Plajda 80'lik cankurtaran

Güncelleme Tarihi:

Plajda 80lik cankurtaran
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

Asiri sicaklardan dolup tasan Buyukcekmece Sahili'nin cankurtarani 79 yasinda ufacik tefecik bir dede. Teknesine binip elinde durbunuyle sahili karis karis tariyor. Enis Yilmaz, bugune dek 23 insani bogulmaktan kurtardigini anlatiyor.

Asiri sicaklardan kacanlar solugu denizde aliyorlar. Deniz mevsimi ile birlikte bogulmalar da artti ama sahillerde cankurtaranlardan eser yok.

Yazlari dolup tasan halka acik plajlardan biri de Buyukcekmece Sahili. Neyse ki buranin bir cankurtarani var. Cankurtaran deyince insanin aklina en az 1.80 boyunda, sportif, aslan gibi bir delikanli gelir. Ancak Buyukcekmece Sahili'nin cankurtarani bu fiziki ozelliklere sahip degil: 79 yasinda ve 1.55 boylarinda bir adam.

Kumsal sakininin ‘‘dede’’ ve ‘‘aslan yavrusu’’ diye hitap ettigi bu ihtiyar delikanlinin adi Enis Yilmaz.

Bes yildir sahilde cankurtaranlik yapiyor Enis Dede. Yaz aylarinda her gun sabah 10.00'da kumsala gidiyor. Kucuk teknesine binip elinde durbun sahili karis karis tariyor. Saat 18.30'a kadar da sahilde kaliyor.

Tasin suyunu cikartiyor

Denizde cok acilanlari sahile tasiyor. Bogulma tehlikesi gecirenlerin ilkyardimini bazen teknesine cikarip teknesinde, bazen denizden kiyiya tasiyip kiyida yapiyor. ‘‘Vaktinde denizden cikarilirsa genc bir insanin bogularak olmesi diye birsey olamaz. Yeter ki dogru mudahale yapilsin. Bizim insanimiz magdurun basinda toplanip seyrediyor sadece. Kuru kalabalik yapmak baska ise yaramiyorlar’’ diyor. Onu gorenler ‘‘bu adamdan da cankurtaran mi olur’’ diyorlar ama o bugune dek 23 insani bogulmaktan kurtarmis. Enis Dede, simdi bile tasin suyunu cikartacak kadar kuvvetli oldugunu soyluyor: ‘‘Biraz unutkanlik basladi o kadar.’’

Bu is parayla olculmez

Son uc yildir alti kisi de yapilan tum mudahalelere ragmen kurtarilamamis. ‘‘Cansiz bedenleri aklima geldikce yemek yiyemez oluyorum gunlerce. Cogu sahile disaridan gelen yabancilar. Buranin denizini iyi bilmedikleri icin boguluyorlar’’ diye anlatiyor Enis Yilmaz. Gencken kislari dahi Kabatas'ta denize girermis. Peki, onca zorluklara ragmen Enis Dede bu isten para kazaniyor mu? O, Buyukcekmece Belediyesi'nin fahri bir calisani. Belediye bu yaptigi icin cep harcligi niteliginde cuzi bir para veriyor o kadar.

‘‘Yaptigim sey parayla olculecek sey degil’’ diyor Enis Dede: ‘‘Gecen gun kari koca gelip boynuma sarildilar. Once tanimayadim. Malum unutkanlik. Meger gecen yil denizde bogulmak uzere olan kizlarini kurtardigim ciftmis.’’

Kravatli taksici

Enis Yilmaz, Tunceli dogumlu. 1942 yilinda Istanbul'a geldi. Beyoglu Lale Sinemasi'nin karsisinda zamanin buyuk terzisi Izzet Unver'in dukkaninda terzi kalfaligi yapti. Rahmetli Inonu'ye pantolonlar dikti. Askere gitmeden once Mersinli Ahmet'le birlikte gures yapiyordu. Hakeme tokat atmaktan boykot alinca gures yapmayi birakti. Askerlik donusu taksici oldu. Bu meslegi 45 yil yapti. ‘‘Allah canimi alirsa direksiyon basinda olsun. O meslege doymadim’’ diyecek kadar soforluk meslegini seviyor Enis Yilmaz: ‘‘Soforluk meslegi cok sey ogretti bana. Ben de taksiye bir gun bile kravatsiz, beyaz ayakkabisiz binmedim.’’ Enis Yilmaz'in iki oglu var. 17 yildir esiyle birlikte Buyukcekmece'de yasiyor. Kisin teknesinin bakimiyla ugrasiyor, arada sirada baliga cikiyor. Yaz kis her sabah duzenli olarak yaptigi birsey var. O da egzersiz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!