Ozon gazı damar tıkanıklıklarının açılmasına yardımcı olabilir

Güncelleme Tarihi:

Ozon gazı damar tıkanıklıklarının açılmasına yardımcı olabilir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2003 23:57

Kolesterolün ünü kötüdür: Kalp krizlerine yol açan ve aterosklerozu karakterize eden damar tıkayan plakların oluşmasında en büyük rolü oynar. Ancak kolesterolün bu konuda suç ortakları var.

Araştırmacılar, damar iltihabının plak oluşumunda temel etmen olduğunu düşünüyorlar. ‘Science’ dergisinin 7 Kasım sayısında yayımlanan araştırma, iltihabın, plaklardaki kolesterol tortulaşmasına nasıl yol açtığının şaşırtıcı yeni bir şeklini gözler önüne serdi.

Araştırmacılar kolesterol oksitlenmesinin plak oluşumunda etkili olduğunu biliyorlardı, ama nasıl oksitlendiğini tam olarak bilmiyorlardı. Yeni bulgular, yalnızca olası bir açıklama sağlamadı, aynı zamanda aterosklerozu önlemede yeni stratejiler geliştirmede olsun, kalp krizi geçirme riski yüksek olan insanları belirlemenin daha iyi yollarını bulmada olsun, başka yararlar da sağladı.

Halihazırdaki çalışma, California La Jolla’daki Scripps Araştırma Enstitüsü’ndeki Paul Wentworth Jr., Richard Lerner ve ekibi tarafından geçen yıl yapılmış bir buluştan kaynaklandı. Antikorların ‘singlet oksijen’ adı verilen, yüksek reaktif oksijen formunu sudan ürettiklerini buldular. (Science Now, 15 Kasım 2002) Ozon bakteriyi öldürür. Bu bulgu antikorların kısmen ozonu kullanarak çalışıyor olabileceğini akla getiriyor. Ek olarak ekip, iltihaplı bölgelerde bulunan bir bağışıklık hücresi tipi olan nötrofillerin "singlet oksijen" sağlayabileceğini gösterdi. Antikorlar da iltihaplı bölgelerde bulunduğu için bu, antikor üretimi ozonun, damar kireçlenmesini de içeren enfeksiyon hastalıklarının neden olduğu hasara katkıda bulunuyor olabilirler.

Bu düşünceyi sınamak için, kireçlenmiş damarlarla yapılan deneyler bu düşünceyi doğrulayan veriler sundu. San Diego’daki California Üniversitesi’nden Daniel Steinberg, "Kolesterolün nasıl oksitlendiğini bulduklarında, plak oluşumunu engellemek için hangi antioksidanların işe yarayacağını da bileceğiz" diyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!