Güncelleme Tarihi:
PENTATLON… Sokakta yüz kişiye sorsanız 5 kişi ancak ne olduğunu bilir. Ve biz, ısrarlı bir olimpiyat adayıyız! Böylesine bir ülkede bir kız çocuğu, pentatloncu olmaya karar veriyor. Kısa yoldan; misal 1500 metreci olup, daha şöhretli olmak varken, o pentatloncu oluyor. Belki de hayat öyküsüne çok benzediği için pentatlonu seçiyor.
Görme engelli bir annenin ölümcül bir hastalıkla doğan kızı: İlke Özyüksel, modern pentatlonda olimpiyata giden ilk sporcumuz oldu.
AMERiKA’DAN GELEN DOKTOR
İlke, doğduktan iki hafta sonra hayat memat mücadelesine girişiyor: “Hemanjiom (damar çoğalması/damar beni) denilen hastalığa yakalanıyorum. Önlenmediğinde beyni sarıp ölüme neden oluyor.
İlke, tesadüfen kurtuluyor: “Aslında kanser olduğum sanılıyor. Bir gün muayene olurken çok ağlamışım ve bir doktorun dikkatini çekmişim. Doktor, ‘Çocuğu bana getirin’ diyor. Bu doktor, ABD’den 3 günlüğüne konferans için gelmiş bir Türk’müş. Lazer tedaviyle beni iyileştiriyor.”
AiLEM BÜYÜK FEDAKÂRLIK YAPTI
İlke’nin bugün de bir ameliyata ihtiyacı var: “Burnumdan nefes almakta zorlanıyorum. Rio için ameliyatı erteledim.”
İlke’nin Rio’ya uzanan tarihi yolda ailesinin gösterdiği özveri çok büyük. İlke, başarısıyla bir bakıma annesinin de ışığı oluyor: “Annem görme engelli. 15 yaşında göz tansiyonu nedeniyle gözlerini kaybediyor. Rehberlik öğretmeni. Babam işçi emeklisi. Babam, sürekli yanımda olduğu için, annem evde çok yalnız kaldı ve zorluklar çekti. Ailem büyük fedakârlık yaptı.”
2014’TE BIRAKIYORDU
“ANTRENÖRLERi ‘Bu işte para yok. İyi koşuyorsun.Sadece koşarsan çok iyi para kazanırsın” deyince, spordan kopma noktasına geliyor İlke Özyüksel. 9 yaşında Dünya Yıldızlar Şampiyonu olan İlke, antrenörlerinin tutumu nedeniyle, 2014’te pentatlonu bırakma kararı alıyor. Neyse ki Gençlik Spor Genel Müdürlüğü, ondan haberdar oluyor ve bir tarih böylece yazılıyor.
MACARLARI RAHATSIZ ETTi
Macaristan’a gönderiliyor. Kırık dökük bir İngilizce’yle gidip, 11 ay kadar orada çalışıyor. İngilizce’sinin yanısıra dereceleri de gelişince Macarlar rahatsız oluyor: “Dünya rekoru kırınca Macarlar artık beni kendilerine rakip görür oldu. Örneğin at hocası beni çalıştırmamaya başladı.“
Türkiye’ye dönmek için epey çaba sarf ediyor. Çünkü kalırsa olimpiyat şansı olmayacaktı. Bakanlık psikolog, diyetisyen, masör ve doktorun da bulunduğu 10 kişilik bir ekip kuruyor. 4.5 ayda her gün 8 saatin üstünde çalışıp olimpiyat vizesini alıyor.
FEDERASYON BAŞKANINA KARŞI
İLKE, olimpiyat kotası için mücadale ederken Türkiye Modern Pentatlon Federasyonu Başkanı Yaşar Akşin engelini de aştı. Kızı İpek Akşin’i kayırmakla suçlanan Akşin, İlke’yi, kota yarışmasındaki hatalı karara itirazda yalnız bıraktı. Akşin’e soruşturma açıldı.
SUDOKU ÇÖZÜYOR, ŞİİR YAZIYOR
BOŞ vakitlerimde sudoku çözüyorum. Polisiye kitapları seviyorum. Dan Brown’un serilerini okudum. Aziz Nesin de okurum. Sinemaya vakit bulamıyorum. Filmleri genelde uçakta izliyorum Şiir yazmayı ve okumayı seviyorum. Şarkı söylemeyi de… Sezen Aksu’yu çok severim.
HAYAL KIRIKLIĞIM ÇOK OLDU
PENTATLONA çevrenin bakışı nedeniyle çok hayal kırıklıkları yaşadım. Malzemeleri pahalı, ama şimdi bakanlık üstlendi. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan ile yardımcısı Murat Kocakaya, şube müdürü Ülker Elçin, daire başkanı Ömer Altunsoy, eski atış hocası ve şimdiki Atıcılık Federasyonu Başkanı Ufuk Arman ve tüm hocalarıma çok çok teşekkür
ediyorum.
YARIN: Cimnastikte tarihe geçen Ferhat Arıcan ve Tutya Yılmaz.