Güncelleme Tarihi:
Bakan Unakıtan, helikopterle geldiği Konya'nın Seydişehir ilçesinde Eti Alüminyum Fabrikası'nı ziyaret etti. Unakıtan'ı burada Konya Valisi Osman Aydın, Seydişehir Belediye Başkanı İbrahim Halıcı, fabrika yetkilileri karşıladı.
Unakıtan, ilk olarak Eti Alüminyum Genel Müdürü Mehmet Arkan'dan, tesislerinin özelleştirilmesinin ardından gelinen durum ve yatırımlarla ilgili brifing aldı.
Özelleştirmenin ardından tesisin kalite seviyesinin yükseltildiğini ve modernizasyonunun yapıldığını anlatan Arkan, Unakıtan'ın “ne kadar yatırım yapıldı” şeklindeki sorusu üzerine, “Özelleştirmenin ardından 130 milyon YTL'lik yatırım yapıldı. Bu konuda 350 milyon dolar daha harcamamız olacak” dedi.
Unakıtan, özelleştirme sonucunda tesisin Cengiz Holding'e satıldığını, tesisin özelleştirmeden sonraki halini görmek için Seydişehir'e geldiğini söyledi.
Bu fabrikanın Türkiye ekonomisi için çok önemli bir yeri olduğunu ifade eden Unakıtan, “Türkiye'de başka alüminyum fabrikası yok. Özelleştirme öncesinde, 'özelleştirildikten sonra burası kapatılacak, Ruslar alacak' diye dedikodular oldu. Bunları gidermek için geldim. Fabrika personeli ve Seydişehir halkıyla konuştum. Burası çok güzel oldu” diye konuştu.
"GELİYOR ALLAH GELİYOR"
Verilen teknik bilgiler ışığında, görüldüğü gibi bu değerli fabrikanın kapatılmaktan kurtulduğunu ifade eden Unakıtan, şunları kaydetti:
“Yoksa burası kuşların uçuştuğu, bilmem nelerin gezindiği bir yer olurdu. Ama burayı 305 milyon dolara sattık. Hazinemize bu kadar para aldık. Üstelik burada yapılan yatırımı devletin yapması mümkün değil. Zaten satıldığında ham madde açısından dar boğaza girmişti. Ya ham madde sıkıntısından ya da kalite yetersizliğinden burası kapanırdı. Burada özelleştirmenin faydasını görüyoruz. Şimdiye kadar tesis hep zarar etti. 108 milyon dolar zararı vardı. Bu devletin sırtında bir yüktü. Milletin vergilerini toplayıp buranın zararlarını ödüyoruz. Yazık günah.”
Hükümet olarak aldıkları özelleştirme kararlarının ülke ekonomisine faydasını Seydişehir'de de gördüklerini belirten Unakıtan, “Tesislerin özelleştirilmesiyle 108 milyon dolar zarardan kurtulmuşuz. 305 milyon dolar hazinenin kasasına girmiş. Ayrıca ben buradan vergi alıyorum. Stopaj, katma değer vergisi geliyor. Geliyor Allah geliyor” dedi.
ÖZELLEŞTİRME İDARESİNİ DE ÖZELLEŞTİRECEĞİZ
Özelleştirmelerle birlikte hem devletin hem ekonominin hem de çalışanın kazandığını vurgulayan Unakıtan, “Bu özelleştirmeler Türkiye için çok önemli. Özelleştirmede artık yavaş yavaş sona geldik. Özelleştirme İdaresini özelleştireceğimiz dönem de yaklaştı” diye konuştu.
Unakıtan, özelleştirme programlarına devam edeceklerini, sırada Tekel'in özelleştirmesinin olduğunu belirterek, otoyol ve köprülerin de özelleştirilmesi konusundaki çalışmaların sürdüğünü, programlarında şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin de olduğunu bildirdi. iğer ülkelerde özelleştirmelerin çoktan tamamlandığını dile getiren Unakıtan, bu ülkelerde hastaneler, okullardaki hizmetlerin bile özelleştirildiğini, örneğin İngiltere'nin İşçi Partisi'nin okullardaki hizmetleri bile özelleştirdiğini söyledi. Unakıtan, “Bizim sosyalistler halen özelleştirmeye karşı çıkıyor” dedi.