Güncelleme Tarihi:
Ötanazi Belçika'da tedavisi mümkün olmayan hastalar için yasal bir seçenek. Belçika medyası Marieke Vervoort'un Rio'dan sonra hayatına son verebileceği haberlerine yer vermişti ama atlet düzenlediği basın toplantısında henüz ölmeye hazır olmadığını söyledi.
Vervoort'un hastalığı daha 14 yaşında teşhis edilmiş ve hayatını sürekli bir mücadeleye dönüştürmüştü. Bu mücadeleden Vervoort, büyük bir başarıyla çıktı. Londra Olimpiyatlarında tekerlekli iskemle ile 100 metrede altın ve 200 metrede gümüş madalyayı aldıktan sonra Rio'da 400 metrede gümüşe hak kazandı.
Fakat bu yarışlara hazırlanmak için yaptığı idmanlar onu çok zorluyor. Vervoort Rio'nun son olimpiyatı olacağını söyledi. Atlet BBC'ye, "İçimde 'Yaşasın gümüş madalyayı aldım' duygusu var. Fakat bu madalyanın bir de öbür yüzü var, çekilen acı ve spora elveda demenin üzüntüsü. Çünkü sporu seviyorum, spor benim hayatım" diye konuştu.
Ötenazinin mümkün olmasının kendisine devam etme gücü verdiğini söyleyen Vervoort, bu yöntemle hayata son vermenin "cinayet" gibi düşünülmemesi gerektiğini de söyledi:
"Bu ihtimal insanlara bir huzur hissi veriyor. Kaldıramadığım noktaya geldiğimde ötenazi belgelerim hazır diye düşünüyorum."
BELÇİKA'DA ÖTANAZİ HUKUKU
Hollanda, Lüksemburg ve Belçika ötenazi ve yardım alarak intiharı yasal kabul ediyor. 2014'den bu yana Belçika, çocuklara da, anne babalarının da rızası olmak ve ayrı bir değerlendirmeden geçmek koşuluyla ötenazi isteme hakkı veriyor.
Ötenazi için hastalığın mutlaka ölümcül olması gerekmiyor, ama hastanın sürekli dayanılmaz acı çekmesi ve hastalığın tedavi edilemez olması koşulu aranıyor.
Ötenazi normal koşullarda bir doktor tarafından acıya son vermek için yaşama son verecek bir iğne ile gerçekleştiriliyor. Yardım alarak intihar ise yaşamına son vermek isteyen kişiye bunun araçlarını bilerek temin etmek anlamına geliyor.