplerin ilgilendiği Portekizliler dahil bazı oyuncuların satılması, yerlerine takım yapısına ve bütçeye uygun oyuncular alınması, takımın ücret yapısının 25-30 milyon Euro düzeyine çekilmesi.

Haberin Devamı


2- 100 bin üye yapılmalı
100 bin kongre üyesi projesinin uygulamaya geçirilmesi, Beşiktaş Kulübü Derneği’nin önemli borcu olmadığından bu uygulamadan gelecek kaynakların Futbol A.Ş.’nin sermaye artırımında kullanılması.

3- Bilimsel çalışma şart
32 bin 120 kişi kapasiteli stada sahip olunmasına karşın, ortalama 20 bin kişiye maç oynanmasına ilişkin nedenlerin araştırılması ve ürün satış gelirlerinin artırılması için bilimsel araştırma yapılması.

4- Anlaşma 5 yıl uzatılmalı
7.5 milyon dolar tutarındaki mevcut forma sponsorluklarının 5 yıl süresince uzatılması ve buradan elde edilecek alacak ve kambiyo senetlerinin gerektiğinde finansman sağlamada kullanılması.

5- Stadı dernek yapmalı

/images/100/0x0/55ea8b97f018fbb8f886fab8

Stadın daha iyi hizmet verecek ve gelir getirecek duruma getirilmek üzere Beşiktaş Kulübü Derneği tarafından yenilenmesi, gerekli finansın kulübün kira gelirlerinin kullanımıyla bankalardan karşılanması.

6- Yüzde 7.5 hisse satılmalı
Daha önce genel kuruldan alınmış olan yetki kapsamında yüzde 7.5 gibi bir oranda hisse satışı ile kulübün 25-30 milyon TL tutarındaki acil nakit gereksiniminin karşılanması.

Haberin Devamı

7- Localar 3 yıl satılmalı
Stadın inşaatının başlaması ile birlikte stadın isim hakkı, reklam alanları, localar ve kombinelerin en az 3 yıl süreli satılarak kulübün nakit olanaklarının hızlandırılması.

8- 17-20 yaş izlenmeli
Türkiye ve yurtdışında öncelikle 17-20 yaş aralığındaki oyuncuların izlenmesi, gelecek vaadeden oyuncuların Beşiktaş Futbol Akademisi yapılanması içerisinde A Takım düzeyine yetiştirilmesi.

9- Bonus ve TV reklam gelirleri

Beşiktaş’a her harcamada binde 3 oranında gelir getiren bonus uygulamasının yaygınlaştırılması ve BJK TV ile ilgili olarak reklam gelirlerinin oluşturulması öncelikle gerçekleştirilmeli.

Beşiktaş’ta başkan adaylarının şansları

Haberin Devamı

Serdar ADALI % 40

Hüsnü Güreli ile beraber ortak bir yönetim listesi hazırladığı iddia ediliyor.

Murat AKSU % 30

Listesine Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ı alma çalışmaları yapıyor.

Levent ERDOĞAN % 20

Yalçın Sabancı, Haşmet Kürüm gibi önemli isimleri birleştirme çabasında.

Sinan VARDAR % 10

“Başkan seçilmesem de altyapının masraflarını üstlenmeye hazırım” diyor.

Koşar adım uçuruma

Siyah beyazlı kulübü disipline sevk eden UEFA’dan çarpıcı bir yorum geldi: Sizin aslında itilafınız yok, davalaşmayı ödemeyi yapmamak için bahane ediyorsunuz.


TÜRK Futbolu bir yandan şike soruşturması ile boğuşmaya devam ederken, diğer yandan UEFA’dan darbe üstüne darbe yiyor.
1- Gaziantepspor, UEFA tarafından 4 yıl içinde 1 kez Avrupa Kupaları’na katılmama cezasına çarptırıldı.
2- Bursaspor eski oyuncusu Mbesuma’nın bonservis bedelini geç ödedi, toplamda 200 bin Euro cezayla karşılaştı.
3- Üç büyüklerden Beşiktaş ise futbolcularına yapmadığı ödemeler sebebiyle UEFA Disiplin Kurulu’na sevkedildi.

Haberin Devamı


Mevcut durumda görünen o ki, siyah beyazlı kulüp, para cezasından, Avrupa Kupaları’na katılamamaya kadar uzanan bir cezayla karşı karşıya kalacak.
Ama bellki de bundan daha vahim bir gerçek daha var.

* UEFA Mali Kontrol Paneli, Avrupa’nın 53 ülkesini inceledi.
* Bu 53 ülke arasında 11 takımı disiplin kuruluna sevketti.
* Bu 11 takım arasında 3 kulüple Türkiye ilk sırada yer aldı.
Bu tablonun ortaya koydruğu gerçek şu; Türk futbolu koşar adım uçuruma sürükleniyor.

Türkiye’ye gelerek tüm kulüpleri denetlediler


* UEFA, Mali Fair Play adı altında kulüplere lisans kriterleri getirdi. Ve bunu 1999 yılından bu yana uygulamaya başladı. Türkiye bu uygulamayı geciktirdi. UEFA 2011 yılının Mayıs ayında bir karar aldı. 
* Her yılın Mart ayında gerçekleştirilen denetimler artık sürekli hale getirilmiştir.

Bunun anlamı şuydu:

Haberin Devamı

* Kulüpler artık sürekli bir denetim altında tutulacaklar.  Nitekim geçtiğimiz yılın Eylül ayında Türkiye’ye ziyarette bulunan UEFA yetkilileri de tüm kulüplerimizi denetledi ve 3 kulübü disipline sevketti.

Beşiktaş hangi gerekçe ile disipline verildi?

YANIT: Futbolculara ve teknik direktörlere yapılması gereken ödemeler yapılmadığı için.

BEŞİKTAŞ’IN SAVUNMASI:

Bu ödemeler davalık. Dolayısıyla ben itilaflı olan bu dosyalar için ödeme yapmıyorum. (UEFA, borcu olan kulübe lisans vermiyor. İtilaflı dosya varsa kulüp lisans alabiliyor) UEFA NE DEDİ?: Bunlar davalık borç diyorsunuz. Ama ben görüyorum ki, onlarca dosyanız var. Sizin aslında itilafınız yok, davalaşmayı ödemeyi yapmamak için bahane ediyorsunuz. Borçsuzluk ilkesi ihlal ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!