Parayla tehdite son

Güncelleme Tarihi:

Parayla tehdite son
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2012 00:00

Başkan ve yöneticiler alacaklarına karşılık kulübe ipotek koyamayacak.Kulüpten alacaklarını, ancak giderler düşüldükten sonra alabilecekler.Borçlarına karşılık kalan miktarın en fazla yüzde 25’ini geri alabilecekler.Kulüpler mevcut Dernekler Kanunu yerine Kulüpler Yasası ile yönetilecek.

Haberin Devamı

GENÇLİK ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Türk futbolunu yeni dönemde bekleyen değişiklikleri Hürriyet’e anlattı. Bakan Kılıç, kulüplerin artık Dernekler Kanunu’na göre değil, kulüplerin idaresine odaklı bir Kulüpler Yasası’na göre yönetilmesi için hazırlıklara başladıklarını bildirdi. Ankaragücü örneğini veren Kılıç, bütün gelirine eski yöneticiler tarafından haciz konulan Başkent ekibinin krampon alamayacak duruma geldiğini ve yeni finansal kriterler getirmenin kaçınılmaz olduğunu anlattı. Bu konuda yapılacak değişikliklerle başkan ve yöneticilerin, kulüpleri kendilerine borçlandırmalarının önüne geçiliyor. İşte Bakan Kılıç’ın açıklamaları...

1- Haciz getiremeyecekler

KULÜPLERİN geçmişten beri süregelen tüm mali sorunları bitirilecek. Bunun için de kulübe daha önce borç vermiş başkan ve yöneticileri, görevi bıraktıktan sonra ya da devamı halinde kulübün parasına ipotek koyup haczedemeyecekler. Alacaklarını da belli oranda alacaklar.

Haberin Devamı

2- Yüzde 25’ini alacaklar

Eski yöneticiler çıkacak yasaya göre, bundan böyle verdikleri borcun kulübün harcamalarının dışında kalan fondan ancak yüzde 25’ini alabilecek. (Örneğin kulübün 100 TL’lik geliri, giderleri kapattıktan sonra kalan miktardan yöneteciler sadece 25 TL’sini tahsil edebilecekler)

3- Ticarete girebilecekler

Özel yasa ile gelirler artacak. Kulüpler, ticari işlere de girebilecekler. Yayın ve Spor Toto’nun dışında da gelirlere kavuşacak. İşte bu gelirlerden ancak kalan kısmı eski yöneticilere pay olarak ödenecek. Bu konuda Spor Bakanlığı olarak bir hukuk heyeti oluşturuldu.

4- Kulüpler yasası geliyor

Eskiden federasyon ve kulüpler dernekler yasasına göre faaliyet gösteriyordu. En ufak bir etkinlikte de valilikten izin almak gerekiyordu. Bugün milyon dolarlar harcayan kulüpler, artık bu şekilde yönetilmeyecek. Bunun için yeni bir Kulüpler Yasası çıkartılacak.

Yeni yılda 22 stadyum

GENÇLİK ve Spor Bakanı Suat Kılıç, 2012 yılında 18 yeni stadyumun temelinin atılacağını söyledi. Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) tarafından düzenlenen ve dün Antalya’da başlayan ’49’uncu Yıl Sporun Zirvesi Semineri’nin açılışına katılan Kılıç konuşmasında, “Yeni dönem Türkiye’de spor yatırımlarına olağanüstü kaynak ve imkanların ayrılacağı dönem olacak” dedi. Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü: “Temeli atılacak 18 stadyuma 4 stadı dahil ettiğimiz vakit, 2012’de  yeni stad sayısı 22’ye ulaşacak. Dünya ekonomisi memur maaşlarını ödeyemezken bir yılda 22 stadyum Türk ekonomisinin gücünün nereden nereye geldiğini anlaşılması için önemlidir.”

Haberin Devamı

Mali fair-play kaçınılmaz

BAKAN Kılıç, “UEFA’nın hassasiyetle üzerinde durduğu finansal fair-play’in Türkiye’de başta futbol kulüpleri sonrasında diğerleri olmak üzere yapılarında egemen olması kaçınılmazdır. Yeni dönemde TFF, Kulüpler Birliği mevzuatının oluşması yönünde bir adım atacak olursa, biz de destek vereceğiz” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!