Güncelleme Tarihi:
Belçika'da 22-31 Ağustos'ta düzenlenecek 2013 Dünya Tekerlekli Hız Pateni Şampiyonası'nda Türkiye'yi 2 sporcu temsil edilecek. Sporculardan Serkan Taşkın, yaptığı açıklamada, sahil kentlerinde birçok kişinin hobi olarak paten kaymasına rağmen Türkiye'de profesyonel anlamda tekerlekli hız pateni sporunun henüz tanınmadığını söyledi.
Taşkın, dünya şampiyonasına Türkiye'nin de profesyonel tekerlekli hız pateni atleti yetiştirebileceğini kanıtlamak için katıldıklarını kaydetti. Şampiyonaya hazırlık ve katılım konusunda kendi imkanlarıyla hareket ettiklerini, 3 yıl önce basit sayılabilecek bir patenle kaymaya başladığını anlatan Taşkın, bir yıldır tekerlekli hız pateni sporuyla ilgilendiğini vurguladı.
Taşkın, Türkiye'de bunun profesyonel bir spor dalı olduğunu çok az kişinin bildiğini dile getirerek, şunları kaydetti: "Berat Yoldaş ve Kamer Alyanakyan ile internette tanıştık. Kamer Alyanakyan, Türkiye'de amatör olarak uzun yıllardır hobi amaçlı paten kayan bir iş adamı. Ayrıca geçen yıl İtalya'da düzenlenen 2012 Dünya Şampiyonası'nda ülkemizi ilk kez temsil etti. Bu yıl da katılmamız için gerekli maddi desteği o
sağlıyor. Türkiye'de bu sporla ilgili herhangi bir federasyon olmadığı için yurt
dışıyla olan bağlantılarımızı kendimiz yürütüyoruz. Ayrıca Dünya Tekerlekli Paten Sporları Federasyonu (FIRS) ile iletişim halindeyiz."
Türkiye'de, antrenman yapacakları altyapı olmadığı için kendi imkanlarıyla yol katetmeye çalıştıklarını dile getiren Taşkın, "Hem zaman hem de imkan konusunda kendi olanaklarımızı sonuna kadar zorluyoruz. Ben antrenmanlar için İstanbul'da Kartal-Pendik sahil şeridini kullanıyorum. Böyle yerlerde dünya şampiyonasına hazırlandığımız duyulsa şaka yaptığımızı zannederler" diye konuştu. Taşkın, bu noktada her hafta sonu yüzlerce insanın kaydığı Bostancı, Fenerbahçe, Maltepe, Kartal ve Pendik sahil şeritlerinin birine 200 metrelik ufak basit bir pist yapabilmesi için belediyeye başvuru yapmalarına rağmen herhangi bir olumlu yanıt alamadıklarını söyledi.
Tekerlekli hız patenci Berat Yoldaş da Berlin Maratonu'na 3 kez katıldığını anlatarak, tekerlekli hız pateni organizasyonlarının, Avrupa'da geniş kitleler tarafından benimsendiğini kaydetti. Patenin Avrupa'da başlı başına bir kültürü temsil ettiğini vurgulayan Yoldaş, "Kimi insanlar işlerine patenle gidiyor. Ülkemizde de giderek artıyor. İstanbul başta olmak üzere, İzmir, Samsun, Antalya gibi kısmen altyapısı daha müsait şehirlerde hafta sonu sahil şeridinde birçok insan patenle kayıyor" şeklinde konuştu. Yoldaş, Ankara'da hipodromda antrenman yaparak yarışlara hazırlandığını ifade ederek, "İmkansızlıklardan imkan yaratmaya çalışıyoruz. Hepimizin hayali önümüzdeki dönemlerde yerimizi küçük ve genç profesyonel sporculara bırakmak" dedi.
Kamer Alyanakyan ise Türkiye'de uzun zamandır tekerlekli paten sporunu yaygınlaştırmak ve federasyon kurulması adına girişimlerde bulunduğunu belirtti. Bu spora resmi bir statünün kazandırılması gerektiğine dikkati çeken Alyanakyan, şöyle konuştu: "Hafta sonları sahile çıktığınızda etrafta paten kayan onlarca küçük yaşta ve genç yaşta çocuklar görüyorsunuz. Ülkemiz geçtiğimiz olimpiyatlarda birçok spor dalında temsil edildi. Bu da Türkiye'nin birçok spor dalında profesyonel atlet yetiştirebileceğinin yegane kanıtıdır. Bu spor dünya çapında çok geniş kitleler tarafından hem hobi hem de profesyonel anlamda yapılıyor. Sporcular 8-10-12 gibi yaşlarda şampiyonalara katılmaya başlıyor. Bizim de bunu sağlamamamız için elimizde son derece önemli bir genç sporcu potansiyeli var."