Güncelleme Tarihi:
PASSOLİG’in devam edip etmeyeceği tam bir muammaya dönüştü. TFF Başkanı Yıldırım Demirören, mahkemenin 7 Mayıs’ta verdiği tedbir kararının düştüğünü ve Passolig’in aynen devam edeceğini söyledi.
TFF internet sitesinden yaptığı açıklamada da Hukuk Muhakeme Kanunu’nun 393. maddesine göre Ankara 16. Tüketici Mahkemesi’nin verdiği verdiği ihtiyati tedbir kararının icrasının verilen süre içinde gerçekleşmediği için düştüğünü savundu. Passolig’e durdurma için başvuran Taraftar-Der ise perşembe günü TFF ve Aktifbank’ın tedbirin kaldırılması için yaptığı itirazın da reddedildiği belirterek 25 Eylül’deki duruşmaya göre Passolig’in uygulanamayacağını belirtmişti.
27 NİSAN MI 7 MAYIS MI MİLAT?
TFF, tedbirin kaldıralması için yaptığı itirazda, mahkemenin ihtiyadi tedbir kararına dair metni (tensip metni) 27 Nisan’da hazırladığını ve dolasıyla da 4 Mayıs’a kadar kararın icrasının gerçekleşmesi gerektiğini savundu. Buna karşın mahkeme ise metnin hazırlandığı değil HMK 91’e göre imzalanıp taraflara tebliği edilği 7 Mayıs’tan itibaren 1 haftalık sürenin işlediğini karar altına aldı. Bu arada HMK 393’ün de Anayasa’ya aykırı olduğunu savunup iptali için Anayasa Mahkemesi’ne gitme kararı verdi.
FEDERASYON ZAMANA MI OYNUYOR?
Taraftar-Der, ihtiyadi tedbir kararını 14 Mayıs’ta Ankara 30. İcra Müdürlüğü’nde işleme soktu. TFF, kendilerine icradan gelen bir karar olmadığını belirtti ancak hukukçularının icra müdürlüğüne itirazda bulunduğu da öğrenildi. Bu da tebligatın ulaştığı anlamına geliyor. İcra müdürlüğü doğru adres mi? Taraftar-Der avukatlarından Kemal Ulusoy, bunun zaman kazanmaya dönük olduğunu iddia ederek, “Normalde icra mahkemesine gidilmeli. Ancak bu da bir haftalık süreç demek. Kaldı ki icra mahkemeleri kararlara usülen bakar. Verilen kararın süresinde tebliğ edilip edilmediğine bakar. Esastan incelemez. Zaten 16. Tüketici Mahkemesi de tebliğin zamanında yapıldığını karar altına almış” dedi.
TFF’NİN DAYANAK YAPTIĞI HUKUK MUHAKEMELERİ KANUNU’NUN 393. MADDESİ 1. FIKRASI NE DİYOR?
MADDE 393- (1) İhtiyati tedbir kararının uygulanması, verildiği tarihten itibaren bir hafta içinde talep edilmek zorundadır. Aksi hâlde, kanuni süre içinde dava açılmış olsa dahi, tedbir kararı kendiliğinden kalkar.
TÜKETİCİ MAHKEMESİ’NİN DAYANDIĞI HUKUK MUHAKEMELERİ KANUNU’NUN 91. MADDESİ NE DİYOR?
MADDE 91- (1) Süreler, taraflara tebliğ tarihinden veya kanunda öngörülen hâllerde, tefhim tarihinden itibaren işlemeye başlar.